Zowel compost als bokashi zijn aan te merken als organische mest. Maar het wezenlijke verschil is dat compost al is omgevormd richting humus terwijl bokashi is geconserveerd en vervolgens dient als voedsel voor het bodemleven.
Deze toegevoegde micro-organismen uit de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT resten niet gaan rotten maar fermenteren. Hoelang duurt het maken van Bokashi met de Bokashi-keukenemmer? Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer duurt gemiddeld 2 weken.
Met Bokashi Starter zet je gft-afval om in een zeer voedingrijke bodemverbeteraar en plantenvoeding voor planten in en rondom het huis of de moestuin. Het zijn tarwezemelen met actieve micro-organismen die het fermentatieproces starten in de Bokashi keukenemmer.
Antwoord: Dat is moeilijk. Zo min mogelijk starter (= portemonnee), maar genoeg om de fermentatie te starten. Ik gebruik op zo'n klein pedaal emmertje een flinke vuist vol. Dan doe ik met een zak van 2 kg starter zo'n 6 tot 8 Bokashi-emmers.
Bokashi maak je door je keukenafval of ander organisch materiaal dagelijks te verzamelen in een Bokashi-emmer. Elke dag voeg je daar een schepje Bokashi-starter aan toe, waarmee je het afbraakproces op gang brengt.
Leg op de bodem van de bovenste bak een laagje vochtige krantensnippers en een laagje compost of aarde. Dan een laagje goed verteerbaar gft-afval en je wormen. Afdekken met een laagje compost of aarde. Zet de wormenbak op een koele plek in de schaduw en gooi regelmatig wat nieuw gft in de bovenste bak.
Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
dosering: 2 theelepels (10ml) op 1 liter water en elke keer sproeien over het afval. U kunt Microferm gebruiken in het drinkwater van elk dier. De geadviseerde verhouding is 1 deel Microferm op 100 delen water. Ook kunt u het door het natvoer mixen of sprayen op het droogvoer.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
Bokashi in de composthoop
Het grote aantal Effectieve Micro-organismen uit de Bokashi komen dan in de compost en verhogen de kwaliteit van de gehele composthoop.
Bokashi Strooisel (25 kg) – EMwinkel.nl – (EM) Effectieve Micro-organismen.
Fermenteren is eenvoudiger en kwalitatiever dan composteren en dat doe je met het lichtjes besproeien van een verdunde oplossing van Effectieve Micro-organismen (1 op 10) op de paardenmest en deze daarna luchtdicht af te dekken met een plastic zeil.
Bokashisap is een soort superfood voor planten want het bevat voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Het is wel vrij zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het beste is om het afgetapte sap meteen te gebruiken.
Bokashi is het Japanse woord voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Met Bokashi kun je organische resten om zetten tot een rijke bodemverbeteraar. Bokashi is de meest efficiënte manier om organisch materiaal weer terug te geven aan de bodem.
Hoe werkt het? Je doet een laagje Bokashi starter in de emmer, daar bovenop leg je het fijngesneden afval dat je afdekt met een laagje starter. Dit herhaal je tot de emmer vol is, om hem vervolgens 10 dagen te laten rusten.
Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien. Met een wormenbak boots je dit na. Je stapelt drie identieke bakken op elkaar. In de middelste bak zitten de wormen en in de bovenste bak het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval.
De afgelopen jaren zijn op veel plaatsen proeven gestart met zogenaamde Bokashi kuilen. Hierbij wordt vooral slootvuil en bermmaaisel verwerkt en gefermenteerd. In dit wordt groenafval in lagen ingekuild met toevoeging van micro-organismen, zeeschelpkalk en kleimineralen.
Hoe werkt een wormenhotel
De wormen verwerken het afval in de wormenbak door het te eten en daarna weer uit te poepen. Het composteren begint direct waardoor er, als het goed gaat, geen vervelende geurtjes vrijkomen. Veel plantaardig afval kan in een wormenbak, maar niet alles.
De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen. Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit. Deze schimmel kan via de compost worden overgedragen op levende planten en bloemen.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Beperkt op de composthoop: grasmaaisel, bladeren van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg en magnolia, stro en zaagsel.
Keukenafval dat je niet kunt gebruiken voor het composteren: Theezakjes en koffiepads. Deze producten worden veelal gemaakt van synthetisch materiaal dat je niet kunt composteren. Gekookt en bewerkt voedsel.