Kookpan: Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water.Kook ze daarna ca.8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Instructies: Voor het beste resultaat kook je het bevroren. Doe het in een pan met kokend water. Breng het aan de kook. Laat het 4-5 minuten sudderen.
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Spruitjes bereiden & bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de spruitjes een 3-tal minuutjes onder. Nadien goed afspoelen onder koud water. Dep de spruiten voorzichtig droog met een propere keukenhanddoek en ze zijn klaar om in te vriezen.
De meest gebruikelijke manier om spruitjes in te vriezen is om ze eerst te blancheren . Een pond verse, bijgesneden spruitjes levert ongeveer 1 1/2 pint bevroren op. Kies stevige, compacte spruitjes van 1 tot 2 inch in diameter. Kijk of er tekenen zijn van schade door insecten.
Doe bevroren spruitjes in een kom, dek af en laat ze een nacht ontdooien in de koelkast . Dompel de spruitjes in een zak onder in een kom met koud water en ververs het water elk half uur tot ze ontdooid zijn. Als u van plan bent ze meteen te gebruiken, kunt u de spruitjes 10 minuten op het aanrecht laten ontdooien.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen.
Edwards merkt op dat alle producten – zelfs biologische producten – voor consumptie gewassen moeten worden om vuil, gruis, insecten en resten van pesticiden te verwijderen .
Dat kan zeker! Om spruiten in te vriezen moet je ze eerst kort koken, of blancheren. Zo behouden ze hun smaak en structuur. Dit doe je door de spruiten 3 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water te koken en daarna direct in een ijsbad te leggen.
Spruitjes blancheren heeft verschillende voordelen. Het is supersnel en erg gemakkelijk én de groente blijft zo lekker knapperig en mooi groen.Daarnaast neemt de typische bittere smaak af. Het is ook handig om spruitjes te blancheren voordat je ze gaat invriezen.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Hoelang moeten spruiten koken? Meestal is een kooktijd van 10 tot 12 minuten genoeg. Kook ze niet te lang, anders verliezen ze hun knapperigheid en smaak. Naast koken kun je spruitjes ook roerbakken, stoven of in de oven roosteren.
Er wordt gezegd om spruitjes als je ze gaat koken een kruisje te geven aan de stam, dit helpt om ze sneller en gelijkmatiger te garen. Als je ze kookt kun je een beetje nootmuskaat erbij doen.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe.Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
De oven! Zet er een bakplaat in met een goeie scheut olijfolie, verwarm 'm voor op een hoge temperatuur en voeg daarna de bevroren groenten toe met kruiding naar smaak, en rooster ze.
Bevroren spruiten kan je direct koken. Maar het lekkerste is om ze eerst uit te dooien als je hiervoor tijd hebt. Als je ze bevroren kookt blijft er veel vocht in de spruitjes zitten en zullen de spruitjes smaak verliezen.
Hoewel je spruitjes rauw kunt invriezen, is het het beste om ze te blancheren of stomen voordat je ze invriest voor de meest verse smaak en kleur . "Dit zal ze helpen om een optimale textuur en een levendige kleur te behouden.
Bruin worden of dof worden van kleur in combinatie met verschrompelde bladeren is meer een indicator van vriesbrand, niet van rotting of bacteriegroei . Hoewel vriesbrand je niet ziek zal maken, hebben vriesbrandende spruitjes veel van de gewenste kwaliteiten van hun vroegere versheid verloren, dus zijn ze waarschijnlijk niet de moeite waard om te eten.
Ontdooi bevroren spruitjes niet in de koelkast of op het aanrecht . De stukjes worden te zompig. Ook al is het niet nodig, als je ze echt wilt ontdooien, doe ze dan in een grote kom, bedek ze met heet water en laat ze 2-3 minuten staan. Laat ze uitlekken en dep ze droog met een keukenhanddoek of keukenpapier.
Zijn bevroren spruitjes net zo gezond als verse? Wat betreft voedingswaarde lijken bevroren spruitjes behoorlijk op verse en kunnen ze zelfs hogere hoeveelheden van sommige vitamines bevatten . Bekijk mijn bericht over de voedingsverschillen tussen verse en bevroren groenten om meer te weten te komen.
De beste manier om spruitjes (of andere groene groenten) in te vriezen is om ze eerst te blancheren . Hierdoor komen ze zo vers mogelijk uit de vriezer en kun je ze ontdooien zonder dat de spruitjes papperig worden. Ze blijven ook aanzienlijk langer goed in de vriezer (zie hieronder).