Een zakelijke brief is een brief die een bedrijf, stichting of organisatie aan een klant, leverancier of samenwerkingspartner schrijft.
Een correcte, zakelijke groet hoeft niet overdreven formeel te zijn. De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Kies een van onze briefsjablonenen open deze in Word voor het web om deze van u te maken. Tip: Als u al in webversie van Word, gaat u naar Bestand >Nieuwen klikt u onder de sjabloonafbeeldingen op Meer op Office.com. U staat op de pagina Sjablonen voor Word. Klik in de lijst met categorieën op Brieven.
Bovenaan de brief vermeldt u uw adres en dat van de geadresseerde, de datum en de aanhef. U sluit de brief af met uw naam en handtekening.
Een moderne, zakelijke schrijfstijl is persoonlijk, activerend en makkelijk te lezen. Veel mensen denken dat een zakelijke schrijfstijl een afstandelijke schrijfstijl is. Met veel moeilijke woorden en jargon.
Een zakelijke tekst is een tekst van een bedrijf, stichting of organisatie. Als mensen het hebben over zakelijke teksten, dan willen ze daarmee het verschil benadrukken tussen een zakelijke tekst en een privé tekst. Zakelijke teksten zijn bijvoorbeeld brieven, e-mails, memo's of rapporten.
Alineastructuur. Geef uw tekst een heldere alineastructuur. Zet in een brief tussen de onderwerpsregel en de aanspreking twee witregels. Zet in een brief of een e-mail één witregel tussen de aanspreking en de eerste alinea, en één witregel tussen de laatste alinea en de slotgroet.
alle vaste briefonderdelen beginnen links tegen de kantlijn; de volgorde van de vaste onderdelen is: afzender, geadresseerde, plaats en datum, onderwerp, kenmerk, aanhef, briefinhoud, slotformule en ondertekening, bijlagen en kopie; een nieuwe alinea begint niet met een inspringing, maar na een witregel.
Ken je de ontvanger helemaal niet, of is er sprake van een formele situatie, dan is ook hier Geachte de beste keuze. Bij informelere berichten is Beste een goede optie, maar ook bijvoorbeeld Dag, Hallo of Goedemorgen/-middag zijn mogelijk. Ken je elkaar goed, dan kun je ook nog kiezen voor een aanhef als Hoi of Hi.
Een adres op een envelop schrijven.
Op de voorkant schrijf je de naam en het adres van de persoon of het bedrijf. Daar gaat de brief naartoe. Op de achterkant schrijf je je eigen naam en adres.
Zorg ervoor dat je brief uit minimaal 3 alinea's bestaat. Afsluiting Nadat je een witregel open hebt gelaten, kun je beginnen met de afsluiting. Hier groet je de lezer. In een zakelijke brief kun je dit doen met 'Met vriendelijke groet,' of 'Hoogachtend,'.
Begin een formele e-mail altijd met een toepasselijke aanhef. Je kunt de geadresseerde het beste bij zijn of haar naam noemen (als je die kent). De aanhef van een formele e-mail begint in principe altijd met 'Geachte...', gevolgd door de aanspreektitel (heer/mevrouw), de achternaam van de persoon en een komma.
Voor het schrijven van brieven, uitnodigingen, verslagen en andere teksten, is het Office-programma Word heel geschikt.
Een briefhoofd is het tekstgedeelte aan het hoofd van een brief met daarin de NAW gegevens van de verzender, de NAW gegevens van de geadresseerde, de plaats en datum waar en waarop de brief is geschreven en de betreft regel van de brief met het onderwerp.
Google Docs is een uitstekende online tekstverwerker voor het schrijven van een brief, rapport of een andere tekst. De documenten worden bewaard in Google Drive - de clouddienst van Google - en je kunt ze eenvoudig downloaden en uitwisselen met andere programma's.
Beste wordt gecombineerd met een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord. In de praktijk wordt Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Het is daarom aan te raden om Beste altijd te laten volgen door een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord.
Weet je of de geadresseerde in de sollicitatiebrief een man of een vrouw is, dan gebruik je 'Geachte heer (achternaam)' of 'Geachte mevrouw (achternaam)'. Onthoud dat het altijd beter is om wel je aanhef persoonlijk te maken door eerst te achterhalen wie de persoon is waarnaar je schrijft.