Het productieproces voor plantaardige eiwitten begint met eiwitextractie. Eerst wordt de grondstof gemengd met water om een slurry te vormen. Met behulp van methoden zoals alkaline-extractie, zuurextractie of extractie met enzymen wordt het eiwit opgelost in het water.
Plantaardig eiwit is een voedselbron van eiwitten die afkomstig is van planten. Deze groep bestaat uit peulvruchten, erwten, tofu, soja, tempeh, seitan, noten, zaden en bepaalde granen. Onder peulvruchten valt een grote groep planten, denk aan kikkererwten, linzen en bonen.
Het aanmaken van eiwitten, inclusief enzymen, vindt plaats in de cellen van alle organismen, door polymerisatie van aminozuren. Autotrofe organismen synthetiseren hun eigen aminozuren, heterotrofe organismen verkrijgen hun aminozuren via de hydrolyse (spijsvertering) van eiwitten die ze uit voedsel betrekken.
Bronnen van eiwit zijn bijvoorbeeld volkoren granen (zoals volkoren brood, zilvervlies rijst, volkoren pasta en couscous), noten en zaden (ook quinoa), en alle soorten bonen en peulvruchten, zoals witte bonen, kidneybonen, kikkererwten of linzen.
Veganisten hebben mogelijk iets meer eiwit nodig dan alleseters, omdat plantaardige eiwitten wat minder efficiënt zouden worden opgenomen door het lichaam. Als je genoeg eet en bij iedere maaltijd eiwitrijke producten gebruikt, is het echter makkelijk om voldoende binnen te krijgen.
Wanneer de plant behoefte heeft aan eiwitten dan wordt ook daarvoor glucose als bouwstof gebruikt. De plant moet voor de productie van eiwitten echter wel stikstof in de vorm van nitraat uit de bodem opnemen. Eiwitten bevatten stikstofatomen, en stikstofatomen komen niet in glucose voor.
Studies hebben aanzienlijke verschillen gemeld in de vertering van eiwitten en de kinetiek van de amino-absorptie na inname van verschillende eiwitten en eiwitbronnen. Over het algemeen hebben plantaardige, volledige voedingsmiddelen een lagere absorbeerbaarheid in vergelijking met dierlijke, volledige voedingsmiddelen .
Conclusie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat plantaardige eiwitten gezonder zijn voor je hart en bloedvaten dan dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben echter ook nadelen. Ze bevatten onvoldoende bouwstenen die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Melk, kaas, noten, bonen en tofu zijn goede bronnen van proteïne. Je kunt ook tempeh, veggieburgers en andere vleesvervangers proberen.
Als je vegetarisch of veganistisch eet, heb je meer eiwit nodig dan mensen die vlees eten. Door het extra eiwit krijg je als vegetariër of veganist alsnog voldoende aminozuren binnen.
Eiwit is nodig voor het onderhoud en het herstel van het lichaamsweefsel zoals hart, hersenen, lever, nieren, bloed, huid en spierweefsel. Bij ziekte en behandeling heeft het lichaam vaak extra energie en bijna 2x zoveel eiwit nodig om te herstellen en goed te kunnen functioneren.
Zo bevatten zowel mango's, bessen, aardbeien en avocado veel eiwitten. Ook banaan bevat relatief veel eiwit. Voedingsmiddelen als, peulvruchten, sojaproducten, tempé en noten en pinda's. Kortom genoeg mogelijkheden om op een gevarieerde manier die eiwitten binnen te krijgen en beter te herstellen.
De resultaten zijn bevestigd in een aantal andere studies. De conclusies uit deze studies is dat een (zeer) hoge eiwitinname geen negatieve gevolgen heeft voor je nieren. Wanneer iemand te maken heeft met nierziekte, dan is het mogelijk verstandig om een eiwitbeperkt dieet te volgen.
Een hoge consumptie van dierlijke eiwitten is niet aan te bevelen, omdat dit vaak gepaard gaat met een hoge consumptie van verzadigde vetten. De plantaardige bronnen zijn daarentegen ook goede bronnen van meervoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Groene erwten staan bovenaan de lijst van groenten met de meeste proteïnen. Technisch gezien zijn het peulvruchten, maar velen van ons beschouwen ze als groenten vanwege hun felgroene kleur en delicate smaak.
Eiwit is een voedingsstof en een bouwstof. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten.
Bij het afvallen beperkt voldoende eiwit eten het verlies aan spierweefsel. Dat is gunstig, omdat spierweefsel meer energie verbruikt dan vetweefsel. Zo kan eiwit helpen om na het afvallen op gewicht te blijven. Een eetpatroon met veel eiwit helpt bovendien om niet te veel calorieën binnen te krijgen.
Voeg eiwitrijke voeding en snacks toe om dagelijks 60 gram eiwit binnen te krijgen zonder supplementen. Kies voor het ontbijt voor eieren, Griekse yoghurt of eiwitrijke havermout.Voor de lunch en het avondeten mager vlees zoals kip of vis, peulvruchten zoals linzen of kikkererwten of tofu .
Plantaardige eiwitten zitten vooral in peulvruchten, noten, zaden en graanproducten zoals brood, havermout of pasta. Met name peulvruchten – denk aan alle soorten bonen, erwten en linzen – zijn heel eiwitrijk.
Eiwit komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vleeswaren, vis, kaas, ei, melk en melkproducten.
100% plantaardig en natuurlijk
De VEGAN lijn bevat enkel plantaardige en natuurlijke ingrediënten, en geen dierlijke grondstoffen of toevoegingen. Je herkent de vegan producten aan het '100% vegan' logo op de verpakking.
Dit komt deels door de vezelachtige coatings die planten helpen beschermen tegen insecten en ziektes . Deze coating kan ook de snelheid van de spijsvertering verminderen.
"Hoewel we ontdekten dat vleesproducten op basis van planten over het algemeen gezonder zijn dan hun bewerkte vleesequivalenten, zouden gezondere alternatieven nog steeds mager, onbewerkt vlees en peulvruchten, bonen en falafel zijn." Vleesproducten op basis van planten, of vleesvervangers, zijn ontworpen om vleesproducten na te bootsen en dienen als vervanging voor vleesproteïne.
Sojabonen staan bovenaan de lijst met een van de hoogste eiwitgehaltes onder bonen. Met ongeveer 36 gram eiwit per 100 gram zijn ze een uitstekende keuze voor degenen die hun eiwitinname willen verhogen. Sojabonen vormen ook de basis voor veel vleesvervangers en sojaproducten zoals tofu en tempeh.