- In de kledingfabriek knippen snijmachines de lappen katoen in een 'lijf' en mouwen.Naaisters en naaiers zetten het T-shirt met een naaimachine in elkaar. We laten er een heleboel tegelijk maken in de fabriek. Want hoe meer je er tegelijkertijd maakt, hoe lager de prijs.
Om een T-shirt te maken, is ruim 1 kilo ongezuiverd katoen nodig.
Veel truien zijn gebreid van wol, maar ook wel van katoen of synthetisch garen. Men noemt een vergelijkbaar kledingstuk van fleece ook weleens een trui. Vroeger bestonden deze laatste varianten niet en werd het kledingstuk altijd met de hand gebreid. Soms is een trui voorzien van een capuchon.
Van welk materiaal is een goed T-shirt gemaakt? De meeste goede T-shirts worden van katoen of katoenblend gemaakt. Katoen is sterk, zacht en ademend. Vooral de ademende eigenschap is belangrijk voor een shirt omdat je hem direct op de huid draagt of onder een trui.
- In de kledingfabriek knippen snijmachines de lappen katoen in een 'lijf' en mouwen. Naaisters en naaiers zetten het T-shirt met een naaimachine in elkaar. We laten er een heleboel tegelijk maken in de fabriek. Want hoe meer je er tegelijkertijd maakt, hoe lager de prijs.
Een goed T-shirt is gemaakt van een stevige kwaliteit, vaak van het materiaal katoen in combinatie met stretch. Katoen is namelijk een ontzettend sterk en slijtvast materiaal. Zoek je duurzamere witte shirts die je de hele dag fris houden, dan ga je voor het materiaal bamboe.
Full Colour bedrukking op textiel is op diverse manieren mogelijk. Het meest gebruikt is een zogenaamde transferprint, waarbij het ontwerp met een inktjetprinter op speciaal papier wordt geprint, en daarna middels hitte op de kleding aangebracht.
Kleding maken was een ambacht. Ook nu nog zijn er naaiateliers waar je je kleding kunt laten maken, maar de kleermakers en naaisters die daar werken gebruiken wel naaimachines. Elk nieuw kostuum of elke nieuwe jurk – uit de fabriek of een naaiatelier - begint met een ontwerp.
Katoen groeit als kleine witte pluizige bolletjes aan een plant. Wanneer de bolletjes volgroeid zijn, worden ze machinaal of met de hand geplukt. Vervolgens wordt van de vezelachtige bolletjes draad gesponnen. Van dit draad worden vervolgens stoffen geweven en daar wordt weer kleding van gemaakt.
Dus voordat je gaat krimpen, bedenk dan dat het resultaat blijvend is. Daarnaast kun je de kleding maximaal één tot twee maten kleiner krimpen. Een XXL-shirt naar een S laten krimpen gaat dus helaas niet lukken.
Shirts van gemiddeld gewicht zijn gemaakt van stoffen tussen 100 - 150 g/m2, en zijn erg geschikt in de lente en herfst. Zware shirts zijn gemaakt van stoffen die zwaarder zijn dan 150 g/m2. Deze zijn erg geschikt om in de winter te dragen, en bij speciale gelegenheden.
Om van de gekleurde draden een spijkerbroek te kunnen maken wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Deze weeftechniek wordt ook wel keperbinding genoemd. Er ontstaat tijdens deze manier van weven een schuine lijn, doordat er tijdens het weven één witte draad 'op' en drie blauwe draden 'neer' geweven zijn.
Van vezel naar textiel
In het geval van een katoenen kledingstuk begint de reis van je kleding daarom op de katoenplantages waar de katoen groeit. Katoen wordt het meest verbouwd in China, India en de Verenigde staten. Maar ook landen zoals Oezbekistan en Turkije wordt veel katoen verbouwd.
Tegenwoordig wordt kleding in uiteenlopende (ontwikkelings-)landen over de hele wereld gemaakt, waarbij de top vier (China, Turkije, Bangladesh en India) samen verantwoordelijk zijn voor bijna 75 procent van de totale handel.
Het is niet helemaal duidelijk wanneer de kleding zijn intrede doet. Er zijn wetenschappers die denken dat het zo'n 500.000 jaar geleden al moet zijn geweest, maar recent onderzoek beweert dat kleding veel jonger is. Zo'n 170.000 jaar geleden zou de mens pas behoefte hebben gekregen aan kleding.
Gucci zegt dat honderd procent van zijn producten in Italië worden geproduceerd, waar de rechten volgens het bedrijf worden nageleefd. Het bedrijf heeft echter meer dan 3.000 onderleveranciers en het is ons niet duidelijk wat in deze werkomgevingen het beleid is met betrekking tot de naleving van rechten.
Wat heb je hiervoor nodig:
Transferpers. Sublimatie printer. Sublimatie inkt. Sublimatie papier.
Werkelijke afmetingen zijn afhankelijk van de maat van het textiel en afmeting van het logo. T-shirt - Rug logo Plaats het ontwerp in het midden van het shirt en 1/3 vanaf de onderkant van de oksel. T-shirt - Klein borst logo Plaats het ontwerp midden onder de linker hals-naad en 1/3 vanaf de onderkant van de oksel.
Soorten pasvormen
Lees hier hoe u dat doet. Bekende pasvormen zijn Modern Fit (licht getailleerd), Regular Fit (heel licht getailleerd), en Slim Fit (strak getailleerd). Getailleerde shirts ogen over het algemeen formeler en kleden (uiteraard) beter af.
Om kreukels te voorkomen, is er een speling nodig van ongeveer 10 centimeter. Omdat het shirt nog krimpt in de was, is het verstandig om een t-shirt te kopen met een lengte van 16-20 centimeter vanaf de broekrand. Dit lijkt te lang, maar het verschil is vaak na een wasbeurt al minder groot.
Het T-shirt zit goed als u 10 centimeter speling ongeveer hebt vanaf de broekrand. Katoen krimpt en na enkele wasbeurten is het altijd iets gekrompen. De speling wordt dan ongeveer 5 centimeter.
De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die werd gebruikt, heette in het Frans "bleu de Gênes" (vertaald vanuit het Italiaanse "blu di Genova", dus eigenlijk "Genuees blauw").