Als je witte, beige of lichtgrijze bank een vlek krijgt, is deze gelukkig gemakkelijk te verwijderen met een schuimreiniger. Een schuimreiniger is speciaal gemaakt om stoffen schoon te maken en daarom kun je deze gebruiken op zowel je bank, poef, fauteuil én kussens.
Maak een sopje met lauw water of warm water en groene zeep. Verwijder hiermee vlekken van de bank. Let er wel goed op dat u de zeep goed weghaalt en de bank daarna droog maakt. Anders kunnen er strepen achterblijven, Ook raden wij aan om uw bank alleen met groene zeep schoon te maken bij vlekken.
Tips om vlekken te verwijderen van je stoffen bank:
Maak een sopje met een paar schepjes soda en lauwwarm water. Smeer de vlekken op de bank in met het mengsel en schrob voorzichtig met een sponsje. Maak het behandelde oppervlak daarna schoon met water (tot je geen soda-mengsel meer ziet)
Een echte lifesaver: baking soda
Vul een emmer met lauwwarm water en doe daar een flinke schep baking soda bij. Dompel een doek in het mengsel en maak daarmee de lichte bank schoon. Dep daarna de bank droog met een doek.
Bij een stoffen bankstel biedt schoonmaakazijn de juiste oplossing. Vul een spray voor de helft met lauw water en de andere helft met schoonmaakazijn. Spray vervolgens de inhoud met een redelijke afstand over je bankstel zodat deze niet te nat wordt.
Door een dikke laag baking soda op de vlek te strooien, wordt het vocht opgenomen. Laat de soda een kwartier liggen en zuig het daarna op met de stofzuiger. Dep de vlek na met een vochtige doek. Het is heel belangrijk niet over de vlek te wrijven omdat je daarmee de vlek alleen maar hardnekkiger maakt.
Neem 2 eetlepels met baking soda en gooi dit in een emmer met wat lauw water. neem nu een nieuwe zachte spons en maak deze nat met de soda mix. Wrijf met de spons nu over de vlek in je stoffen bank.
Stoffen bank schoonmaken met azijn
Vooral als je last hebt van nare geurtjes in je bankstel, kan azijn je goed van pas komen. Maak een mengsel van gelijke hoeveelheden lauw water en azijn en doe die in een spray-flacon. Sproei het mengsel over de bank en laat het intrekken. De muffe geurtjes zijn zo weer verdwenen!
Baking soda
U kunt vlekken uit de bank halen met baking soda. Los een paar scheppen soda op in heet water. Breng dit sopje met een spons aan op de vlek. Dep daarna de plek droog met een doek.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Gebruik geen sopje van water en allesreiniger. Het sopje trekt dan in de bank en veroorzaakt een nog grotere vlek. Probeer altijd eerst op een plek die niet in het zicht zit.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Het daadwerkelijk schoonmaken van de bank hoeft hooguit één keer per maand te gebeuren. Zo houd je de bank langer mooi, maar verklein je ook de kans op allergische reacties op bijvoorbeeld dierenharen of huisstofmijt.
Het losgeweekte vuil wordt dus weg gezogen (extractie). Een groot voordeel van de sproei extractie methode is een optimale reiniging van de meubelstof en tapijt. Nadeel is dat meubelstof soms wel 24 uur nodig heeft om helemaal droog te worden. Bij tapijt kan het wel tot 2 dagen duren voor het helemaal droog is.
De bank: één keer per maand
Vlekken verwijder je natuurlijk meteen, al is het maar omdat oudere vlekken vaak lastiger te verwijderen zijn. Een stoombeurt eens per jaar kan ook de levensduur en het zitcomfort van je favoriete hangplek in huis verlengen.
De gemiddelde schoonmaakkosten van een bijvoorbeeld een complete meubelreiniging aan huis liggen tussen de € 150 en € 250. De prijs wordt bepaald aan de hand van het type bank dat moet worden schoongemaakt.
HG vlekverwijderaar extra sterk is onder andere versterkt met actieve zuurstof en verwijdert vlekken uit vrijwel alle textielsoorten, zoals onder andere tapijt, meubelbekleding en autobekleding. Dankzij de actieve zuurstof formule zijn zelfs diep ingetrokken vlekken geen enkel probleem.
Protexx is een vloeistof op waterbasis. Zodra de bank gestoffeerd is, wordt hij ingespoten met deze protector. Het beschermt de bank tegen de meest voorkomende soorten vuil en vlekken. Het is een vuilafstotende impregnering.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.