Veel foodfotografen werken met een allround zoomlens zoals een 24-70mm, vast brandpunt objectieven of met macrolenzen voor het maken van haarscherpe close-up foto's. Je kunt prima foodfoto's maken met een kitlens op 55mm, maar als je meer wilt dan zit je met een 60mm macro óf een 100mm macro zit je zeker goed!
Een gemiddelde foodfotograaf kost je waarschijnlijk tussen de 10 en 25 euro per foto. De prijs van een foodfotograaf is namelijk afhankelijk van heel wat variabelen. Dit zijn alvast de twee belangrijkste: De professionaliteit van de fotograaf.
Wereldwijd heerst een chip tekort en dat is de reden waarom veel camera's niet te koop zijn. Deze chips worden gebruikt in camera's, maar ook in televisies, telefoons en bijvoorbeeld de PlayStation 5. Door Covid-19 hebben veel fabrieken in China en Japan (tijdelijk) hun duren moeten sluiten.
Fotograaf met weinig ervaring (particuliere markt), uurtarief van € 30-40 per uur. Fotograaf met weinig ervaring (zakelijke markt), uurtarief van € 40-60 per uur. Fotograaf met 3-5 jaar ervaring (particuliere markt), uurtarief van € 50-100 per uur.
De beste camera van dit moment is volgens ons de Sony A7 IV. Het is een alles-in-een hybride camera die is in te zetten door allerlei soorten gebruikers. Kijkend naar de verbeteringen t.o.v. de A7 III verdient de Sony A7 IV alleen maar tienen. De full frame systeemcamera heeft een 33MP sensor.