Een onderhoudsvriendelijke tuin is volgens ons een tuin die op jaarbasis 3-4 keer onderhoud nodig heeft. Één keer in het voorjaar, één keer in het najaar (winterbeurt) en dan tussendoor hooguit nog twee keer. Dit onderhoudsniveau geldt voor een volgroeide tuin.
Tegenwoordig zien we veel vaker (voor)tuinen die vol tegels liggen. Tuinen met tegels of stenen en het water naar de straat laten stromen, vangen geen regenwater op. Dat zorgt voor 2 problemen: Droogteschade: door de afsluitende laag tegels of stenen kan regenwater nauwelijks in de grond zakken.
Onderhoudsvriendelijk: kies beplanting die niet veel onderhoud vraagt. Maak ook gebruik van bodembedekkers, want deze zorgen dat onkruid nauwelijks de kans krijgt om te groeien. Zon en schaduw: let goed op hoe het zonlicht zich gedurende de dag door je tuin heen beweegt.
Je kleine tuin groot laten lijken doe je door de bloemen met donkere tinten vooraan in de tuin te planten en de kleur geleidelijk aan lichter te laten worden naarmate je dieper de tuin in gaat. Hierdoor lijken alle bloemen mooi in elkaar over te lopen en ontstaat er een ruimtelijk effect.
In de smalle tuin doen cirkels het altijd goed. Ronde plantenbakken of een rond terras zijn hiervan twee voorbeelden. Als je hoogteverschillen creëert in de smalle tuin, leg je de nadruk ook minder op de lengte van de tuin. Door hoge planten en bomen te planten benadruk je de hoogte en niet de lengte van de tuin.
Er is altijd wel een stukje schaduw in de tuin maar wellicht is het te weinig in je rechthoekige tuin. Zorg daarom altijd voor een vaste plek met schaduw of een parasol die je kunt verplaatsen. Een vaste plek met schaduw kun je creëren door een schaduwdoek op te hangen die alle seizoenen buiten mag blijven.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
De goedkoopste manier om uw tuin te bestraten is om grind te gebruiken in plaats van stenen. De prijs van grind is gemiddeld €10,- per m². Grind kunt u ook makkelijk zelf leggen en dat scheelt u in de stratenmakers kosten. Als u toch een keuze voor stenen maakt, leest u dan hier wat de beste optie is.
Je tuin vergroenen is een bescheiden, maar nuttige bijdrage aan klimaatadaptatie en de vermindering van CO2 uitstoot. En je krijgt er frisse zuurstof voor terug. Groen heeft een positief effect op je gezondheid, vermindert stress en zorgt voor een toename van je energie en geluksgevoel.
Een smalle tuin wordt breder en een ondiepe tuin wordt dieper met hoogteverschillen. Bij een smalle tuin is het wel handig dat de hoogteverschillen (de keermuurtjes) dan enigszins schuin geplaatst worden (diagonaal). Optisch duw je hiermee de zijwanden als het ware uit elkaar.