U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter.U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn. Meestal is een bloedsuiker tussen de 4,5 en 9 goed.
Bij nuchter prikken wijst een suikerwaarde onder 6,1 mmol/l op geen diabetes, een suikerwaarde tussen 6,1 en 6,9 mmol/l op beginnende diabetes, en een suikerwaarde boven 6,9 mmol/l op diabetes in een later stadium. Ook niet-nuchter (tot 2 uur na een maaltijd) prikken is mogelijk.
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
Naast dorst is ook jeuk een verschijnsel. Hoe wordt de diagnose gesteld? Diabetes kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek.Gekeken wordt dan hoe hoog het suikergehalte in uw bloed is.
Hoge bloedsuiker
Als je een hyper hebt, heb je vaak last van dorst, veel plassen, een droge mond, jeuk en vermoeidheid. Wanneer de bloedsuikerwaarde boven de 11 mmol/l komt zijn er een aantal gezondheidsrisico's. We spreken van een hoge bloedsuiker wanneer de glucosewaarde tussen de 8 en 11 mmol/l komt.
Nuchter wil zeggen dat u de afgelopen 8 uur niets gegeten hebt. Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
Er bestaat geen beetje diabetes, en ook geen lichte, zware, of erge diabetes. Maar ieder mens met diabetes is anders, en heeft een persoonlijke behandeling. Sommigen spuiten meerdere keren per dag insuline omdat hun lichaam geen insuline meer maakt. Anderen hebben nog wel insuline, maar te weinig.
Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt. De belangrijkste lange termijn complicaties van diabetes zijn problemen met de grote bloedvaten (in hart, brein en benen) en de kleine bloedvaatjes (in ogen, nieren en zenuwen).
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Hypoglykemie betekent een te laag bloedsuikergehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie is te herkennen aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en bewusteloosheid.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.
Maar bij hoge bloedsuikerwaarden kan de gist zich snel vermenigvuldigen. Dit kan flinke jeuk veroorzaken in en rond de anus, de vagina of de penis.Ook kun je er last van hebben in je mond en in lichaamsplooien.Bijvoorbeeld onder de borsten en in de liezen.
Als er door een tekort aan insuline weinig glucose wordt gebruikt, zoekt je lichaam naar andere bronnen van energie. Het gevolg is dat er vetweefsel wordt verbrand. En daardoor kun je flink afvallen. Een bijwerking hiervan – en dus een symptoom van diabetes type 1- kan zijn dat je adem naar aceton ruikt.
Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen. Zo verlies je veel vocht en droog je uit waardoor je de hele tijd dorst hebt. Als je diabetes hebt en je wordt nog niet behandeld, wil je daardoor veel en vaak drinken.
Ja, er zijn zelftesten voor diabetes te koop via internet of bij een apotheek of drogist.
Diabetes kan de volgende klachten geven: Veel dorst. Vaak moeten plassen. Een droge mond.
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.