In het kort Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Voel je jezelf de laatste tijd nogal moe, lusteloos en vergeetachtig en heb je daarnaast tintelingen in je handen en voeten of ben je kortademig zonder duidelijke reden? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je een vitamine B12 tekort hebt.
Een tekort ontstaat als je geen dierlijke producten eet of te weinig van het eiwit Intrinsic Factor hebt, waardoor je lichaam de vitamine B12 niet goed kan opnemen. Ook kan de opname van vitamine B12 door de darm zijn verlaagd bij maagdarminfecties en bij aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verminderd is.
Vlees, vis, zuivel en eieren zijn voorbeelden van voeding met vitamine B12. Helaas zit er geen B12 in groenten en fruit en blijkt de variant in algen onbruikbaar voor de mens.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12
Als je je als (lacto-ovo) vegetariër aan de aanbevolen hoeveelheden (dierlijke) zuivel en eieren van het Voedingscentrum houdt (circa 500 gram zuivel per dag, 40 gram kaas per dag en 4 eieren per week), krijg je ruim voldoende vitamine B12 binnen (3,1 microgram per dag).
"Ons advies is om geen extra B12 te nemen, tenzij je veganistisch eet", vervolgt Schutte. “Als je al extra vitamines wil slikken, neem dan multivitaminen en niet meer dan de dagelijkse hoeveelheid."
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt.
De biologische beschikbare vormen van vitamine B12
De natuurlijke én biologisch beschikbare vormen van vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze twee vormen zijn goed opneembaar voor het lichaam en daarom een goede keuze als u opzoek bent naar een hoogwaardig voedingssupplement.
De meeste klanten die bij een vitamine B12 tekort worden ervaren lijkt op symptomen van bloedarmoede: bleek zien, slap en moe, licht in het hoofd en weinig eetlust. In sommige gevallen treedt gewichtsverlies, diarree of zelfs een pijnlijke en branderige tong op.
Een tekort aan vitamine B12 kan weer leiden tot een verscheidenheid aan symptomen, zoals maagklachten, een vergrote milt of lever, ontstekingen in het spijsverteringskanaal, een verminderde stofwisseling, een glutenintolerantie, de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, leverproblemen, darmkanker en gasvorming.
De standaardbehandeling stelt dat een B12-tekort moet worden behandeld met intramusculaire of diep subcutane B12-injectie in een begindosering van 10 injecties à 1000 mcg met een interval van ten minste drie dagen met daarna een onderhoudsdosering van 1000 mcg eenmaal per twee maanden of 300 mcg eenmaal per maand.
Bepaalde groepen binnen de bevolking lopen meer risico op een vitamine B12-tekort: vegetariërs en veganisten, ouderen, bariatrische patiënten en zwangere vrouwen. Een ernstig tekort kan aanleiding geven tot een megaloblastische anemie, een pernicieuze anemie en neurologische complicaties.
Er is geen bovengrens van vitamine B12 vastgesteld. Krijg je meer binnen dan nodig, dan voer je het zelf af via je urine. Slik je te veel andere vitamine B supplementen, dan kan dat wel voor klachten zorgen.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Vitamine B Compleet - Wat is het? Dit bloedonderzoek meet vitamine B12 in het bloed. Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen zodat je optimaal zuurstof kunt vervoeren.
Je kunt ze met of zonder voedsel innemen, met één uitzondering: vitamine B12 wordt beter opgenomen bij een maaltijd.
Een vitamine B12-tekort herkennen
Een tekort aan B12 kan ervoor zorgen dat je een vorm van bloedarmoede krijgt. Je merkt dit bijvoorbeeld aan klachten als vermoeidheid, duizeligheid en soms ook hartkloppingen.
Duizelig? Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Ook yoghurt draagt bij aan de totale inname van vitamine B12. Magere, halfvolle en volle yoghurt bevatten 0,6 microgram vitamine B12 per portie van 150 gram.
Alcohol en een B12 tekort
Ook kan te veel alcohol het slijmvlies van de maag aantasten en dit kan op zijn buurt ook een B12 tekort veroorzaken. Symptomen van een B12 tekort, bijvoorbeeld die te maken hebben met de zenuwen, het brein en de hersenfunctie of vermoeidheid, kunnen door alcoholgebruik verergeren.
''Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook verzadigd vet en cholesterol. De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen.
Je vindt vitamine B12 dus niet in groenten en fruit, maar vooral in vlees, vleeswaren, melkproducten, vis en eieren. Eet jij geen dierlijke producten, dan kun je zodoende een tekort aan vitamine B12 krijgen. Vegetariërs en veganisten wordt daarom altijd aangeraden een B12 supplement te nemen.