Achterop de kitspuit bevindt zich een kleine hendel. Duw deze in met je duim. De lange metalen staaf die door de hele houder loopt komt nu los te zitten.
Snijd de spuitmond op de juiste manier af
Die spuitmond snijd je schuin af, bij voorkeur in een hoek van 45°, omdat dit de meest natuurlijke werkhoek is om het kitpistool te hanteren tijdens het kitten. Omdat de spuitmond taps toeloopt, kun je precies bepalen hoe breed je je kitvoeg wilt hebben.
Een geopende kitkoker die niet in 1 keer is opgegaan kun je bewaren voor later gebruik. Zorg ervoor dat de spuitmond helemaal gevuld is met kit voordat je hem wegzet en gebruik een nieuwe spuitmond als je aan je volgende klus wilt beginnen. Onze spuitmondjes zijn los te koop. Ongeopende kitten kun je zo bewaren.
De kit gladstrijken
Maak je vinger nat en strijk de aangebrachte kit voorzichtig glad. Druk hierbij niet te hard op de kit. Verwijder eventuele restjes met een vochtige doek. Met een speciale kitspatel kun je gelijkmatiger druk uitoefenen.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan.
Kitten is niet moeilijk
Er wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat het aanbrengen van kit een moeilijke klus is. In dit klusadvies lees je meer over het aanbrengen, afwerken en verwijderen van kit. Zoveel klussen, zoveel kitten.
Loslatende kitranden
Controleer of de kitvoegen aan beide zijden nog goed vastzitten. Vooral op zeer vochtige plaatsen zoals in de douche of langs het bad is het zaak om goed te controleren. Sluit de kit niet goed aan, dan kan dat aanzienlijke waterschade veroorzaken.
Ongeveer een half jaar gaat dat goed. Wel het waterniveau op peil houden, en de kit moet water resistent zijn.
Kit en lijm hebben gewoonlijk een houdbaarheidsdatum van 12 maanden.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Dan is het hoog tijd om de kit te vervangen. Daar kun je een 'mannetje' voor laten komen. Maar die rekent al snel een uurloon en voorrijkosten, terwijl het werk makkelijk door jezelf is te doen: kitten kun je namelijk zelf! Iedereen kent ze wel: die loslatende kitranden in de keuken of badkamer.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Dit GAMMA kitpistool is gemaakt van kunststof en druipvrij. Na ieder gebruik gaat automatisch de druk van de kitkoker af. Hierdoor druipt de kitspuit niet na. Dit anti-leksysteem van het kitpistool voorkomt knoeien.
Om kit in een koker of een worst te kunnen gebruiken heb je een geschikt kitpistool nodig. Let op dat je in een kitpistool voor kokers geen worsten kunt gebruiken en andersom!
Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.
Waarom een badkamer kitten? Een badkamer kitten voorkomt lekkages en schimmel in de badkamer. Omdat de kitvoegen in een badkamer dagelijks bloot staan aan zeer veel water, kalk en zeepresten kan slecht kitwerk of een lekkende kitvoeg grote gevolgen en ongewenste kosten met zich mee brengen.
Kit en lijm hebben gewoonlijk een houdbaarheidsdatum van 12 maanden.
Zodra er een vakman gevraagd wordt hoe lang het duurt voordat de kit droog is geven ze vaak het antwoord: 24 uur. Globaal gezien klopt dit en is de kit droog na 24 uur.
Als de laag siliconenkit te dik is, dan duurt het drogen langer. Door eventuele extra kit weg te schrapen, laat je de lucht bij de kit komen en wordt de droogtijd verkort. Gebruik een botermesje om de overtollige kit te verwijderen als je geen plamuurmes hebt. Hetzelfde geldt voor afdichtingsmiddel.
Omgevingstemperatuur en ondergrond moeten meer dan +5°C zijn. Een bevroren ondergrond kan voor een zeer slechte hechting of zelfs geen hechting zorgen. Nooit een voegkit aanbrengen in de regen.
Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.