Allereerst; zorg dat je het overhemd kreukvrij inpakt in je koffer. Strijk het overhemd en hang het een tijdje uit. Leg het daarna op een vlakke ondergrond met de (dichte) knoopjes naar beneden. Vouw de rechter en de linkerkant tot en met de schouders van het overhemd naar binnen (ongeveer tot één derde).
Neem de onderkant van het overhemd; vouw deze ongeveer 10 centimeter om. Sla de onderkant om tot op ongeveer 1/3 van het shirt. Vouw de onderkant nogmaals om, zodat de vouw op de boord uitkomt.
Droogrek
Sla het overhemd een paar maal goed los en strijk o.a. manchetten, knoplijst en boord glad bij het ophangen. Hang het overhemd met de kledinghanger aan het droogrek. Zet het droogrek vervolgens op een warme en goed geventileerde plek in huis.
Heeft u door minder kracht in de handen of vingers en daardoor moeite met de was ophangen? Wasknijpers zonder knijpfunctie schuift u op het wasgoed aan de waslijn. Deze wasknijper wordt ook wel reumaknijper genoemd.
De was ophangen met wasknijpers: voordelen
Hang je het óver de waslijn dan hangt het dubbel, waardoor het minder snel droogt. Een ander voordeel van wasknijpers gebruiken is dat de was niet van je waslijn waait! Bij een stevig windje kan de schone was zo van je waslijn blazen en op de grond.
Gebruik plastic zakken om kreukels te voorkomen. Vraag je je af hoe dat werkt? Leg een plastic zak onderin je tas of koffer, daar bovenop leg je je kleding en daar leg je weer een plastic zak bovenop. De gladde oppervlakken van de plastic zakken voorkomen grote kreukels en houden je kleding mooi glad.
Leg de kraag uitgevouwen plat op de strijkplank. Strijk eerst de binnenkant, dan de buitenkant. Strijk van beneden naar boven. Vouw je de kraag weer dubbel en strijk voorzichtig over de kraag, zodat de kraag goed gevouwen blijft zitten als je het overhemd draagt.
Wanneer je kleding gemaakt is van kwetsbare stof of stijf materiaal, kun je deze beter niet oprollen. Plat neerleggen is een betere optie, want dan kan het niet beschadigen. Shirt kun je het beste oprollen door eerst de mouwen naar het midden te vouwen. Ontvouw de kraag en rol vanaf boven naar beneden.
Manier 2 – Kleren oprollen
Je kunt meer kleren meenemen als je je kleding oprolt. Ook zeggen ze dat je je kleding minder kreukelt als je je kleding oprolt. Als je geen kreukels wilt, moet je wel even je best doen op het rollen. Zorg dat het mooie rollen worden en doe het niet snel.
Knip de drie kniplijnen in maar laat ze aan de onderkant van de zoom met een flintertje aan elkaar zitten. Vervolgens draai je mouwkop open met 4-10 cm extra ruimte. Op deze manier krijg je extra ruimte op de bovenarm maar niet bij de zoom van de mouw. Vervolgens verhoog je de mouwkop met 4-10 cm.
Knip de Mouwen af
Strijk het overhemd goed en leg de mouw plat op tafel. Leg er een bestaand overhemd met korte mouw bovenop, zo dat de schoudernaden precies op elkaar liggen. Knip of snij de lange mouw nu af op 5 cm onder de korte mouw van de bovenste blouse.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Probeer de was niet op plaatsen te laten drogen waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woon- en slaapkamer. Zet je droogrek dus neer op een plek waar je weinig tijd doorbrengt, zoals de badkamer, keuken, gang, eetkamer of logeerkamer.
Hang broeken op aan de zomen van de broekspijpen, om het drogen te vergemakkelijken. Hang de broekspijpen naast elkaar. Hang de onderste zomen en iets over de waslijn en knijp ze vast. Als je twee waslijnen naast elkaar hebt, kun je de broekspijpen ook elk aan een lijn hangen.