Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Gebruik een verhouding van ongeveer 1/3 ijs en 2/3 water. Na een half uurtje is je champagne goed gekoeld. Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Champagne wordt meestal als aperitief gedronken. Heerlijk met een handje gezouten nootjes of kaaskoekjes. Champagne met vis is ook een goede combinatie, vooral als er in het gerecht ook brood of iets romigs terug is te vinden.
Hoeveel ml/cl is een glas wijn of champagne? De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Champagne bevriest bij ongeveer –5 graden Celsius. En ja, dan kan de fles 'ontploffen'. Bovendien duurt het in de vriezer een stuk langer voor de vloeistof in de fles koud is.
Indien je dit toch zou doen en je laat de fles bevriezen door ze te lang in de diepvriezer te houden, zet de fles dan in de koelkast om ze langzaam op temperatuur te laten komen.
Let erop dat u de glazen overigens ook niet helemaal vol schenkt. Zo blijft er namelijk weinig ruimte over om de aroma's tot hun recht te laten komen. Schenk de champagneglazen driekwart vol. Bij tulp- of wijnglazen schenkt u de champagne in tot iets na de bolling van het glas.
Hou je van frisse elegante champagnes? Kies dan eens een blanc de blancs. Deze champagnes zijn wat duurder dan een klassieke blend champagne doordat de Chardonnay druif prijziger is: Blanc de Blancs champagnes bestaan uit 100% Chardonnay druiven »
Draai dus alleen de fles tijdens het openen. Als je voelt dat de kurk wat losser komt te zitten is het belangrijk dat je wat meer druk zet, zodat de kurk er niet uit knalt of afbreekt. Hoe langzamer de kurk uit de fles komt, hoe zachter de 'knal'.
Er in een fles champagne zo'n 47 miljoen bubbels zitten. De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.
Het beste antwoord. Je kan een zilveren lepel in de geopende fles hangen. Gek genoeg werkt dat beter dan de fles weer te dichten met een kurk.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Het liefst met een vacuüm champagnestopper. Leg de fles achterin de koelkast, en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Zo blijven de bubbels in de fles. Drink hem wel binnen 3 tot 5 dagen op.
Wil je geopende fles Champagne of Cava toch bewaren? Gebruik dan een vacuümstop en bewaar de fles horizontaal in de koelkast. Beweeg de fles zo min mogelijk, anders gaan de bubbels er nog sneller uit. Een fles bubbels is zo'n 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Uit een standaardfles schenk je zo'n 6 tot 7 glazen champagne. Hierboven zie je respectievelijk een demi-bouteille (375 ml), een standaardfles (75 cl), de Magnum (1,5 liter), Jeroboam (3 liter), Methusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter), Balthazar (12 liter) en Nebuchadnezar (15 liter).
Omdat de Champagne vrij noordelijk ligt en niet alle wijnstokken op zuidelijke hellingen groeien is het suikergehalte soms te laag om na de gisting de vereiste 10,5 procent alcohol te bereiken.