Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat. Hoe zwarter te pan, hoe beter de laag.
Verwijder eventuele etiketten. Nieuwe pannen voor het eerste gebruik afwassen in heet water met mild afwasmiddel, afspoelen en afdrogen. Alle grepen van roestvrij edelstalen pannen zijn hittebestendig en ovenvast. Kunststof grepen, stelen en knoppen zijn hittebestendig en beperkt ovenvast tot 160° Celsius.
Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, dus liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Zorg ervoor dat je de rand aan de binnenkant ook met olie invet.
Droog de pan af en zet op het fornuis. Voor het inbranden kunt u olie (inbranden) of aardappel, zout en olie (inbakken) gebruiken. Die laatste methode heeft onze voorkeur, omdat u zo controle heeft over hoe warm de pan wordt. Warm het staal langzaam op laag of matig vuur op (geen hoog vuur!).
Bak ook nooit op hoog vuur. Dat super heet laten worden moet je alleen doen bij het inbranden. Bij normaal bakken moet de temperatuur lager zijn. Bijvoorbeeld voor het bakken van biefstuk laat je de pan wel heet (maar niet super heet) worden met wat olie.
Door de oneffenheden in de bodem van de pan hebben deze ketens grip op de pan. Doordat de olie verhit, begint deze te roken en is feitelijk aan het verbranden. De koolstofdeeltjes en onzuiverheden die bij het verbranden vrijkomen, zijn te zien als het bruine laagje.
Plaatstalen en gietijzeren pannen komen niet met de antiaanbaklaag zoals je bij de meeste koekenpannen ziet. Deze moet je dus zelf inbranden om de laag te creëren. Zo gaan de pannen een stuk langer mee.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds.
Eten klaar maken in pannen die niet beschikken over hypermoderne anti-aanbaklagen heeft als risico dat eten (kort) aan de bodem van de pan plakt of soms zelfs aanbrandt.
Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Als je er goed voor zorgt tenminste. De allergoedkoopste pan is vaak niet de beste, maar de duurste kopen wil dus niet zeggen dat die pan voorbij de 5 jaar meegaat.
Een antiaanbaklaag heeft niet het eeuwige leven. Als uw pan al een tijdje in gebruik is, heeft u kans dat uw gerechten toch gaan aanbakken. Om dit te voorkomen, kunt u een flinke scheut keukenzout in uw pan strooien en dit opwarmen. Spoel de pan af en uw antiaanbaklaag is weer zo goed als hersteld.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Gebruik onverzadigde oliën aan die neutraal van smaak zijn met een hoog rookpunt van minimaal 200°: canola olie, avocado olie, zonnebloemolie en andere plantaardige olie met een hoog brandpunt zijn geschikt voor het inbranden van zowel gietijzer als plaatstaal.
Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
RVS pannen maken gemakkelijk schoon, kun je overal voor gebruiken en hoef je niet in te branden. Je hebt RVS pannen in allerlei soorten en prijsklassen. Een bekend merk is bijvoorbeeld De Meyere.
Een roestvrijstalen koekenpan geeft het mooiste bakresultaat. Mits het gebruik van wat meer vetstof kan je ook delicatere producten perfect bakken in een roestvrijstalen pan. Roestvrijstalen koekenpannen zijn bovendien zeer duurzaam en gaan bij normaal gebruik een leven mee.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
Pannenkoekenpannen van gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal zonder anti-aanbaklaag zijn ook prima keuzes. Rvs is het meest eenvoudig in schoonmaak, maar beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Zonder anti-aanbaklaag gebruik je wel meer boter tijdens het bakken, net als bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag.
Je kunt er vlees of vis in bakken of braden. Desgewenst kunt u gerechten met vlees of vis laten stoven. Ook bereidt u hiermee eenvoudig de heerlijkste stamppotten en roerbakschotels. Het is een veelzijdige alleskunner.
Staal is gemaakt van ijzer, waardoor je deze pannen op elke warmtebron kan gebruiken. Plaatstaal is dankzij het magnetische ijzer ook geschikt voor inductie.