Glaucoom komt veel voor: ongeveer 2 van de 100 mensen boven de 45 jaar hebben glaucoom. Een zeldzame vorm van glaucoom is acuut glaucoom. De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
De acute vorm gaat meestal gepaard met wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat de oogdruk zeer snel, zeer hoog wordt. Een snelle behandeling is vereist om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
De oogdruk is te hoog wanneer die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Hoe hoger de oogdruk (bij herhaling gemeten), hoe groter de kans op schade. Door de schade aan de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar blijvend, beschadigd.
Symptomenchecker Pijn en drukgevoel oog
Heb je eerder last van een drukkend of pijnlijk gevoel achter of rond je ogen, dan is dat vaak uitstraling van pijn op een andere plek. Pijn of een drukgevoel achter of rond de ogen wordt vaak veroorzaakt door hoofdpijn of een bijholteontsteking.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Kan mijn oogdruk gemeten worden bij de opticien? Een goede oogdruk is belangrijk voor je zicht, maar kan je je oogdruk laten meten bij de opticien? Het simpele antwoord is: nee.
Oogartsen en optometristen gebruiken meestal de applanatiemethode om de druk in het oog te meten. Het oog wordt dan verdoofd en voorzien van een lichtreflecterende stof. Vervolgens wordt een kunststof cilindertje met een bepaalde druk tegen het hoornvlies geplaatst. Hierdoor plat het hoornvlies af.
Hierdoor neemt de weerstand die het kamerwater ondervindt toe en stijgt de oogdruk. De oorzaak daarvan is niet precies bekend. Risicofactoren zijn o.a bijziendheid (myopie; 1.7 -4x hoger risico), vaatafsluitingen in het oog, suikerziekte en vaatziekten. Bij deze vorm van glaucoom is de afvoer van kamerwater belemmerd.
Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Acuut glaucoom
De oogbol voelt hard en gevoelig aan en vaak heb je ook wazig zicht. Daarnaast treden er algemene ziekteverschijnselen op: je kunt misselijk worden, hoofdpijn krijgen, gaan braken en eventueel buikpijn krijgen.
Een oogdrukmeting. Bij glaucoom kan de druk in het oog hoger zijn, maar dit is niet altijd zo. Een onderzoek van de oogzenuw. De oogarts kan de oogzenuw bekijken en eventueel een OCT-scan (optical coherence tomography scan) maken.
Vitamine B1
Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes. Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten.
De oogarts bepaalt uiteindelijk of behandeling nodig is en hoe vaak je je ogen moet laten controleren. Als er bijvoorbeeld glaucoom voorkomt in je familie, dan is het verstandig om je ogen wat vaker te laten controleren. Als er sprake is van glaucoom, dan moet dit behandeld worden.
Palpatie oogbol: laat de patiënt de ogen sluiten, druk met twee wijsvinger op bovenste ooglid, vraag naar pijn, druk afwisselend om het fluctuatiefenomeen van de oogbol op te wekken, vergelijk met niet-aangedane oog. (Bij glaucoom is oogboldruk vaal harder dan niet-aangedane oog).
Bij vermoeide ogen ervaar je een onbehaaglijk en pijnlijk gevoel in de ogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 'gewone oogvermoeidheid' en 'oculaire oogvermoeidheid'. Vermoeide ogen ontstaan onder andere door langdurig beeldschermwerk, veel lezen of een bril met verkeerde brilsterkte.
Met een online oogmeting of oogtest kun je zelf de sterkte van je ogen testen. De testen zijn gratis. Je hebt er alleen een internetverbinding, een computer en soms een smartphone voor nodig. Je gaat op een afstand van je computerscherm zitten of staan.
Wanneer heb ik een oogmeting nodig? Het wordt aangeraden om elke twee jaar een oogtest te laten doen als je zestien jaar of ouder bent. Dit kan echter per persoon verschillen, afhankelijk van of je een bestaande medische aandoening hebt. Het kan ook afhankelijk zijn van je leeftijd.
Voor elke vorm van oogheelkundige zorg heeft u een verwijzing nodig. Deze brief kan afgegeven worden door de huisarts, maar ook door de jeugdarts of een specialist.
Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral op de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen vrije radicalen.
Bij sommige vormen van glaucoom helpt een laserbehandeling beter dan oogdruppels. Of glaucoom behandeld kan worden met laser en wat het resultaat is, verschilt per patiënt, per soort glaucoom en zelfs per oog. Uw oogarts bespreekt met u welke laserbehandeling voor uw soort glaucoom het meest geschikt is.
3.Laat je ogen rusten
Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld iedere 20 minuten even 20 seconden pauze te nemen.