Een goede vuistregel is om minimaal een sluitertijd aan te houden van 1 / brandpuntsafstand. Als je dus fotografeert met een 50mm lens, dan zorg je voor een sluitertijd van minimaal 1/50 sec. Diafragma – Ook de diafragma keuze heeft invloed op de scherpte in jouw foto.
Het kan twee verschillende oorzaken hebben. Of je hebt afgedrukt terwijl de camera nog niet klaar was met scherpstellen (of je stelde handmatig verkeerd scherp natuurlijk), of je kunt je sluitertijd nog eens checken. Je kent inmiddels vast het regeltje van het bereik en de sluitertijd wel.
Als je een zelf aangewezen knop op de achterzijde van de camera gebruikt om scherp te stellen, dan kun je die in sommige camera's standaard instellen op 'Continuous AF' (bij Canon 'AI Servo', bij Nikon 'AF-C'). Druk je die knop in, dan stelt hij continu scherp en volgt de camera een bewegend onderwerp.
Voor het mooiste licht moet je foto's nemen tijdens golden hour: het licht net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Je neemt ook best zo veel mogelijk foto's, dan is de kans groter dat die ene perfecte foto met het perfecte licht tussen de selectie zit.
Dat hangt af van het budget dat je beschikbaar hebt, maar bijvoorbeeld ook van het soort fotografie dat je wilt beoefenen. Goede beginner spiegelreflexcamera's in 2022 zijn bijvoorbeeld de Canon EOS 2000D, Nikon D3500, Canon EOS 250D en de Nikon D5600.
Als de autofocus op je camera aanstaat, wat vaak het geval is, dan zie je door de zoeker van de camera een aantal puntjes: de scherpstelpunten of focuspunten genoemd. Wanneer je de ontspanknop van je camera half indrukt, dan verschijnt er een rood lampje in je zoekbeeld.
Als je foto's en video's wazig zijn of als de camera niet goed scherpstelt, maak je de cameralens schoon. Als je telefoon een lasersensor heeft, maak je deze ook schoon. Bekijk waar de lens en sensor zich bevinden op je Pixel-telefoon of Nexus-apparaat.
Meerdere beelden per seconde
De burst-modus, ook wel continuous mode genoemd, wordt op de meeste toestellen aangeduid door een symbooltje met twee of meer op elkaar gestapelde vlakjes. Kies je voor deze optie, dan blijf je foto's nemen totdat je de ontspanknop weer loslaat.
In de volgende situaties kan het voorkomen dat de camera moeilijk automatisch scherpstelt: In geval van snelle bewegingen of hoge snelheid, zoals een rijdende auto. Wanneer een onderwerp zich te dicht bij de camera bevindt. In composities met weinig contrast, zoals een blauwe lucht of een zandstrand.
Welke sluitertijd moet je kiezen bij beweging? Voor een portretfotografie kun je je camera het beste instellen op 1/250 seconde. Personen bewegen nu eenmaal. Wil je een foto maken van een spelend kind, een sporter of een beweeglijk hier, dan kun je je sluitertijd het beste instellen op 1/1000 tot 1/1250 seconde.
1/60 seconde is voor een foto uit de hand dan ook prima. Wanneer je een statief gebruikt, kun je nog veel lagere sluitertijden gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld juist een hele lange sluitertijd zodat de lucht wel beweegt, maar het landschap niet.
Zet de camera en de telelens op een statief, maar gebruik daar de statiefgondel van de telelens voor in plaats van de statiefaansluiting op je camera. Zo is de complete setup veel beter in balans én het is beduidend minder belastend voor de lensmount.
De iPhone 13 Pro Max (€ 1259) is het huidige topmodel en heeft de beste camera. Gaat het je puur om de camera, dan kun je net zo goed kiezen voor de iPhone 13 Pro (€ 1159). Die heeft hetzelfde camerasysteem en daarmee kun je dus 100 euro besparen. Deze camera is ook het beste geschikt voor het maken van macrofoto's.
Met de drie lenzen kan de iPhone 11 Pro meer licht vangen, en vooral 's avonds levert dit betere foto's en video's op. Bovendien heeft Apple een speciale Nachtmodus toegevoegd, die automatisch wordt geactiveerd als dit nodig is. Maak je een foto, dan legt de camera in de Nachtmodus meerdere beelden vast.
Scherpstellen met de smartphone is niet ingewikkeld: houd de telefoon zo stil mogelijk en tik op het scherm op het punt waarop scherpgesteld moet worden. De camera van de telefoon stelt nu zelf scherp.
Behalve een snelle 'motordrive' moet ook de autofocus zich aan het onderwerp kunnen vastklampen en diens beweging kunnen volgen. Dat wordt ook tracking genoemd.
De lens stelt automatisch scherp op bepaalde focuspunten. Door voortschrijdende technieken komen er steeds meer geavanceerde mogelijkheden voor automatische focusinstelling op de markt. Autofocus, meestal afgekort met AF, is automatisch scherpstellen door de camera. Dit scherpstellen wordt vanuit de camera bestuurd.
Die beeld-elementen zijn o.a.: licht, standpunt, compositie, vorm en sfeer. En dit zijn allemaal 'geen' camera-instellingen. Op je camera zitten geen knopjes licht, standpunt, compositie, vorm of sfeer. Dit zijn juist dingen die de fotograaf 'buiten' de camera zoekt, ziet, manipuleert en creëert.