Clematis stekken wanneer
Eind mei of begin juni is een uitstekende tijd om clematissen te stekken, wanneer de stengels al een klein beetje houtig zijn geworden en de plant erg veel groeikracht heeft.
Klimop ken je waarschijnlijk als tuinplant, maar wist je ook dat deze als kamerplant te houden is? Het is een van de makkelijkste planten om te verzorgen en te stekken.
Na ongeveer 4 tot 6 weken zullen er wortels beginnen te groeien. Als de wortels ongeveer 5 cm zijn, kun je de stek verpotten naar een bloempot.
De plant laat zich gemakkelijk het hele jaar door planten, al houd hij niet erg van vorst. Plant de klimop daarom het liefst tijdens een vorstvrije periode. Als we dan toch een specifieke periode moeten noemen, kies dan het najaar om je hedera aan te planten.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Verwijder de aangetaste delen van de plant of probeer de spint van de plant te spoelen.Zorg er ook voor dat jij de klimop 1 à 2 keer per jaar bemest met een geschikte meststof. Dat maakt de plant weerbaarder tegen plagen en zal de hedera snel laten groeien.
De Hedera, ook wel Klimop of English Ivy genoemd, is een makkelijke kamerplant qua onderhoud. Plaats de hangplant op een standplaats in de (half)schaduw en zorg dat de grond lichtvochtig blijft. Op deze manier kun je jaren genieten van jouw mooie hangplant.
Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
De Algerijnse klimop (hedera algeriensis 'Gloire de Marengo') is een snelgroeiende klimplant met geelgerand, groen blad.
Doordat de plant afgestorven is, hebben ook de hechtwortels hun kracht verloren. Dit zorgt ervoor dat je de klimop veel makkelijker van de wand kan halen dan een plant in volle groei. De makkelijkste én snelste manier is om de klimop gewoon van de wand te trekken.
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Alle soorten jasmijn kun je zelf stekken. Van de Toscaanse jasmijn knip je in de zomer een top van een tak die ongeveer 10 cm lang is.
In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen.In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer. Bij een zachte winter zul je eerder nieuwe bladeren zien dan wanneer we een strenge winter achter de rug hebben.
Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen).
Om maar gelijk de grote vraag te beantwoorden: JA, onze hedera (klimop) is winterhard!
Snoei de hedera in toom
Je zult deze 2x per jaar moeten snoeien om deze in toom te houden. Het snoeien kun je gewoon doen met een heggenschaar, het vraagt niet veel speciale aandacht! Behalve dat je de groei van de hedera hiermee onder controle houdt, zorgt het snoeien er ook voor dat de hedera mooier wordt.
De hedera mag in de zon staan en ook in de schaduw. Gelukkig kan de hedera wat dat betreft veel aan. Natuurlijk vraagt zon of schaduw om wat extra aandacht.
Aan de slag! Maak een gat dat ongeveer 5 tot 10 centimeter dieper en breder is dan de maat van de pot. Plant je een haag dan graaf je een sleuf die hieraan voldoet. Zorg er bij arme grond voor dat je een laagje koemestkorrels in het gat strooit.
Klimop is een zeer veelzijdige plant en komt in heel wat soorten en maten. Ze stellen weinig eisen aan de bodem maar hebben graag een goed doorlatende humeuze grond. Qua standplaats prefereren ze een plaats met schaduw op de warmste momenten van de dag maar ze kunnen ook in de zon.