Hang het kledingstuk wat je wilt strijken op een hanger, pak het vanaf de onderkant vast en trek het zachtjes aan.Glijd met de draagbare kledingstomer langzaam over de stof heen. Met je stoomgenerator kun je ook verticaal stomen, maar daarbij houd je het strijkijzer een klein stukje van de stof af.
De gemakkelijkste manier om het wasgoed te strijken is als de was nog een beetje vochtig is. Als het te droog is, kun je het gewoon met een beetje water besprenkelen of met een vochtige doek vochtig maken. Tip: Als je het wasgoed in de droger laat drogen, kies je voor de instelling "strijkdroog".
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
De stijltang is eigenlijk net zoiets als een strijkijzer, maar dan met twee vlakken (let wel op de hitte)! Hiermee haal je vliegensvlug alle kreukels uit de randjes van je kleding. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
Strijk eerst de kant waar de knoop zit en vervolgens de andere kant. Na de mouwen strijk je eerst het rechter voorpand, daarna de achterkant, dan het linkervoorpand. Als laatste strijk je het rugstuk bovenaan. Broeken: spijkerbroeken en casual broeken leg je recht op de plank, de voorkant naar boven.
Delicate stoffen als kant en wol mogen niet in direct contact komen met het strijkijzer. Gebruik dus een vochtige doek als je deze stofsoorten strijkt. Zorg dat de doek vochtig is en niet kletsnat.
Elastaan, lycra, wol of kasjmier bijvoorbeeld. Sommige van deze stoffen hebben een speciale 'non-iron'-behandeling ondergaan, waardoor ze bijna niet kreuken. Ook breiwerk kreukt nauwelijks en kunt u beter niet strijken.
Je zou zeggen dat strijken slecht is voor je kleding. Dit is deels waar. Wanneer je echter op een lage temperatuur strijkt, en het kledingstuk binnenstebuiten strijkt kan het weinig kwaad. Kleding die gestreken wordt blijft langer mooi in vorm.
Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
De plakbare strijk je op de stof en de niet-plakbare zet je vast op de verkeerde kant van de stof of naai je mee in de naad. Het fijnst om mee te werken is de plakbare versteviging. Deze wordt dan ook het meest verkocht. Maar op sommige stoffen blijft de plakbare versteviging niet goed zitten.
To strijk or not to strijk
Ja, natuurlijk kun je alles strijken, maar let op. Vroeger was alles een stuk eenvoudiger. Katoen, linnen, de materialen waren niet zo oneindig als nu. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunstvezels.
Je moet bijzonder voorzichtig zijn wanneer je wol strijkt omdat deze stof niet tegen grote hitte kan. Stel je strijkijzer in op de laagste temperatuur – de strijkzool moet lauw aanvoelen, niet heet. En gebruik ook hier de truc met de vochtige doek, net als bij het strijken van zwarte kleding.
Wil je het fijnste, allerzachtste bedje dat je kan krijgen? Dan wordt het strijken van je beddengoed aangeraden. Strijken is en blijft nou eenmaal de meest effectieve manier om alle kreukels en lijnen uit je lakens te krijgen.
Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Je kunt de stof ook beschermen door er een theedoek op te leggen. Of hou het strijkijzer iets boven de stof en strijk het met de hand glad.
Voor het strijken van een blouse kun je het beste beginnen met de mouwen. Leg de rest van je blouse naar de zijkant hangen en spreidt de mouwen over je strijkplank. Na het strijken van de mouwen kun je overgaan tot het strijken van de rest van de blouse. Begin bovenaan bij de kraag en werk langzaam naar beneden.
De zogenoemde strijkspray is gewoon te koop bij de supermarkt en drogist. Hoe het werkt? Simpel: spuit de spray gelijkmatig over je kleding, trek na tien seconden de kreukels uit elkaar en je bent al klaar!
Kies een hittebestendige ondergrond zoals hout of tegels.
Zelfs als je het bedekt met stof, moet het oppervlak toch hittebestendig zijn. Kies iets van hout, tegels of metaal, indien mogelijk. Gebruik geen plastic ondergrond dat kan smelten door de hitte van het strijkijzer. Strijk nooit direct op het oppervlak!