In de meeste gevallen wordt de haak voorin de bek van de karper geplaatst en is deze makkelijk te vinden. Kijk hoe de vis is gehaakt en druk de haak in tegengestelde richting uit de bek. Met een tangetje kan je voor meer grip op de haak zorgen en de vis nog makkelijker onthaken.
Drillen is spelen met en dresseren van een vis en de vis een kans geven. De baitrunner klapt dus dicht en het eerste contact met de vis wordt gelegd, omdat je altijd je molenslip wat open hebt staan wordt nu een eerste indruk gewekt van het formaat dat aan de lijn hangt.
Met statisch vissen is het antwoord eigenlijk heel simpel: gewoon nooit aanslaan. De reden is heel simpel, als je een run krijgt zit het puntje van de haak licht onderin de bek geprikt. Trek je gewoon de hengel krom (spanning verhogen) dan dringt de haak vanzelf geheel in.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Het begint met even stevig verzet, waarbij je natuurlijk onmiskenbaar voelt dat er een aardig gewicht aan je lijn hangt. Vervolgens wordt de dril bepaald door af en toe een woeste uitval met tussenliggende perioden waarbij de vis min of meer stil in het water hangt en zich naar de kant of boot laat dirigeren.
Een plotselinge verandering in windrichting
Het is lastig hier goed op in te spelen en dus zullen de vissen slecht bijten. Ga liever vissen als de windrichting al een paar dagen hetzelfde is. TIP: Dagen met wat meer wind hebben vaak wel een positief effect op de vangsten.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
De populairste soorten aas voor het vissen op karper zijn: boilies, partikels, tijgernoten of pellets. Ook binnen deze aas soorten is er keuze uit diverse smaken en kleuren aas. Zo is er keuze uit zoete boilies, pittige boilies, vismeel boilies en ontzettend veel andere creaties.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Het is handig om de boilies waar je mee gaat vissen, op willekeurige plekken in het water te gooien. Een stuk of vijf is voldoende. Zo krijgt de karper wat vertrouwen in de boilie en ook met je voerplek. Laten we er van uitgaan dat we drie dagen voeren en de vierde dag gaan vissen.
Ben je van plan in het voorjaar op karper te gaan vissen, dan raden we de licht verteerbare Scopex boilies, Robin Red Garlic boilies of de Aardbei Vanille boilies aan. Ook boilies met hennep, zoals de Hennep Vanille boilies zijn zeer geschikte voorjaars boilies.
Waarschijnlijk een inkoppertje maar toch nog lang niet altijd onder alle vissers bekend. De meeste vissen – en zo ook karper – zijn vooral actief in de vroege ochtend en de avond.
Een karper vang je door te gaan penvissen, statisch vissen, feeder vissen of drijvend vissen. Wel is het belangrijk dat je op de juiste plek aan het vissen bent en dat je met het juiste aas aan het vissen bent. Het beste kun je geurend aas gebruiken als mais.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan. Het eerste punt kun je ondervangen door een stek te zoeken waar je vis mag verwachten.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Zijsloten, vaarten, baaien, eigenlijk alles wat vast zit aan het grote water zijn goede plekken. Zeker als hier wat planten groeien, of misschien zelfs tussen huizen in. Zeker in het koudere jaargetijde echt een topstek!
Plaats je handen onder de karper met 1 hand ter de hoogte van de borst vinnen, de andere hand rond de aarsvin. Steek je handen onder de karper door tot de karper op je onderarm ligt, en je de handen weer vrij hebt. Let er altijd op dat je geen sieraden of een horloge draagt.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Leg je boilies na het koken ongeveer 12 uur te drogen op een theedoek. Dit mag ook iets langer zijn (bijv. 24 uur), maar let er wel op dat hoe langer je ze laat drogen, hoe harder ze worden. Na het drogen leg je je boilies in de vriezer waardoor je ze lang kunt bewaren.
Met een boilienaald prik je door de boilie heen, deze haak je vervolgens achter de lus waardoor je de boilie op de hair kan schuiven. Aan het uiteinde van de hair/lus doe je een stoppertje waar je vervolgens de boilie weer tegen aan drukt. De boilie zit nu bevestigd aan de onderlijn.
Doorgaans zijn onze boilies anderhalf tot twee jaar houdbaar.