Dat kan op 5 manieren, namelijk door te stucen, door schuren, door op te vullen met muurvuller, door te behangen met Renovlies en als laatste door het af te stomen en af te steken.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Er zijn twee manieren om spachtelputz glad te maken, namelijk door te stucen met gipspleister en door op te vullen met muurvuller. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om het te verwijderen door afsteken of schuren.
Maak de muur schoon, stof- en vetvrij met een sopje van lauwwarm water en wat ontsmetter. Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang.
Kun je elke muur schuren? Je kunt een muur schuren die droog is en voorzien is van bijvoorbeeld grof stucwerk (spachtelputz), granol, gipsplaat, structuurverf of glasvezelbehang. Door zelf je muur glad te maken, is een stukadoor niet meer nodig.
Heb je een wand met structuurverf en twijfel je of je hier gewoon overheen kunt behangen? Tip van de vakman: doe het niet. Als je gaat behangen over structuurverf, komt het uiteindelijk toch vaak los. Als je er niet overheen wilt stucen, kun je het beste de ergste structuur eraf schuren met een schuurmachine.
Het tweede wat je doet voordat je gaat stucen, ook nu weer de muur eerst ontvetten met water en een ontvetter om jaren van aanslag te verwijderen. Vervolgens breng je het stucwerk aan. Het beste stucmiddel voor structuurverf is gipspleister. Breng het aan in een dunne laag en lees de aanwijzingen op de verpakking.
Over spachtelputz heen stucen
Wanneer er geen sprake is van problemen zoals vochtplekken of scheuren in de bestaande laag spachtelputz, kan de ervaren stukadoor relatief makkelijk een nieuwe laag strak stucwerk op de bestaande laag aanbrengen, om zodoende uw muur weer netjes glad te maken.
Toch zijn sommige mensen op een gegeven moment uitgekeken op spachtelputz. De sierpleister oogt wellicht ietwat ouderwets. Ook kan het zo zijn dat de muren niet waterpas zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij oudere muren.
Feit is echter dat er in principe maar drie manieren zijn om spachtelputz te verwijderen. De eerste manier is de spachtelputz afsteken, de tweede manier is het opschuren van de spachtelputz en de laatste optie is over de spachtelputz heen stuken.
Schuren van pleisterwerk of gipsplaten: wil je een pleistermuur schuren? Dan is het verstandig om eerst de oneffenheden te verwijderen met grof schuurlinnen (K120, 150 of 180). Vervolgens geef je de muur een schuurbeurt met fijn schuurlinnen (K400), zodat deze klaar is voor muurverf of behang.
Lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur of poreus oppervlak, zijn meestal niet geschikt om te behangen. De ondergrond is simpelweg te ruw om het behang te laten plakken. En dat is jammer, want juist met wandbekleding zoals behang kun je een ruimte precies de uitstraling meegeven die je voor ogen hebt.
Wil jij ook graag behangen maar heb je granol of spachtelputz op de muren? Geen probleem! Met Alabastine MuurGlad hebben wij de muur behandeld en konden we alsnog behangen.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Je kunt de oude structuurverf verwijderen door te egaliseren. Je maakt daarvoor gebruik van een speciale egaliseerpasta, zoals die van Alabastine. Begin altijd met een ontvetter, om de muur goed schoon te maken. Daarna is het belangrijk om de muur licht op te schuren, waarmee je de buitenste laag verwijdert.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.
Structuurverf overschilderen is helemaal niet moeilijk. Dit doe je op dezelfde manier als het schilderen van een muur zonder structuur. Je moet alleen rekening houden met de hoeveelheid verf en hoe de kleur zal uitpakken. Je hebt flink wat meer verf nodig dan bij het schilderen van een normale ondergrond.
Een granol muur egaliseren met dunpleister is geen optie. Dunpleister is enkel geschikt om nieuwbouw te stucen. De wanden worden daar behangklaar opgeleverd en een granol muur is verre van behangklaar. Om de granol muur vlak en glad te maken dient de muur te worden voorzien van traditioneel sausklaar stucwerk van gips.
Renovlies Behang Over Structuurverf
Het wordt gebruik tijdens renovaties en in nieuwbouwwoningen om een gladde muur te verkrijgen. Eerst Renovlies behang aanbrengen en dan het uiteindelijke behang kan heel goed werken bij structuurverf met een fijne korrel.
Behangen over korrelige muur
Heb je een muur met een korrel, schuur dan eerst om de korrel af te toppen. Behang daarna de muur met Renovlies, dit is een soort grondpapier. Wanneer er nog korrels doorheen komen, dan kun je het nog een beetje bijschuren. Hierna kan het behang erover.
Behangklare ondergrond voor renovlies die niet geschikt zijn
Sierpleister, mdf koven, behang, vellingblokken en dat soort muren zijn niet geschikt om renovlies op aan te brengen. Het werkt niet om dikker behang over bijvoorbeeld spachtelputz heen aan te brengen.
Stucwerk schuren. Gebruik een grove korrel 120 voor de ruwe stukken en daarna korrel 180. Schuurgaas is uitermate geschikt voor het schuren van stucwerk en gaat langer mee. Gebruik van een schuurmachine heeft voordelen boven handmatig schuren; Het veroorzaakt minder stof en de muur wordt gladder.
Muurglad goed doorroeren voor gebruik. Breng het product rechtstreeks uit de emmer met de MuurGlad Roller aan op de muur en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. Het product eerst op een groter oppervlak aanbrengen (enkele m2). Muurglad kan direct en tot maximaal 30 minuten na aanbrengen worden gladgestreken.