Giet een goede scheut liquid over je boilies.Dit masseer je even goed in de boilies en vervolgens laat je dit een half uurtje intrekken.
in ieder geval als je griesmeel in je mix verwerkt worden je bollen ook goed hard. als karpervissen je passie is . wat ook goed werkt is ze na het koken direct in een wegnet en ze een paar dagen lucht drogen. gewoon in de schuur hangen en dan na een paar dagen uit het droog net halen, kei en kei hard worden ze dan.
Heb je eierproducten gebruikt, dan kan je de Boilies het beste in de koelkast of in de vriezer bewaren. Ook in de koelkast of vriezer is het verstandig om de Boilies in een vacuümzak te verpakken. Zo voorkom je dat de Boilies geur of smaak verliezen en dat ze geuren of vocht opnemen.
Over het algemeen werken boilies tussen 15 mm en 20 mm prima voor het vissen op karper. De diameter van de boilie wordt voornamelijk bepaald aan de hand hoeveel brasem er op een water zwemt. Op een water met weinig witvis zijn 15 mm boilies een uitstekende keuze.
Boilies zijn eigenlijk deeg bolletjes die je vervolgens gaat koken en drogen zodat ze hard worden. Door het koken ontstaat er een harde buitenlaag. Door dit proces ontstaat er een boilie dit geschikt is om aan een hair te doen en om er mee te vissen.
Leg je boilies na het koken ongeveer 12 uur te drogen op een theedoek. Dit mag ook iets langer zijn (bijv. 24 uur), maar let er wel op dat hoe langer je ze laat drogen, hoe harder ze worden. Na het drogen leg je je boilies in de vriezer waardoor je ze lang kunt bewaren.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Je haakaas soaken is super simpel, maar absoluut een meerwaarde! Neem een bakje (bijvoorbeeld de Infuza van Korda), doe er 10-20 boilies in en giet er ongeveer 50ML aan liquid in. Doe dit 1-2 dagen voordat je gaat vissen, schud sochteds en savonds even flink en de vloeistof zal diep in je boilie trekken.
Tijdens de zomerperiode zijn de karpers vaak te vinden in de bovenste waterlagen. Op de meeste wateren laten de vissen zich zien, ze draaien en springen soms volop. Omdat wij ons haakaas vaak op de bodem presenteren is het dus belangrijk de karper te attenderen op de aanwezigheid hiervan.
Doorgaans zijn onze boilies anderhalf tot twee jaar houdbaar.
Shelf life boilies zijn ready made boilies die een beperkte houdbaarheid hebben door toevoeging van een kleine hoeveelheid conserveermiddel. De exacte houdbaarheid verschilt per merk, en is vaak een jaar of zelfs langer houdbaar.
met 8 eitjes en 3 eetlepels zonnebloemolie kan je een 1kg boiliemix aanmaken. Indien het deeg te droog is, kan je nog altijd kleine hoeveelheden water toevoegen.
Stoom je met een gewone stoompan, en bedek je alleen de bodem dus geen bollen op mekaar, dan maakt het niet veel verschil qua tijd dan dat je je boilies kookt. Dus ongeveer 3a 3.5 minuten voor een 16mm 3,5 a4 min voor een 18mm en 20mm en een 22of 24 mm bol stoom je ongeveer 4a5min.
Waar je zonder problemen 20 a 30 procent vismeel, vleesmeel, of vogelvoer aan kan toevoegen. Je kunt met mais goed karpers vangen maar ze zijn er ook heel snel weer op uitgekeken.
Een vuistregel is dat de lengte van je hair 1,5 x zo groot moet zijn als je boilie. Maar dit verschilt uiteraard weer voor ieder water, sommigen maken hem bijvoorbeeld zo kort mogelijk terwijl anderen juist voor een extreem lange hair kiezen i.v.m. dressuur. Zelf hou ik meestal 1 - 1,5 cm.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
Ben je van plan in het voorjaar op karper te gaan vissen, dan raden we de licht verteerbare Scopex boilies, Robin Red Garlic boilies of de Aardbei Vanille boilies aan. Ook boilies met hennep, zoals de Hennep Vanille boilies zijn zeer geschikte voorjaars boilies.
Het kiezen voor toplood is op sommige wateren een persoonlijke voorkeur maar op een kanaal kun je bijvoorbeeld bijna niet vissen zonder het gebruik van toplood. Dit handige loodje bevestig je na het inwerpen aan je lijn en laat je langzaam voor de top van je hengel in het water zakken.
Als de witvis het toelaat kies ik vaak voor het kleinste formaat boilie aan mijn rig, 15mm in mijn geval. Vis ik echter gericht op de grotere vissen of wil ik witvis uitschakelen, dan pak ik een 24mm of zelfs een 28mm. Vaak is de 20mm boilie diegene die ik het meest vermijd aan de deur.
Aminol is een puur vis proteïne extract dat bomvol essentiële en stimulerende aminozuren zit. Het lost erg snel en gemakkelijk op in water wat zorgt voor een optimale verspreiding van de aantrekkelijke smaak doorheen de waterkolom, ook in koud en diep water.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
50/50 mix is een basis mix van 3 ingrediënten die in bijna alle boilies verwerkt zitten. Je kan uiteraard zelf een zak 50/50 mix kopen, maar het is ook mogelijk om deze zelf te maken. Hieronder hebben wij de ingrediënten weergegeven welke in de 50/50 mix zitten.