Vroeg opstaan is niet iets wat je van de een op de andere dag geleerd hebt. Het is een manier van leven die aan je moet leren en die tijd nodig heeft. Je lichaam heeft ongeveer 30 dagen nodig hier aan te wennen.
Waarom vroeg opstaan gezond is
Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun afvalpogingen sneller vruchten afwerpen. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Vroeg slapen kan heel gezond zijn. Vroeg slapen zorgt voor voldoende slaap en een uitgerust gevoel in de ochtend. Echter hoeft vroeg slapen niet altijd even positief uit te pakken. Te veel slapen kan namelijk negatieve effecten hebben en het verstoren van uw slaapritme ook.
Het beste en meest ideale tijdskader om te gaan slapen tussen 8 en 10 uur 's avonds. Dit zodat je lichaam en geest alle slaap krijgt die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Om jou eigen persoonlijke ideale slaaptijdstip te kunnen vinden zul je gewoon een verandering moeten maken en kijken hoe dit gaat.
In de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan slaap of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben. Tip: probeer met name in het weekend eens op tijd naar bed te gaan.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.
Zoals we al zeiden betekent eerder opstaan niet dat je ineens minder slaapuren nodig hebt. Heb je normaal gesproken zo'n 8 uur slaap nodig, dan geldt dat nog steeds wanneer jij de wekker om 6:00 zet in plaats van 7:30. Er verandert niets aan jouw biologische klok. Toch houden de meeste mensen geen rekening mee.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar vijf uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
Als je (makkelijk) vroeg op wil staan 's ochtends, is het belangrijk dat je 's avonds niet al te veel meer doet. Zo voorkom je dat je 's ochtends nog moe wakker wordt. Zorg dat je een uur voordat je gaat slapen geen afspraken meer hebt en dat je niks meer aan je kop hebt.
Ze hebben minder stress. Als je om 7.30 uur nog in bed ligt, terwijl je om 8.00 uur de deur uit moet, dan kan je ervan verzekerd zijn dat je dag begint met haasten. Vroege vogels beginnen de dag ontspannen, met tijd om zich klaar te maken, te ontbijten, zich voor te bereiden op de werkdag of zelfs alvast te sporten.
Als je om 8.30 uur uit bed stapt om om 9 uur te gaan werken, is de kans groot dat je nog niet klaar bent om goed te presteren. Door eerder op te staan geef je je lichaam de kans om volledig te ontwaken op natuurlijke wijze, zonder dat je afhankelijk bent van die driedubbele espresso.
Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur 's ochtends uit de veren bent. Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken.
Je hebt je gewone 7 tot 9 uur slaap nodig, ongeacht hoe laat je wekker staat. Stel dat je dus iedere dag om 6:00 opstaat, dan betekent dit dat je idealiter om 22:00 uur tussen de wol moet liggen. Heb jij dus een '9-tot-5'-baan, dan houdt dit in dat je na je werk maar een paar uur hebt waarin jij je leven kunt leiden.
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
Stel je wil om 7 uur opstaan, dan zou je naar bed moeten om 21.46 uur, 23.16 uur, 0.46 uur of 2.16 uur. Het idee is dat het 14 minuten duurt om in slaap te vallen. Ga je dus om 21.46 uur naar bed, dan slaap je om 22 uur en kun je precies 6 slaapcycli doormaken.
Daarnaast een 'common sense' advies: wie depressief wakker wordt, moet opstaan, een korte douche nemen, een licht ontbijt eten en een uur (!) gaan wandelen of fietsen op een vaste en dus bekende route, maakt niet uit waar of waarheen, maar vooral dicht bij huis.
Depressief gevoel bij wakker worden of ochtenddepressie
Zij hebben een depressief gevoel bij wakker worden. Het is nog vroeg in de ochtend, er is nog geen leven op straat en misschien heb je wel de hele nacht gepiekerd. Uit bed komen kan als een enorme taak voelen. Dit kun je ook wel ochtenddepressie noemen.
Wij hebben een indicatie van bedtijden voor pubers voor je op een rijtje gezet: 12-15 jaar: tussen 21:00 uur en 21:30 uur. 15-17 jaar: tussen 21:30 uur en 22:00 uur. 17-18 jaar: tussen 22:00 uur en 23:00 uur.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Nederlanders slapen gemiddeld genomen 7 uur en 20 minuten. Jan Modaal gaat om half twaalf naar bed, slaapt 10 minuten later in en staat om zeven uur weer op, blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht. Dat is opvallend weinig en vooral veel minder dan enkele decennia geleden.