Doe één centimeter limonadesiroop in het glas en vul het glas met koud water.2.Vul het andere glas op dezelfde manier maar doe daar vijf druppels rode voedingskleurstof bij.Roer goed.
Nou, de prik in je limonade komt door koolzuur oftewel koolstofdioxide oftewel CO2. En als je dat toevoegt aan je limonade of je water, dan krijg je bubbels. Hier in deze grote limonadefabriek in Bunnik voegen ze CO2 toe aan limonade. Dat gebeurt onder hoge druk.
Koolzuur maak je door natriumcarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat (ook bicarbonaat genoemd) te nemen en daar zuur (azijn, citroensap, ...) aan toe te voegen.
Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater.
Bruisend water maken is heel eenvoudig. Zo geef je bijvoorbeeld de SodaStream of de sodamaker van Aarke makkelijk een plekje in je keuken. Deze bruiswatertoestellen zijn namelijk snoerloos en compact. Het enige wat je daarna doet is de bijgeleverde fles tot de vulrand met kraanwater vullen en in het toestel zetten.
Koolzuurgas, officieel koolstofdioxide (CO2), is de prik in bruiswater, frisdrank, bier en champagne.
Door koolzuur aan het water toe te voegen ontstaat er een zuur in het water dat schadelijk is voor je tanden, zegt tandarts Adam thorne in de Daily Mail. Het koolzuur tast het glazuur van je tanden aan waardoor je op den duur gele, gebroken tanden kunt krijgen.
Mythe 3: koolzuurhoudend water is slecht voor je nieren
Er wordt wel gezegd dat bruisend water de kans op nierstenen vergroot, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor deze uitspraak.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Koelen, draaien en op de kop
Naast dit trucje kun je de prik ook langer in frisdrank houden, door de fles direct na het openen koel te bewaren. Hoe kouder de vloeistof, hoe langer het blijft bruisen. Zet de fles dus meteen na het inschenken weer terug in de koelkast.
Als je een fles cola voorzichtig opent, krijg je niet al te veel belletjes en dus weinig schuim: het opgeloste kooldioxide komt maar langzaam vrij, in stromen van belletjes. Sluit de fles weer af, en het kooldioxide kan niet meer ontsnappen: de cola blijft zijn 'prik' houden.
Koolzuur is een andere naam voor koolstofdioxide. In goed afgesloten flessen blijft het koolzuur netjes in de vloeistof. Maar als je de dop eraf draait, hoor je pfffff. En bij het inschenken in je glas zie je belletjes opstijgen.
Conclusie. Voor frisdranken is een SodaStream zeker niet goedkoper, voor bruiswater scheelt het maar een klein beetje. Daarnaast duurt het een flinke tijd voor je het apparaat hebt terugverdient. Er zijn vast heel goede redenen om een SodaStream aan te schaffen, het financiële voordeel is daar echter niet een van.
Antwoord. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn spuitwater, bruisend water en bruiswater. Deze aanduidingen worden vaker in België dan in Nederland gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland voor koolzuurhoudend water uit een fles; spa bruis is standaardtaal in België.
De nummer 1 van deze test is de SodaStream Chrystal Megapack. Dit bruiswatertoestel is eenvoudig in gebruik, heeft een net design, is inclusief flesjes en de cilinders zijn eenvoudig te vervangen en te verkrijgen. Dit betekent dat een goede nummer een is.
Vier het leven met bubbels en daar hoort bruiswater natuurlijk ook een beetje bij. En tegenwoordig maak je water met bubbels gewoon zelf. Met een SodaStream bruiswatertoestel transformeer je regulier kraanwater naar een fles koolzuurhoudend water.
Het SodaStream apparaat werkt met gewoon kraanwater, het is niet nodig gefilterd water te gebruiken. Wij adviseren om de fles met kraanwater vooraf te koelen in de koelkast, het water neemt het koolzuur dan beter op.
Gezondheid
Frisdrank zoals Fanta Orange 500ml is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Fanta Orange 500ml kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Hoe noem je Fanta en cola door elkaar? In 2003 bracht Coca-Cola een colavariant met lemonsmaak op de markt die wel een succes werd. Inmiddels bestaat er van Mezzo Mix ook een 'Zero'-variant, die bevat geen suiker maar zoetstof. In Nederland wordt sinds 2016 Mezzo Mix verkocht onder de naam Fanta Mezzo.
Sprankelend water; citroensap uit concentraat (3%); voedingszuren: appelzuur, citroenzuur; zoetstoffen: natriumcyclamaat, acesulfaam-K, sucralose; natuurlijke aroma's; concentraten van zoete aardappel, wortel, kers; conserveermiddel: kaliumsorbaat.