Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Als de betonvloer goed voorbereid is, dan kan de ondervloer folie neergelegd worden. Deze folie is gemiddeld 2 mm dik geluid reducerend, warmte-isolerend en zorgt ervoor dat vocht niet in je houten vloer of parket kan trekken.
Rol eerst een stuk ondervloer uit en duw het omhoog tegen de muren. Let erop dat je de ondervloer in dezelfde richting als de vloer legt.
De platen zijn evt. ook te gebruiken als plaatselijke verhoging van de ondervloer. Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt. De ondergrond moet stofvrij, blijvend droog en goed dragend zijn.
Voor het aftapen van de naden van de ondervloer.
Door de tape goed aan te brengen voorkom je dat er vocht door de naden kan trekken.
Aluminium tape gebruiken voor het afdichten van ondervloeren. Aluminium tape (Gemetalliseerd aluminium laag) met lijmlaag voor afdichten van ondervloeren tegen vocht en voorkomt dat de ondervloer gaat schuiven.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren. Deuren aanpassen is niet nodig.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen.
Kies dan voor 'Ondervloerplaat 10 mm'. Deze 10 mm dikke, geluiddempende platen werken extra egaliserend en zijn zeer geschikt voor harde vloeren, zoals parket en laminaat. Houd er rekening mee dat 10mm te dik is voor vloerverwarming.
Uw laminaat kunt u het beste in de richting de lange zijde van de kamer leggen. Dat wil zeggen dat de planken in de lengte van de kamer leggen, op deze manier verlengt u namelijk de kamer optisch een stuk. In vierkante kamers kunt u het beste het laminaat leggen richting het raam, dus het licht.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
Check altijd de mate van oneffenheden in je basisvloer. Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden.
De juiste ondervloer in een appartement.
Zorg voor goede geluidsdemping dat voorkomt overlast bij de onderburen. In Nederland mag er maximaal 10 decibel (dB) naar de buren gaan. Bij een juiste aanschaf, bent u de buren niet tot last.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Isoleren van de betonvloer
Als je geen kruipruimte hebt maar wel wil isoleren, dan kun je de betonvloer isoleren van bovenaf door isolatiemateriaal aan te brengen op de betonvloer. Hiervoor moet eerst de bestaande vloerbedekking weggehaald worden, Vervolgens leg je het isolatiemateriaal op de betonnen vloer.
Bij het leggen van een zwevende laminaat- of parketvloer is het belangrijk om een ondervloer te plaatsen alvorens u de vloerbedekking plaatst. Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping.
Is vinyl geluiddempend? Vinyl heeft verende eigenschappen en daarom minder last van contactgeluid dan laminaat en houten vloeren. Vinyl dempt het geluid van voetstappen. Vinyl kun je het beste lijmen aan de ondervloer.
Voor u uw laminaat- of parketvloer aanbrengt legt u eerst een isolerende ondervloer. Deze laag zorgt ervoor dat u lang plezier hebt van uw nieuwe vloer, de ondervloer zal de levensduur van uw nieuwe vloer verlengen.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een laminaatvloer of pvcvloer met aangehechte onderlaag, zoals de vloeren van COREtec Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Vloeren van beton of chape hebben voldoende tijd nodig om te drogen voor je er een Quick-Step laminaatvloer op kunt plaatsen. Als vuistregel moet je een week wachten per cm chape (dikte), tot 4 cm. Wacht dubbel zo lang voor elke bijkomende cm (dikte) tot 6 m en wacht 4 weken extra voor elke bijkomende cm voorbij 6 cm.
Levensduur: het ondertapijt zorgt voor een extra bescherming tussen de grond en uw vloerkleed. Het voorkomt dat de vezels in uw kleed worden beschadigd. Hierdoor voorkomt u vroegtijdige slijtage. U verlengt de levensduur van uw vloerkleed en kunt de aanschaf van een nieuwe langer uitstellen.