U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
Naast het opslaan van leidingwater kunt u overwegen om wat regenvaten in uw systeem te plaatsen. Plaats gewoon een regenton op de bodem van uw gootbuis, en wanneer het regent verzamelt uw vat het water. Regenwateropvang is een eco- en budgetvriendelijke manier om een langdurige wateropslagreserve te creëren.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Minimaal 3 liter water per persoon x drie dagen (Zorg ervoor dat je dit altijd in huis hebt). Voorraad medicijnen, op een koele plaats bewaren.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Echt ziek van de bacteriën in water word je volgens hoogleraar Zwietering meestal niet. "Het is vooral een vies idee dat er bacteriën in je flesje zijn gegroeid, maar het is geen gevaar voor de gezondheid. Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond."
Drinken invriezen is mogelijk, maar je moet met het volgende rekening houden. Water (of een andere willekeurige vloeistof) zet uit tijdens het invriesproces. De vloeistof neemt bij het invriezen toe in massa.
In zo'n geval kun je het niet langer dan een week gekoeld bewaren. Het Voedingscentrum raadt aan om water maximaal drie dagen buiten of drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Om een goede voorraad te waarborgen, raden we je aan rekening te houden met 3 á 4 liter water per persoon per dag. Voor 72 uur is dit dus 9 tot 12 liter per persoon. Hier houden we rekening met 2 á 3 liter per dag voor het drinken en nog een liter om mee te koken.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld. De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig.
Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren. Maar dat vraagt van ons allemaal wel goede zorg voor natuur en milieu. Van de 47 miljard liter drinkwater winnen we zeven miljard uit oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Ruim 200.000 Groningers ontvangen dit elke dag uit de kraan.
Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Maar water bevindt zich ook in de lucht als damp en onder de grond in watervoerende lagen als grondwater. De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.)
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
"Noodradio's, zaklampjes, knijpkatten, ehbo-kits, een waterfilter", somt Knobben op. "Met die laatste kan je een petfles vullen met vies water, uit een sloot of beekje, en via het filter gewoon schoon water drinken." Er komen steeds meer preppers bij, merkt Knobben.