laagjes droge wol op elkaar gelegd (vlies) op bobbeltjesplastic; wol nat maken met warm zeepwater; plastic en natte wol oprollen om b.v. een stuk plastic buis en over een vlakke ondergrond rollen; controleren of de vezels goed aan elkaar vast zitten; lap vilt kan de wasmachine in om te krimpen; sjaal is gedroogd en ...
Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Naast de lontwol van 25, 27, 28 & 30 micron hebben we ook extra fijne lontwol van 19.5 micron in kleur. Al dit lontwol is zeer geschikt voor vilten. Alleen je betaalt voor de zachtheid van de wol.
Wat je nodig hebt voor naaldvilten is: viltnaalden, viltnaalden houder, ongesponnen wol en een schuimrubber blok van minimaal 5 cm dik als ondergond om in te prikken óf clover borstelmatje.
Gebruik het liefst olijfzeep, want dat is beter voor je handen. Gewone zeep werkt echter even goed.
Je scheert de wol een beetje netjes van het schaap (usp2: het is dus een vegetarische vacht, van een dier dat nog rondloopt), legt er een laag wolvlies overheen, en vilten maar! Gek genoeg vilt de onderkant van de haren vast, maar de bovenkant dus niet.
Door het wrijven gaan de schubben van de wol open staan en de schubben grijpen in elkaar. De warmte van het water zorgt ervoor dat de wol gaat krimpen. Na een paar minuutjes kun je de zeep uit de panty halen. Als het goed is, zit er nu een dicht jasje van wol om de zeep heen.
Vilt ontstaat als de schubben van wol aan elkaar gaan haken. Hiervoor kun je gebruik maken van twee technieken, de natvilt techniek en de droogvit techniek. Bij de natvilt techniek maak je gebruik van warm water, zeep en je handen. Door deze combinatie, wrijving en druk ontstaat er een gevilte lap.
De krimp in de breedte was gemiddeld 27%. De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.
Natte techniek vilten. Recept zeepsop: Schep voor het zeepsop één eetlepel groene zeep in een liter heet water. Laat al roerend de groene zeep oplossen in het water.
100 gram wol in de kleur of kleuren die je mooi vindt voor de buitenkant van de sloffen (of ook in de neutrale kleur als je je sloffen in die kleur wilt maken) zeepoplossing gemaakt van water en zeep (dat kan bijvoorbeeld groene zeep zijn of olijfzeep)
Vilten is een super makkelijke en leuke techniek om zelf in allerlei projecten toe passen. In deze DIY 3D Vilten zie je stap voor stap hoe vilten nu eigenlijk werkt en maak je meteen een super schattige en hippe lama!
Een viltnaald is een scherpe naald met weerhaakjes aan de zijkanten. Als je de naald heen en weer beweegt door wol, gaat de wol vervilten. Het werken met de viltnaald wordt ook wel droogvilten genoemd.
Wassen in een wasmachine is mogelijk, maar vereist een voorzichtige aanpak. Kies een wolwasprogramma met zo weinig mogelijk beweging en gebruik een vloeibaar, niet-vetoplossend wolwasmiddel. Na het wassen vlak laten opdrogen op een handdoek.
Witte wol levert 5 cent per kilo op. Voor zwarte, bonte, heide en overige wol geldt een negatieve prijs van 10 cent per kilo. Dat betekent dat schapenhouders per kilo geleverde wol 10 cent moeten betalen, in plaats van dat het wat oplevert. Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol.
Bij droog- of naaldvilten wordt geen water en zeep gebruikt, wat je nodig hebt is een ondergrond van b.v. een lap (wollen) stof, plukken wol of wollen draden en een speciale viltnaald. Deze naald is driekantig en aan de onderkant voorzien van weerhaakjes .
Vilten is wol zo door elkaar gooien dat het van structuur verandert. Dat kan met water en zeep: bij prikvilten doe je het, de naam zegt het al, door te prikken. Met een speciale naald met weerhaakjes. Viltwol, prikviltnaalden en schuimrubber koop je in de betere knutselzaak of online.
Handige DIY vakjes van vilt maken dmv naaimachine en tegen de zijkanten. ten minute gift: Een mok van vilt maken , waar je theezakjes of als je hem groter maakt, zakjes chocomelk in kunt doen. Maak je huis vast gezellig voor het najaar met een persoonlijk stylinghoekje. Vilten hartje kun je zelf.
Voor het maken van viltfiguren raden we 1 mm dik vilt aan. Worden de figuren opgevuld dan adviseren we wolvilt te gebruiken. Dit vilt kan meer kracht verdragen waardoor de naadjes tijdens het vullen minder snel door het vilt trekken. Ook bij langdurig of intensief gebruik raden we wolvilt aan.
Het is belangrijk niet flink te gaan schrobben, wrijven of wringen en spoel de wol uit met water dat dezelfde temperatuur heeft als het water uit de tobbe. Anders kan de wol gaan vervilten. Droog de vacht op een droogrek, nooit in de wasdroger!
De ruw gekaarde wol gaat met dezelfde temperatuur in het water. Dan giet ik er langzaam warmer en warmer water in tot ik gekookt water bij de wol doe. Ik probeer een temperatuur van 65 tot 70 graden Celcius te bereiken, zodat de lanoline in de wol goed oplost. De emmer met dichte deksel laat ik een nacht staan.
Het vachtvilten
Aan de onderkant van de ruwe vacht wordt een vilten laag met wol vastgemaakt. Dit gebeurt door middel van warm water, zeep en intensief wrijven en rollen, daardoor komt het viltproces op gang. Dit zorgt voor stevigheid van het kleed. De mooie lokken van het schaap blijven behouden.
Kaardvlies wordt veel benut als ondervacht of rugwol voor vachtvilten. Een portie van 500 gram is ruim voldoende voor het vachtvilten van een complete vacht van gemiddelde omvang.
Nat vilten
Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert. Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken.