Gelukkig is het simpel en goedkoop om alcohol te maken van tafelsuiker (sucrose). Je hebt een fermentatievat nodig, suiker en gist voor het gistproces, en de mogelijkheid om de alcohol die je hebt gemaakt te klaren. Wanneer je de alcohol hebt geproduceerd, kun je het gebruiken om likeur te maken of mixdrankjes.
Mag dat eigenlijk wel? Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
Om zelf likeur te maken, doe je heel eenvoudig alcohol - wodka of gin bijvoorbeeld - met een smaakmaker in een weckpot of glazen fles, die je vervolgens een tijdje laat weken, oftewel macereren. "Aardbeien, ananas, kaneel, gember, vanille, amandel. Je kunt bijna overal likeur van maken", aldus De Koning.
Wodka wordt normaal gemaakt van tarwe, rogge, gerst, mais of aardappels. Je kan ook suiker en melasse gebruiken, zowel als hoofdingrediënt of samen met andere ingrediënten. Er is zelfs een distillateur die een innovatieve wodka maakt van rode Pinot Noir wijn. Wat je ook kiest, er moeten wel suikers of zetmeel inzitten.
Het moet ongeveer twee tot tien dagen duren voor de gist om alcohol te produceren. De tijd die nodig is hangt af van het soort gist dat wordt gebruikt, en van hoeveel suiker is toegevoegd.
Als basis voor onze Eau de Vie nemen we fruit dat lekker rijp is. Daarna wordt het fruit gewassen en gecontroleerd op rot of beschadigingen. Het fruit wordt daarna fijn gemalen tot een pulp. Hierna wordt er een beetje gist aan toegevoegd, waarna de gistcellen de suikers omzetten in alcohol.
Kruidvat 96% Alcohol Ketonatus | Kruidvat NL.
Er zijn heel wat verschillende Moonshine recepten, maar een goede basis bestaat uit suiker, water, maïsmeel, gist en mout. Al die ingrediënten mixt u in een pot, laat u rusten en vervolgens gisten. Daarna kunt u het mengsel verhitten en vangt u de drank die verdampt vervolgens op in een andere pot.
Sinds 2010 is moonshine officieel legaal in Amerika en wordt dit erkend als een heldere, ongerijpte whiskey soort.
Maak 25 liter stookwijn van 20% alcohol
Het fermentatievat is opnieuw te gebruiken als u de gist, kool en klaringsmiddel opnieuw aanschaft. Met deze set heeft u alleen nog 8 kilo normale kristalsuiker uit de supermarkt nodig.
Vieux wordt niet gemaakt van gedistilleerde wijn, maar van neutrale graan- of melasse alcohol, en water waar, voor de smaak en de kleur, verschillende ingrediënten zoals karamel en diverse geur- en smaakstoffen aan worden toegevoegd.
De tweede stap in het proces van zelf vodka stoken, is het maken van een aardappelbrij. Voor een fles vodka is ongeveer 9 kilogram gegelatineerde aardappel nodig. Na dit proces stamp je de aardappels goed fijn en voeg je hier later 19 tot 22 liter water aan toe. Zorg er dus dat je een grote pan tot je beschikking hebt.
Thuis zelf alcohol destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden omdat de staat dan accijns misloopt. In Nederland is het in bezit hebben van een destilleerketel met een inhoud van meer dan 1 liter verboden.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Alcohol 96% geschikt voor consumptie € 31,90 incl. B.T.W. Pure Alcohol is niet bedoelt om direct te drinken.
Nee, spiritus kun je niet drinken. In alcoholische dranken zit ethylalcohol (ethanol). Spiritus bevat eveneens 85-95% ethylalcohol. Maar er is het giftige, ondrinkbare methylalcohol (methanol) aan toegevoegd.
1. GLENGLASSAUGH 51 YEARS. De duurste maar ook gelijk de meest exclusieve whisky: een zeer speciale single malt scotch whisky, afkomstig uit de Glenglassaugh distilleerderij, gelegen in Highland, Schotland.
Gin is een populaire droge sterke drank gemaakt van granen. Aan de graanalcohol worden 'botanicals' (alles dat plantaardig en distilleer baar is) toegevoegd. Denk daarbij aan jeneverbessen, engelwortel, kardemom, karwij, kaneel, zoethout, citroen, sinaasappel of koriander.
Als basis heb je melasse van suikerriet nodig. De kwaliteit van rum hangt af van het soort suikerriet dat gebruikt is. Hier wordt gist en water aan toegevoegd om vervolgens te fermenteren. Na de distillatie rijpt rum minstens een jaar.
Alcoholgisting is een fermentatieproces waarbij glucose in ethanol (de bekendste vorm van alcohol) en koolstofdioxide wordt omgezet. Gisting treedt op bij het produceren van onder meer bier en wijn. Het proces is anaeroob, wat wil zeggen dat er geen zuurstof voor het proces nodig is.
Zo maak je 'm: Schenk 40 ml Licor 43 en 15 ml citroensap in een met ijs gevuld groot glas. Vul de rest van het glas met 150ml (Thomas Henry Soda Water) soda water. Roer kort en garneer met een citroenschijfje en een sinaasappelpartje.
Deze gecontroleerde condensatietechniek heet alembiek, keteldistillatie of pot still techniek. Water verdampt bij 100 °C, alcohol reeds bij 78,5 °C. Gin stoken gebeurt daarom bij een temperatuur tussen 78,5 en 100 °C.