De kattenbak is goed te reinigen met heet water en afwasmiddel. Zorg dat je de bak en onderdelen altijd weer goed afspoelt. Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt hierbij afgeraden omdat sommige middelen giftig voor je kat kunnen zijn. Let hier altijd goed op.
De kattenbak schoonmaken met azijn
Spoel de bak na met water en je hebt een schone kattenbak. Is de bak niet zo vies? Dan is het nog steeds een goed idee om de kattenbak schoon te maken met azijn. Los wat azijn op in water en gebruik een plantenspuit en microvezeldoek om de bak helemaal schoon te vegen.
De meeste mensen vervangen hun kattenbakvulling iedere week, sommige om de paar weken. U kunt dit vaker doen als dat nodig is. Onthou dat zwangere vrouwen de kattenbakken nooit mogen vervangen vanwege het risico op toxoplasmose. Houd er ook rekening mee dat kattenbakvulling nooit door het toilet mag worden gespoeld.
Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen? Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij.
Regelmatig verschonen
Zet een afgesloten vuilnisbak naast de kattenbak met een kattenbakschepje er naast. Schep twee keer per dag de behoeften uit de bak in de vuilnisbak. Als je 1 kat hebt, verschoon je minimaal 1 à 2 keer per week de bak helemaal en maak je hem goed schoon met schoonmaakmiddel.
Honden- en kattenpoep hoort bij het restafval.
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken. De meest verkochte kattenbak heeft een luikje aan de voorkant waar de kat doorheen moet.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Kattenbakvulling weggooien
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
Cat's Best GreenPower kattenbakvulling is gemaakt met natuurlijke actieve hygiëne korrels van organische vezels. Hierdoor kan je deze kattenbakvulling gewoon door het toilet spoelen, net zoals je met toiletpapier doet!
Tip 6: Een laagje zuiveringszout [baking soda]
Voordat je de kattengrit in de bak gooit, strooi je een eetlepel zuiveringszout in je de bak.
Dierenartsen zijn het erover eens dat het het beste is om 1+1 kattenbakken per kat te krijgen. De algemene regel is een kattenbak per kat, plus een extra "huishoud" bak. Bijvoorbeeld, als u 2 katten heeft, is het beste om 2+1=3 kattenbakken in huis te hebben.
Om geurtjes en bacteriën te minimaliseren moet je met regelmaat de kattenbak verschonen. De kattenbak schoonmaken is een dagelijkse taak. Met een speciaal schepje haal je iedere dag de urine en ontlasting tussen de korrels uit.
De kleur, geur, structuur en frequentie van normale kattenpoep. Gezonde ontlasting van een kat is (chocolade)bruin van kleur en heeft een sterke geur. Doordat katten échte vleeseters zijn en dus veel eiwitten binnen krijgen, ruikt de ontlasting van een kat sterker dan bijvoorbeeld die van een hond.
Een kattenbakfilter zorgt ervoor dat de lucht die de kattenbak verlaat gefilterd wordt. Zo blijven vieze luchtjes in uw kattenbak. Zorg ervoor dat u de filters regelmatig vervangt voor het beste resultaat.
Hoe vaak poept een kat? Over de hoeveelheid dat je kat naar het toilet gaat, bestaat geen harde regel. Normaal is meestal 1 à 2 keer per dag, al kan dit verschillen per kat. Belangrijker is om vooral wat regelmaat te hebben en dat je kat niet een dag helemaal niet naar het toilet gaat.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.
Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking. Kinderen, oudere volwassenen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen een verhoogd risico.
Dat heeft te maken met kattenpoep. Daarin zit de toxoplasmaparasiet. Die kan bij het verschonen overspringen op de mens en de ziekte toxoplasmose veroorzaken.
Gelukkig kun je de geur van urine op een goede manier weg krijgen. Zorg allereerst dat je de benodigde spullen en middelen in huis hebt. Heeft je kat op losse wasbare objecten geplast zoals kleden of kussens dan kun je die het beste in de wasmachine wassen met Biotex blauw.
Baking soda kopen doe je gewoon bij Kruidvat. Wij hebben van ons huismerk zuiveringszout in het assortiment en zuiveringszout van Gimborn.