Lipgloss is een cosmetisch product dat wordt gebruikt om de lippen een glanzende, gepolijste look te geven. Het wordt meestal gemaakt op basis van vaseline of bijenwas en bevat vaak oliën, kleurstoffen en geurstoffen.
Lipstick en nagellak
Dat klinkt sjiek, maar eigenlijk is het gewoon rode kleurstof die is gemaakt van de Cochineal, een keversoort. Hiervoor worden ze verdronken in heet water, gedroogd en tot poeder vermalen. Liever geen dieren op je lip? Let dan op het woord pearlescence.
Ze worden verdronken in heet water, gedroogd en tot poeder vermalen. Het zit hoogstwaarschijnlijk in je rode lippenstift. Sperma bindt water, daarom wordt het vaak gebruikt in lotions. Stierensperma heeft de reputatie een briljante glans te geven.
Geschiedenis. Het gebruik van lippenstift gaat terug tot de oudheid. Het vroegst bekende gebruik van lippenstift gaat terug tot de Soemeriërs en het oude Egypte, ongeveer 5000 jaar geleden: er is een oude Egyptische papyrusrol met een afbeelding van een vrouw die een spiegel vasthoudt en haar lippen kleurt.
Een product als lippenstift, lippenbalsem of lipgloss zal zeker in uw lichaam terechtkomen, aangezien u de hele dag uw lippen bevochtigd en zo telkens een beetje binnenkrijgt (met name wanneer u eet). Het gaat er dus vooral om dat u producten kiest die geen onveilige, kankerverwekkende ingrediënten bevatten.
Lippenstift maak je door de kokosolie, bijenwas en de sheaboter te verwarmen/laten smelten boven een pan warm water. Daarna kun je een tint en een geur toe te voegen. Roer het door elkaar en giet het in een klein potje en laat het afkoelen. Je kunt dan met een kwastje je lippenstift aanbrengen.
Je kunt bij het zelf maken van lipgloss shea butter, kokosolie, cacaoboter en bijenwas prima combineren of alleen 1 van deze ingrediënten toevoegen om de stolling te beïnvloeden. Gebruik je een kleurstof poeder dan geeft dit ook meer dikte aan jou lipgloss.
Meng in een kommetje 2 koffielepels suiker met 1 koffielepel olijfolie of jojoba-olie. Je kan eventueel ook honing gebruiken in plaats van olie. Meng alles goed door elkaar en breng de scrub in cirkelbewegingen aan op de lippen. Spoel vervolgens goed af.
INGREDIENTS: POLYBUTENE, OCTYLDODECANOL, HYDROGENATED POLYISOBUTENE, SILICA DIMETHYL SILYLATE, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, MICA, HYDROGENATED STYRENE/ISOPRENE COPOLYMER, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, TOCOPHERYL ACETATE, OCTYLDODECYL STEAROYL STEARATE, SYNTHETIC FLUORPHLOGOPITE, PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL ...
Lipgloss: meng wat van je oude lipstick met vaseline om een instant lipgloss te maken. Je kan het product maken op de achterkant van je hand, zodat het opwarmt en het mooi op je lippen glijdt. Maar je kan ook een voorraadje aanleggen door een deel van de lipstick af te snijden en in een potje te mengen.
Vroeger werd lippenstift gemaakt van verpoederde insecten, maar tegenwoordig hebben we genoeg aan was, olie en pigment. Dat dames hun lippen graag een kleurtje geven is bepaald niet nieuw. Zelfs Cleopatra gebruikte al lippenstift, gemaakt van verpoederde mieren en kevers, om zichzelf mooi te maken.
Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer. Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
Overal glanzen de lippen je tegemoet. Maar uit Duits onderzoek blijkt dat dagelijks gebruik van lipgloss schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Ökotest. Het consumentenblad onderzocht 24 populaire merken lipgloss die in de schappen staan bij drogisterijen en parfumeries.
Het gevolg: langdurig gebruik van lippenbalsem. Je wordt afhankelijk van de lippenbalsem en iedere keer bij het krijgen van droge lippen word je getriggerd om lippenbalsem te gebruiken. Je kunt dan eigenlijk spreken van een verslaving.
Toch is er een reden waarom een lippenstift voorzien is van een houdbaarheidsdatum. Na die tijd is het namelijk een bron van bacteriën geworden. Na twee jaar zul je 'm daarom echt weg moeten gooien. Wanneer je lippenstift nog maar net over de datum is, werkt-ie nog prima.
Hoe lang kun je oogschaduw bewaren? Net als poeder, blush en bronzer blijft oogschaduw ongeveer 1 tot 2 jaar, goed. Vloeibare oogschaduw gaat minder lang mee, ongeveer 12 maanden. Crème oogschaduw gaat ongeveer 18 maanden mee.
Gemiddelde houdbaarheid
Eyeliner en lipgloss na 6 maanden. Oog- en lippotloden na 1 jaar. Oogschaduw en poeder na 1,5 jaar. Foundation na 1 jaar.