De meeste teksten hebben de indeling: inleiding, kern en slot. De inleiding en het slot bestaan meestal beide uit maar één alinea. De kern bestaat daarentegen uit een aantal alinea's. In de alinea's worden alle deelonderwerpen besproken.
Voor een informatieve tekst hoef je niet moeilijk te doen. De kop moet meteen duidelijk maken wat je van het artikel kunt verwachten. Dus creatieve woordspelingen kun je vergeten. Het is wel belangrijk dat er een bepaalde mate van urgentie doorklinkt, zodat de lezer zich geroepen voelt om door te lezen.
Een goede tekst schrijven is best moeilijk. Een goed geschreven tekst bestaat altijd uit drie delen: een inleiding, middenstuk en een slot. De inhoud van een tekst wordt mede bepaald door het doel van de tekst. Er zijn nog meer dingen waar je op moet letten, in dit artikel meer informatie daar over.
De inleiding
Een inleiding bestaat uit één of meer alinea's en heeft als functies aandacht trekken van de lezer en het introduceren van het onderwerp.
De 7 tekstdoelen zijn: informeren, instrueren, adviseren, overtuigen, activeren, emotioneren en inspireren.
Terms in this set (4) Een kort grappig of bijzonder verhaaltje vertellen. Een of meer vragen stellen. De aanleiding voor het schrijven van de tekst noemen.
Een tekst, bijvoorbeeld voor een website, is goed als de strekking van de tekst uitgedrukt wordt in weinig woorden en direct begrepen wordt door de bezoekers voor wie de tekst bestemd is. Maak de tekst goed en prettig leesbaar en nodig uit om verder te lezen. Let op voldoende witruimte en deel je tekst op in alinea's.
Google Docs is een uitstekende online tekstverwerker voor het schrijven van een brief, rapport of een andere tekst. De documenten worden bewaard in Google Drive - de clouddienst van Google - en je kunt ze eenvoudig downloaden en uitwisselen met andere programma's.
Goede teksten schrijven met deze 5 tips
Een van de tips van Kitty Kilian is om plaatjeswoorden te gebruiken. Niet groente maar spinazie. Gebruik woorden waar je direct een plaatje bij in je hoofd krijgt. Schrijf zoals je het aan je buurvrouw zou vertellen in een gesprek, dat is vaak een prima manier om te beginnen.
De term teksttype wordt aangewend om een groep teksten aan te duiden, zowel literaire als niet-literaire, die bepaalde specifieke kenmerken gemeen hebben. Op basis van een aantal indelingscriteria maakt men een classificatie die de differentiërende tekstkenmerken van elk type in kaart wil brengen.
Een activerende tekst geeft informatie, zet je aan het denken en wil je overtuigen waardoor je uiteindelijk iets wilt gaan doen. Deze indeling maakt het handig om er even bij stil te staan hoe betrouwbaar informatie is. Iemand die jou wil overtuigen van zijn mening, kan wel eens 'gekleurde' feiten presenteren.
Doorgaans krijgt de Auteur een salaris van 10% van de verkoopopbrengsten (per boek). Het is mogelijk voor een ervaren Auteur om van de uitgever een voorschot te krijgen op het volgende boek, maar dit wordt daarna van de winst afgeschreven.
Je kunt een cursus doen of een opleiding volgen waar je de kneepjes van het schrijversvak leert. Om bijvoorbeeld schrijver bij een krant te worden, ga je naar de School voor Journalistiek. Zou je liever het script voor een film willen schrijven? Dan kun je een cursus scenarioschrijven volgen.
Wanneer je je boek inkoopt van een kwaliteitsuitgever, krijg je meestal 40% korting op de netto verkoopprijs. Je koopt je boek dan in voor netto 0,6*(15/1,09)= ongeveer €8,26 per stuk. Je marge, de winst die je maakt als je het boek zelf verkoopt, is dan ongeveer (15/1,09)-8,26= €5,48 per boek.
Goed artikel schrijven: algemene tips
Minder is meer: houd het kort en bondig, en maak je artikel niet langer dan nodig. Hoe langer het verhaal, hoe hoger de drempel om het te gaan lezen. Praat in plaats van schrijf: vermijd woorden die je niet gebruikt als je met iemand praat (zoals 'echter', 'tevens' of 'middels').
In alledaagse teksten kun je vaak zien waar de inleiding stopt en waar de kern begint. Vaak is de inleiding namelijk schuingedrukt of is er een duidelijke scheiding. Bij eindexamenteksten is dit vaak wat minder duidelijk. Ook om die reden is het heel belangrijk dat je goed de functies van een inleiding kent.
Het is ook belangrijk dat het een objectieve tekst is: de mening van de schrijver wordt niet gegeven. Er kunnen wel verschillende meningen van anderen worden weergegeven (bijv. “Mark Rutte vindt…”, maar er mag geen oordeel aan vast zitten (niet: “Ik vind…”).