Kaneel is de gedroogde bast van de altijd groene kaneelboom. De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat. In de regio Padang op West-Sumatra is men begonnen met de aanleg van kaneel plantages, maar de oorsprong ligt in Sri Lanka, voormalig Ceylon.
Als de kaneelschors wat brokkelt, is het noodzakelijk om speciale kaneel raspjes te gebruiken. Helaas is het zelfs met de beste kaneel rasp moeilijk om te voorkomen dat droge kaneelenschors zich splitst of uit elkaar valt, als het langer is bewaard.
Bereiden. Een van de belangrijkste ingredienten van de keuken (niet alleen bij nagerechten): kaneel! # Men neme ca. 10 kaneelstokjes of meer (gezien de hoeveelheid werk) # Je breekt de stokjes in grove stukken en legt een deel in de molen # Flink lang malen; controleer ondertussen of het poeder niet te fijn wordt.
Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.
Kaneelstokjes fijnmalen tot kaneelpoeder:
1. Voeg het aantal kaneelstokjes naar wens toe in de specerijenmolen. 2. Gebruik vervolgens de MultiQuick staafmixer met specerijenmolen en maal de kaneelstokjes met korte pulsen tot een fijn poeder.
De aromatische smaak en geur zijn aan de etherische oliën te danken. Kaneelpijpjes kunnen altijd vervangen worden door gemalen kaneel, hoewel voor sommige gerechten het poeder een te sterke verkleuring veroorzaakt. Een teveel kaneel geeft daarnaast een bittere smaak.
Kaneel helpt de spijsvertering
Als laatste stimuleert kaneel de doorbloeding van het spijsverteringsstelsel. Ook maakt uw lichaam meer spijsverteringssappen aan wanneer u regelmatig kaneel eet. Deze sappen helpen bij het verteren van moeilijk verteerbaar eten en gaan brandend maagzuur tegen.
Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost. Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Ze herstellen beschadigde cellen, en activeren enzymen in het lichaam die de cel daarbij helpen.
Een derde team onderzoekers keek naar het verband tussen kaneel en bloeddruk (3). Er bleek geen effect te zijn op de diastolische onderdruk. De systolische bovendruk daalde na 8 weken met 1,25 mmHg. Een normale bovendruk schommelt rond de 120 mmHg.
Kaneel is eigenlijk de gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom (Cinnamomum verum). De dikke schaafsels vormen kaneelstokjes, de rest wordt vermalen tot poeder. Veel kaneel komt van het eiland Sumatra in Indonesië en uit Sri Lanka.
Een theelepel kaneel weegt ongeveer 2,6 gram. Uit tests blijkt dat deze theelepel kaneel tussen de 6,9 en 18 mg coumarine bevat. De richtlijn is maximaal 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus een persoon van 65 kilo kan maximaal 6,5 mg coumarine per dag eten zonder enig risico op leverschade.
Kaneelsmaken en kleuren
Ze smaken uiteraard allebei naar kaneel, maar er zijn verschillen. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam. De kleur van deze specerijen is ook verschillend; Ceylon kaneel heeft een lichtbruine kleur en cassia een dieprode.
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld.
De gedroogde binnenbast, krult op en dát is onze kaneel. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als het Engelse woord voor hiervoor: cinnamon.
Teveel is schadelijk
En de hoeveelheid gif neemt nog verder af tijdens het bewaren en bereiden van je voedsel. Als je te veel coumarine binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot leverschade. Daarnaast remt coumarine de bloedstolling en kan het mogelijk gevaarlijke bloedingen veroorzaken.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Je kunt natuurlijk wat kaneel door je thee strooien, maar als je het écht goed wil aanpakken, dan laat je een kaneelstokje ongeveer 15 minuten in een kopje heet water trekken. Haal het stokje er vervolgens uit en voeg een schijfje citroen toe met een beetje honing om je thee net iets meer smaak te geven.
Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt. In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
Wist je dat kaneel je haar lichter kan maken? Meng gewoon wat kaneelpoeder met je conditioner en breng het gelijkmatig aan op je haar. Laat het vervolgens een nachtje intrekken en spoel het de volgende ochtend weer uit je lokken. Na verloop van tijd zal je coupe een stuk lichter zijn.
Kaneel is goed voor je darmen
Kaneel bevat pro-biotische eigenschappen die helpen om goede bacteriën in je darmen aan te maken die de slechte onderdrukken. Kaneel aan je eten toevoegen kan zo infecties tegengaan, kan dus zorgen voor een beter darmgezondheid.
Een kaneelstokje is meerdere malen te gebruiken en kun je schoonspoelen en laten drogen voor de volgende keer.