Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Was lakens, onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken 1 keer in de 2 weken op 60 graden. Was knuffels, kussens, dekbedden en dekens om de 6 weken op 60 graden. Maak meubels van glad materiaal schoon met een vochtige doek. Stofzuig meubels met een bekleding elke maand.
Huisstofmijten kunnen niet tegen zonlicht. Kies voor de kinderen knuffels uit die je kunt wassen op 60 graden. Verschoon het bedlinnen regelmatig en was het op 60 graden of hoger.
Huisstofmijt – matras
De huisstofmijt bestrijden kan je op verschillende fronten doen. Verwijder stof en huidschilfers door de matras te stofzuigen, schoon te maken en af te nemen met azijnwater. Beperk de luchtvochtigheid door voldoende te ventileren en te verluchten.
De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid. Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Je kunt ook huisstofmijt doden door vrieskou. Dat duurt wel langer en is bewerkelijker: de temperatuur moet -20 graden Celsius of kouder zijn, en je moet alles minimaal 24 uur, maar liever een week lang blootstellen aan deze kou.
Veelvoorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoest, astma, eczeem, niezen, verstopte of lopende neus, jeukende, branderige, rode en tranende ogen, hoofdpijn, benauwdheid en zweten in bed. Omdat stofmijten het liefst in bed een feestje bouwen, zijn de allergische reacties 's nachts ook het ergst.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Doordat ze zich voeden met huidschilfers van mensen, zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten).
Nee, huisstofmijt is niet gevaarlijk. Zelfs als je huisstofmijtallergie hebt, hebben de klachten geen ernstige of blijvende gevolgen. Natuurlijk is het wel ontzettend vervelend, vooral als je er zo veel last van hebt dat je nachtrust verstoord wordt.
Een luchtreiniger tegen huisstofmijt helpt vooral als deze voorzien is van een ionisator en HEPA filter. Een luchtreiniger met HEPA filter verwijderd de huisstofmijt uit de lucht terwijl de ionisator zorgt voor het doden van bacteriën en micro-organismen.
“Eén keer per dag, best 's morgens, op bed vernevelen is voldoende”, zegt Vanneste. “Het zijn gekweekte goede bacteriën die ook voorkomen in de natuur en die in een vloeistof in 'slaap' worden gehouden. Pas vrij in bed doen ze hun werk. Het is meetbaar dat met de spray het aantal allergenen in bed effectief verlaagt.”
Symptomen van huisstofmijtallergie
Niesbuien. Astmatische aandoeningen (moeite met ademhalen/piepende ademhaling) Geïrriteerde (tranende/rode en jeukende) ogen. Huiduitslag (eczeem)
Tips om huisstofmijten te verminderen in jouw huis
Vervang gestoffeerde meubels. Kies bijvoorbeeld voor een (kunst)leren bankstel. Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op 60◦C.
Je kan best voor een donzen dekbed kiezen, mits deze op 60°C gewassen kan worden. Huisstofmijten gaan namelijk dood bij een temperatuur van 60°C of hoger. Verder is hebben sommige donzen dekbedden een speciale tijk, die zo dicht geweven is dat huisstofmijten er niet doorheen kunnen dringen.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed? Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie. Ze komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen.
De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.
In bijna elk huishouden en in bijna elk klimaat komen huisstofmijten voor. Daardoor kun je het hele jaar last hebben van deze allergie. Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien.
Latex. Omdat de huisstofmijt in Latex (ook wel natuurrubber genoemd) slecht kan overleven, zijn Latex kussens geschikt voor (en erg populair bij) mensen met een huisstofmijtallergie.
De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je schoonmaakt. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen. "Het zijn vaak kleine aanpassingen, die voor mij veel uitmaken" - Maaike Boere, heeft astma. Als je allergisch bent voor huismijt, komt dat door zijn ontlasting.