Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten. Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie). Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen.
Pas dus in eerste instantie de situatie aan, zodat je hond ermee overweg kan. Maak het vervolgens heel leuk voor je hond. Zorg dat hij zich veilig voelt, laat hem dingen doen die hij erg leuk vindt en reageer zelf ontspannen en blij. Zeg tegen je hond dat hij het goed doet en beloon.
Een onzekere hond is de beschrijving van een persoonlijkheid. Het is een hond die op jonge leeftijd een beetje terughoudend is, niet snel dingen durft, wat extra aanmoediging en steun nodig heeft om nieuwe prikkels te benaderen.
Je hond is bang voor zijn baasje
Soms is een hond ook angstig of onzeker tegenover zijn baas. Soms komt het door trainen of opvoeden met een 'harde hand', maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Door ziekte bij de eigenaar of een ongeluk met de hond waar de baas bij betrokken is geweest, kan dit ook mee spelen.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen. Oren die over het algemeen ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd gedrukt.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Je wil het uitvallen en blaffen zoveel mogelijk vermijden. Hoe vaker een hond bepaald gedrag kan herhalen, hoe moeilijker het wordt om het te laten verdwijnen. De enige oplossing is om zo snel mogelijk om te draaien en de afstand te vergroten, in de hoop dat zijn reactie beperkt blijft.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
Een laatste positieve houding is onderdanigheid. Dit lijkt misschien niet zo positief als de eigenschappen hierboven, maar het is wel een teken dat je hond respect voor je heeft en weet wat zijn plaats is. Een onderdanige hond houdt zijn hoofd naar beneden, legt zijn oren plat in de nek en wendt de ogen af.
Als je hond bijvoorbeeld tegen mensen blaft als ze hem tegemoet komen, betekent dat vaak dat hij jou wil beschermen en verdedigen. Als hij blaft als je het huis verlaat betekent het dat je hond zich verveelt of dat hij bang is en niet alleen wil zijn.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Hond verwacht straf
Precies zoals we onszelf gedragen als we ons schuldig voelen (en een staart zouden hebben). 'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Samen spelen draagt ook nog eens bij aan jullie onderlinge relatie. Laat je hond met geschikt speelgoed spelen, speel samen door trekspeeltjes of gooispeelgoed te gebruiken of laat je hond eens goed nadenken door zoekspelletjes of hondenpuzzels te doen. Naast het spelen kunnen jullie samen ook sportiever aan de slag.
De beste manier om ervoor te zorgen dat je hond gelukkig is, is door hem gewoon te geven wat hij fysiek, intellectueel en emotioneel nodig heeft. Zorg voor een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging, genoeg mentale uitdagingen en natuurlijk een heleboel liefde en aandacht.
Je hond is een sociaal dier
Ze zijn graag samen. Zelfs zonder iets te doen. Daarom is het een goed idee om veel tijd samen door te brengen. Gewoon in elkaars buurt zijn, vindt je hond al geweldig.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.