Ultramarijnblauw of Kobaltblauw). Gebruik meer geel dan blauw en voeg een klein beetje wit toe om het helderder te maken. Tenslotte kun je een vleugje rood of oranje aan het mengsel toevoegen om de diepte van de kleur af te ronden.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Blauw verkrijg je niet door een aantal kleuren te mengen. Blauw is een primaire kleur net als geel en rood. Mét blauw mengen kan natuurlijk wel. Heb je bijvoorbeeld alle primaire kleuren dan is het mogelijk om elke kleur te krijgen die jij maar wil.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen.
Kleuren mengen: Aquamarijn of Turquoise
Om turquoise of aquamarijn te krijgen zal groen met blauw moeten worden gemengd. Het beste is om een kleine hoeveelheid groen te mengen met cyaanblauw. Subtiel turquoise; Meng door het mengsel blauw (verhouding 2) met groen (verhouding 1) een klein beetje wit of grijs.
Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
BLAUW MENGEN MET ZWART OF GRIJS = OKAY
Het donker maken van een kleur door deze te mengen met zwart is over het algemeen een niet erg geslaagde methode. Kleuren verliezen snel intensiteit en vertroebelen. Het komt het schilderwerk niet ten goede. Als we ivoorzwart mengen met wit dan ontstaat er een koele tint grijs.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Geel en blauw wordt samen groen.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
Kleur terracotta
De kleur is een mix van oranje, rood, roze en bruin.
Purper (kleur) - Wikipedia.
Meng de oranje verf met de blauwe verf.
Meng de oranje verf met de blauwe verf met een hulpmiddel als een paletmes of maak kruislingse streken met je verfkwast. Door complementaire kleuren te gebruiken kun je een heldere donkerblauwe kleur maken, en je kunt dus het beste niet te veel mengen.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
“Donkerblauw en zwart kun je toch niet met elkaar combineren?'', is een vraag die vaak wordt gesteld. Maar als je het goed doet, is donkerblauw en zwart een hele goede combinatie. Geen combinatie is zo chic, stijlvol, klassiek en stoer tegelijk. Zwart wordt gezien als de enige echte tijdloze tint.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Bij lichtmenging geldt: Hoe meer kleuren, hoe meer licht. Het midden van het beeld is daarom het meest helder en wit. Deze vorm van kleurmenging wordt additieve kleurmenging genoemd (additief betekent optellen). Bij het mengen van licht gelden rood, groen en blauw als de primaire kleuren.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Wordt gebruikt voor de traditionele primaire kleuren rood, geel, en blauw; de psychologische primaire kleuren rood, geel, blauw en groen; de fysieke primaire kleuren rood, blauw en groen.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.