Het makkelijkst is om voor een mascara topcoat te gaan. Deze topcoat is een kleurloos beschermlaagje en beschermt je wimpers de hele dag tegen (zwembad)water en warmte. Ook kun je een transparante wenkbrauwgel prima gebruiken om jouw mascara waterproof te maken.
Daarom is de oplossing om van normale naar waterproof mascara te gaan simpel: breng eerst je normale mascara aan, en daarna een laagje van een waterdicht product. Dit kan bijvoorbeeld een speciale mascara topcoat zijn. Dat is een kleurloze gel die een beschermingslaagje over je mascara vormt.
Nadat je je poeder heb aangebracht kan je je make-up extra fixeren doormiddel van een fixatie spray. Een spray van Evian geeft eigenlijk hetzelfde effect. De nevel zorgt ervoor dat de make-up op zijn plek blijft zitten. Je kan het vergelijken met wat haarlak voor je haar doet.
De truc is om allereerst een zonnebrand op je gezicht te doen om vervolgens waterproof make-up aan te brengen met een SPF-factor. Je wilt er immers niet uitzien als een natte panda als je het water uitkomt, dus een mascara dat op z'n plek blijft zitten is wel wenselijk.
Zie het zo: waterproof make-up is niet alleen bestand tegen zwemwater en regen, maar ook tegen elementen zoals hitte en een hoge luchtvochtigheid. We zouden het dus eigenlijk gewoon 'langhoudende' make-up kunnen noemen.
Horloges hebben hun eigen classificaties voor de mate waarin de tegen water kunnen. Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Vandaar dat de term 'waterproof' (waterdicht) sinds de jaren '60 officieel heeft plaatsgemaakt voor 'water resistant' (waterbestendig).
Waterproof mascara is de uitkomst voor iedereen die traanogen heeft. Dit omdat waterproof mascara's veel minder snel zullen uitlopen dan normale mascara. Deze mascara's zijn dus ook perfect voor wanneer je vaak door de regen moet fietsen, of als je gaat sporten.
Beschermlaagje. Volgens experts kan het geen kwaad om te zwemmen met make-up. Sterker zelfs: het kan goed zijn voor je huid, op voorwaarde dat je eerst zonnecrème smeert en daarna producten met een zonnefactor gebruikt.
In het huidige aanbod van mascara vind je allerlei verschillende varianten. Indien jouw keuze op een waterproof mascara valt, bescherm je eigenlijk jouw ogen tegen regen en kan je ook probleemloos gaan zwemmen. De mascara is immers bestand tegen het water en loopt dus niet uit.
Wat te doen? Gebruik voor dat je oog make-up aanbrengt een eyeshadow primer. De primer voorkomt ophopingen in de oogplooien én versterkt de kleur. Een inkoppertje: gebruik waterproof mascara.
Als je foundation er perfect op zit, is het belangrijk om hem lichtjes te matteren met poeder. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat je foundation langer blijft zitten en je niet gaat glimmen, maar je zorgt er ook voor dat je foundation minder goed te zien is bij je haargrens en hals.
Dat is niet alles, want waterproof mascara wordt ook harder dan gewone mascara. Dit maakt de wimpers kwetsbaarder voor afbreken, vooral 's nachts tijdens het slapen. Omdat de mascara er sowieso moeilijk af te halen is, is de kans groot dat je 's nachts nog make-up resten hebt zitten.
Laat je mascara door middel van het zuiverende water eerst even losweken door de wattenschijfjes met het micellair water erop te laten rusten, en veeg het daarna gemakkelijk van je wimpers. Micellair Reinigingswater is ook geschikt om foundation mee te verwijderen.
Maak je eigen mascara met deze 4 ingrediënten:
1/2 theelepel actieve kool (Norit) 1/2 theelepel geraspte biologische (baby)zeep. 1/8 theelepel gedemineraliseerd water. 3 druppels kokosolie (of bijvoorbeeld amandelolie)
Doe een beetje vaseline op je vingertop of op een wattenstaafje en strijk hiermee voorzichtig over je wimpers. Als je mascara op is, kun je ook je het oude borsteltje gebruiken om de vaseline op je wimpers aan te brengen. Op die manier pak je meteen nog wat van het laatste zwart of bruin van je mascara mee.
Oogmake-up remover
Waterproof mascara kun je niet met een gewone cleanser verwijderen. Om de substantie af te breken heb je namelijk olie nodig. Je kunt hiervoor een pure olie gebruiken zoals bijvoorbeeld kokosolie of babyolie, alleen zitten daar wel wat risico's aan.
Doordrenk twee wattenschijfjes met de remover, leg die op je gesloten ogen en laat ze even liggen. De reiniger krijgt zo de tijd om de make-up los te weken. Daarna kun je oogschaduw en mascara makkelijk en zonder boenen verwijderen.
Wanneer je huid in contact komt met chloorwater, raakt het al snel geïrriteerd. Wellicht heb je hier zelf ook wel eens last van gehad. Gevolgen van herhaalde blootstelling aan teveel chloor kan zich uiten in verschillende symptomen. Zo kun je last krijgen van een droge huid, jeukende huiduitslag en chlooruitslag.
"Het verschil zit 'm vooral in de hoeveelheid éxtra ingrediënten." Deze stoffen bepalen bijvoorbeeld hoe makkelijk de mascara aan te brengen is en of de mascara klontert. Ook worden er grondstoffen toegevoegd die de wimpers, zo is de belofte, kunnen verlengen.
Over het algemeen moet je mascara's na opening niet langer dan 3 tot 5 maanden gebruiken. Na ieder gebruik stop je het borsteltje met bacteriën weer terug in de huls, hierdoor kunnen vervelende infecties ontstaan.
Max Factor False Lash Effect Waterproof
Klontert niet en geeft een opvallend resultaat. Superlange wimpers die bijna nep zijn. Niet geschikt voor vrouwen die neutraal willen ogen. Wel wat lastig te verwijderen, maar met een goede make-up remover op oliebasis is dit geen probleem.