Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim. De verhouding staat gelijk aan 1/3 koffie en 2/3 melk. Waar we in Nederland de term koffie verkeerd gebruiken, wordt de koffie in België een Lait Russe genoemd en in Italië een Caffé Latte.
Cafè au lait is voor de Fransen wat een cappuccino is voor Italianen. Café au lait is een klassieke, Franse koffie voor bij het ontbijt. Een café au lait wordt in Frankrijk traditioneel uit een kom zonder oren gedronken.
Probeer de hoeveelheden koffie en melk te respecteren. Warm de melk op tot ongeveer 65°C in een steelpannetje. Schuim de melk niet op, want dan is het geen café au lait meer. Schenk de koffie en de verwarmde melk in de grote kom en de café au lait is klaar.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Flat white is vergelijkbaar met een cappuccino, behalve dat er espresso en microschuim in zit in plaats van gewoon melkschuim. Dit geeft de koffie een sterkere espresso smaak. Het drankje kreeg zijn naam vanwege de kenmerkende dunne laag microschuim bovenop.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd. Omdat melk zwaarder is dan de koffie, en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Zo ontstaan de welbekende laagjes. Door het verschil in de bereiding ontstaan verschillende smaaksensaties.
NESCAFÉ® Dolce Gusto® Café Au Lait: ideaal voor jouw koffiemoment! - Verantwoord geteelde Robusta-koffie. - Zachtromige melk met subtiele smaken van karamel en graan. - Te gebruiken in een NESCAFÉ® Dolce Gusto® machine.
Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim. De verhouding staat gelijk aan 1/3 koffie en 2/3 melk. Waar we in Nederland de term koffie verkeerd gebruiken, wordt de koffie in België een Lait Russe genoemd en in Italië een Caffé Latte.
Een koffie verkeerd is een kop koffie gemengd met melk. Oorspronkelijk bestaat koffie verkeerd uit hooguit de helft espresso en ten minste de helft warme melk. Tegenwoordig wordt een koffie verkeerd vaak gezet met ⅓ koffie en ⅔ melk.
Je kiest dus best voor een volle melk met een hoog proteïne gehalte. Zo kan je een emulsie maken en krijg een schuim dat een perfect mondgevoel geeft, een lekkere rijke smaak en een textuur die je kan gebruiken voor latte art. Kortom, zoek in de supermarkt naar een volle melk met een hoog proteïne gehalte.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Het grote verschil met de bekende latte is de verhouding tussen koffie, melk en schuim. Bij de latte, koffie verkeerd of café au lait drink je namelijk véél meer melk en zit er ook een dikkere schuimlaag op.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Deze variant is weer net iets anders dan de latte: namelijk deze koffie maak je door aan een groot glas opgeschuimde melk een klein beetje espresso toe te voegen. Zo ontstaan er drie mooie kleurlagen.
Flat white versus cappuccino of latte macchiato
De flat white heeft een sterkere smaak dan een cappuccino en een latte macchiato, doordat er gebruik wordt gemaakt van een dubbele ristretto in plaats van een enkele espresso. Daarnaast heeft een flat white een dunnere schuimlaag dan een cappuccino.
Caffè latte maken. Voor het maken van een caffè latte begin je met het zetten van de espresso. Vervolgens warm je de melk op met stoom en schenk je deze op de espresso. De melk en koffie mengen zich volledig waardoor de koffiesmaak goed verdeeld is.
Wat is mokka? De mokka, mocacinno of caffè mocha is in essentie een sterke warme chocolademelk met een shot espresso en gestoomde melk toegevoegd. Vaak worden gelijke delen espresso en warme chocolademelk gebruikt naast een kleinere hoeveelheid stoom, wat ongeveer 1/5 van de espresso en chocola is.