Je kunt het simpel maken door wat magere biologischer rauwmelkse yoghurt of bio yoghurt met levende fermenten uit te laten lekken in een kaasdoek/neteldoek. Het product wat in de neteldoek overblijft is hangop. Het vocht wat door de neteldoek heen komt is wei.
Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Wei is een bijproduct van de kaasbereiding. De wei (weivloeistof) bevat onder andere de serum- of wei-eiwitten en de in water oplosbare vitaminen en mineralen die ook in melk voorkomen. Het wei-eiwit wordt ook wel afgezonderd van de weivloeistof en onder meer verwerkt in eiwitverrijkte voedingsmiddelen.
In de keuken kan je wei gebruiken waar je anders water zou gebruiken. Zo kan je bij soep en sausen kaaswei gebruiken als bouillon. Ook bij de bereiding van milkshakes en roomijs of bij het koken van pasta en rijst kan je melkwei gebruiken.
De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit. Bovendien zijn alle essentiële aminozuren in wei-eiwit aanwezig. In vergelijking met andere eiwitten verteer je ze ook snel. Je lichaam heeft wei-eiwitten nodig voor het onderhouden en de opbouw van spieren.
Er zijn studies die laten zien dat het slikken van wei-eiwitsupplementen kan zorgen voor gewichtsverlies. Dit geldt alleen als je minder gaat eten en daarbij een wei-eiwitsupplement neemt. Zou je hetzelfde blijven eten en een wei-eiwitsupplement nemen, dan kom je juist aan.
Proteïne wordt voornamelijk vervaardigd uit melkwei, een restproduct dat vrijkomt bij uit melk geproduceerde kaas. Het verminderde aanbod en de toegenomen vraag zorgden daardoor voor een stijging van 350 procent in de prijs van Whey Proteine Isolate en ruim 100 procent in de prijs van Whey Proteine Concentrate.
Melkwei is heel rijk aan vitamines van de B-groep en aan mineralen, stabiliseert je bloedsuiker en is verdund uitwendig gebruikt een fantastisch middel voor je huid (een beetje vergelijkbaar met appelazijn).
Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne.
Het beste antwoord. Daar sta je niet meteen bij stil, maar het is eigenlijk heel logisch: wei is niet anders dan wat er van de melk overblijft na het maken van kaas, dus net zo gezond als de melk die je drinkt.
Wei (whey) ontstaat wanneer melk door een filter wordt geperst met als doel kaas te maken. Dat wat achterblijft in het filter wordt gedroogd en zo ontstaat weipoeder. Dit poeder bestaat uit vet, koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose) en 30 tot 90% eiwitten.
Wei, weipoeder en kaas zijn niet altijd halal, dat hangt af van hoe het dier (kalf, geit, schaap), dat het stremsel voor het stremmen van de melk levert, is geslacht. Als dat op Islamitische wijze is gedaan, is het halal en dus zijn de afgeleide producten halal.
De wei bevat nog veel stoffen uit de melk, waaronder wei-eiwit, melksuiker, vitamines en mineralen. Wei is dus een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur. Wei bevat ongeveer de helft van de lactose (melksuikers) ten opzichte van koemelk.
Door het roeren splitst de 'pudding' in de kaastobbe zich na 15 minuten in twee delen: het vloeibare deel is de wei. Onderin de kaastobbe zit een soort kraantje; door dat open te draaien, tapt de boerin de wei af. In de kaastobbe blijven kleine korreltjes achter; dat noem je de wrongel en dat is de basis voor de kaas.
Ook heeft wei een zeer hoge voedingswaarde en is rijk aan eiwitten, B vitamines, melksuiker, mineralen en beta-glucanen. Daarnaast bevat wei in tegenstelling tot melk en kaas nauwelijks of geen vetten. Zo op het eerste gezicht is whey proteïne dus een zeer gezonde aanvulling op het voedingspatroon…
Het productieproces van whey: hoe wordt weipoeder gemaakt? Wei of whey is dus een restproduct van de kaasproductie. Na het scheiden van de wrongel en de wei, wordt de wei aangezuurd. De wei-eiwitten gaan daardoor samenklonteren, en kunnen vervolgens gescheiden worden van de rest van de wei.
Waarom staat er op de yoghurt verpakking “niet schudden”? Vanwege schudden kan de structuur van de yoghurt beschadigen, waardoor de yoghurt dun wordt. Indien de yoghurt ontmengt, is enkele malen omzwenken voldoende voor een homogene yoghurt.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Eiwit is een voedingsstof en een bouwstof. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten.
GEBRUIK VAN WEI-EIWITTEN IN DE SPORT
Wei staat bekend als een snel eiwit dat tien tot twintig minuten na inname is opgenomen. Caseïne is dan weer een langzaam eiwit (acht uur na inname). Deze snelle opname leidt tot een piek van aminozuren in het bloed, ideaal om de eiwitsynthese te versnellen.
Doe 80 gram magere melkpoeder in een blender. Voeg er 80 gram standaard of instant droge haver en 150 gram amandelen aan toe. Maal alles tot een fijn poeder. Voeg geen water toe aan de melk.
Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten is een probleem dat veel mensen die regelmatig tot veel sporten ervaren. Whey proteïne biedt een goed handvat om snel voldoende eiwitten binnen te krijgen. Whey wordt goed en gemakkelijk door de spieren opgenomen en stimuleert spieropbouw, spierbehoud en spierherstel.
Een schep eiwitpoeder gemengd met water bevat 110 calorieën. De shake mengen met melk kan het aantal calorieën drastisch veranderen. Een eiwitshake met 250ml magere melk bevat 190 calorieën terwijl een eiwithshake met gewone melk 270 calorieën bevat.