Hoe wordt lithium gewonnen? Lithium wordt in ertsmijnen gewonnen als zout. Het ziet er uit als keukenzout en smaakt als zout, maar dan met een licht metalige bijsmaak. De winning van lithium uit pekel (zout water) is in de meeste gevallen economisch rendabeler dan uit vast erts.
Lithium is te vinden in gesteenten, maar deze winning is erg duur. Daarom wordt het ook gewonnen uit zout water. Dat gebeurt in de Atacamawoestijn in Chili. Bijna de helft van de wereldvoorraad lithium wordt hier in zoutmeren gewonnen.
De makkelijkste manier om lithium te winnen, is uit zoutmeren. Je laat het water verdampen, voert het zout af en houdt lithium over. Daarom is de Salar de Atacama, een enorm zoutmeer in Chili, een van de belangrijkste wingebieden van het metaal.
Lithium is een alkalimetaal dat te vinden is in een zoute, vochtige aardlaag diep in de grond. De grootste voorraden worden aangetroffen in de zogenaamde lithium-driehoek tussen Bolivia, Chili en Argentinië. Daar worden de mineralen omhoog gepompt met water.
Het afgelopen jaar 2021 heeft ons dit gegeven
We gebruiken steeds meer accu's en batterijen die hier op werken, maar het wordt ook gebruikt voor de elektrische auto's. Het prijsverschil is erg groot aan het worden, want waar je in 2018 nog lithium kocht voor 28 euro per kg is dit nu inmiddels 250 euro per kg.
'Dendrieten zijn dus gevaarlijk en versnellen bovendien de degradatiereacties, waardoor het actieve lithium nog sneller opraakt en de elektrolyt sneller degradeert', zegt Wagemaker. 'En hoe minder lithium je overhoudt, hoe minder lang de batterij het volhoudt. '
Volgens de Europese Commissie zal de Europese Unie tegen 2030 tot achttien keer zo veel lithium nodig hebben om aan de vraag naar batterijen voor elektrische auto's en energieopslag te voldoen. Tegen 2050 is die voorspelling zelfs opgelopen tot zestig keer de huidige hoeveelheid.
Hoewel oplossingen van lithium niet bijzonder giftig zijn, moet het vanwege zijn medische effecten toch met voorzichtigheid behandeld worden. Het metaal is brandbaar en kan in contact met water tot ontploffingen leiden. Contact met de huid moet vermeden worden.
Te veel lithium in het bloed geeft lithiumvergiftiging. Verschijnselen van lithiumvergiftiging zijn bijvoorbeeld: bevende handen of kaak, misselijkheid, spierzwakte, lopen en praten alsof u dronken bent, een sloom gevoel. Neem bij verschijnselen van lithiumvergiftiging direct contact op met uw psychiater of huisarts.
Bij het delven van lithium komen allerlei schadelijke stoffen vrij, vertelt Djurdjevic, zoals teer en kwik. In het verwerkingsproces worden zoutzuur en zwavelzuur gebruikt. Dat kan allemaal in lucht, bodem en water terechtkomen.
Door de energietransitie is de verwachting dat de vraag naar het zeldzame metaal alleen maar toeneemt. En dat is een uitdaging, want de voorraden zijn beperkt. Naar schatting ligt ongeveer de helft van de wereldwijde lithiumvoorraad in de 'lithiumdriehoek' op de grens van Chili, Bolivia en Argentinië.
Hoeveel lithium zit er in een batterij? Allereerst de hoeveelheid: er wordt geschat dat er voor elke kWh aan batterijcapaciteit zo'n 200 gram lithium nodig is. Voor een gemiddelde thuisbatterij van 5 kWh betekent dat een totaal van 1 kg lithium.
Laten we beginnen met de makkelijkste: de Tesla Model 3 Long Range, waarvan we weten dat hij ongeveer 12 kilo lithium in zijn accupakket heeft.
Grootste Europese reserves
Als grondstof voor de batterijen van die auto's is lithium nodig. Maar het is een voordeel dat het metaal wereldwijd te vinden is. "Er is geen enkele twijfel. Portugal bezit de grootste Europese reserves lithium die de industrie nodig heeft.
Omdat lithium batterijen extreem gevaarlijk zijn en in de brand kunnen vliegen bij de geringste schade, is een veilige manier van recyclen noodzakelijk!
Lithium is een spoorelement dat chemisch verwant is aan de mineralen kalium en natrium. Het wordt ingezet in hoge doses (800-1600 milligram) als medicijn bij psychische ziektebeelden als manie, depressie en bipolaire stoornis.
Er zit een breukgleuf in de tablet en wereldwijd wordt Priadel op geleide van de bloedspiegel voorgeschreven in doseringen van hele en halve tabletten. Het probleem blijkt te zijn dat lithium op een lijst van toxische stoffen staat. Dus bij het breken van deze tabletten zouden schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.
Sommige lithiumgebruikers komen wel iets in gewicht aan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk er in elk geval aan dat de schildklier wordt gecontroleerd. Een te langzaam werkende schildklier, wat nogal eens voorkomt bij het gebruik van lithium, kan zorgen voor gewichtstoename.
Alcohol versterkt de bijwerkingen van lithium op het coördinatie- en concentratievermogen. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u er door alcohol last van krijgen. Bovendien kan veel alcohol, net als lithium, leiden tot vocht- en zoutverlies.
Chili herbergt meer dan de helft van de lithiumreserves ter wereld, met andere grote producenten, waaronder Australië, Argentinië en China. Australië is verreweg de grootste producent van lithium ter wereld.
Omdat lithium ook een zout is, stijgt de lithiumspiegel daardoor. Dit voorkom je door wat extra zout te nemen bijvoorbeeld in de vorm van een kopje bouillon. Let wel: doe dit alleen in bijzondere situaties, zoals bij hevig transpireren en in het geval van koorts of diarree.
Zijn lithium batterijen gevaarlijk? Een lithium batterij an sich is niet gevaarlijk. Ze hebben een hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading waardoor ze tot wel zeven keer langer mee gaan dan een gewone batterij. Daarnaast zijn lithium batterijen altijd hermetisch afgesloten in een omhulsel.
Lithium kan effect hebben op de werking van uw nieren omdat het medicijn bijna volledig (70 – 80%) via de nieren wordt uitgescheiden. Om de kans op nierschade zo klein mogelijk te maken, is het nodig dat u de medicatie op vaste tijdstippen inneemt en voldoende (2-3 liter per dag) drinkt.
Lithium is een bijzonder materiaal. In pure vorm is het een zacht glimmend grijs (zilverkleurig) materiaal dat in aanraking met lucht zeer snel oxideert. Het is het lichtste metaal.
In de accu van de ID. 3 bestaat 12 tot 14 procent van de chemische samenstelling uit kobalt, wat ze in de komende paar jaren willen terugdringen tot minder dan 5 procent. Ter vergelijking, bij de eerder aangehaalde Tesla Model 3 ligt dat op dit moment al op slechts 2,8 procent.