Je kunt verschillend materiaal gebruiken als ondergrond voor in de kippenren. Zo behoren boomschors, zand, houtsnippers en gras tot de mogelijkheid. Wanneer de kippenren van boven open is, is het niet verstandig een vocht opnemende ondergrond te gebruiken. Doe je dit wel, dan kan er snel schimmel ontstaan.
Heb je rustige en niet opvliegende kippen, dan volstaat een eenvoudige afrastering met een minimale hoogte van 1,10 m tot 1,50 m. Bij kippen die gemakkelijk opvliegen (zoals krielen) zorg je beter voor een afsluiting van 1,80 m tot 2 m hoog.
Maak het nachthok en de legnesten tocht- en vochtvrij door ze goed te isoleren. Voorzie ventilatiemogelijkheden in het nachthok en de legkastjes. Ga voor goede bodembedekking die je kippen in de winter warm houdt, maar in de zomer fris genoeg zodat het niet te heet wordt in het nachthok en in de legnesten.
Een bodem van zand is ideaal voor zowel het scharrelen als het badderen. Net zoals bij gras is het wel belangrijk om de nagels van de kippen in de gaten te houden. Iedere ondergrond heeft zo zijn eigen voor en nadelen en een combinatie van tegels met gras of zand zou misschien nog wel het meest ideaal zijn.
Houdt rekening met de nodige ruimte per kip. Houdt ten minste 3 of meer kippen thuis. Kies voor kleine krielkippen wanneer je minder ruimte tot je beschikking hebt. Kleed het kippenhok aan met de juiste zitstokken, legnesten en een nachthok.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Het is daarom erg belangrijk om het kippenhok jaarlijks te ontsmetten en dagelijks en wekelijks schoon te maken. Ontdek hoe je roofdieren en ander ongedierte uit het kippenhok houdt zodat je gevederde vrienden gezond, veilig en fit blijven. Hygiëne is belangrijk in het kippenhok.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
In principe kan je verschillende kippenrassen bij elkaar in de kippenren laten wonen, zolang je maar minstens 1 à 1,5 m2 uitloopruimte uittrekt per kip. Er zijn verschillende kippenrassen om uit te kiezen. Sommige zijn erg klein terwijl andere juist heel groot zijn.
Hoe groot het kippenhok moet zijn, hangt weer af van de grootte en het aantal kippen dat je neemt. Per 3 grote of 4 kleinere kippen reken je best een vierkante meter overdekt hok.
Bij een overdekte ren zijn fijne of grove beukensnippers een goede keus. Zand of aarde kan ook, maar houd het kippenhok droog! Eens in de zoveel tijd kun je de bodembedekking uit de kippenren zeven, zodat je de ontlasting verwijderd.
Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen. Die stok mag niet helemaal rond zijn en vooral niet te dun want dat zit namelijk niet zo lekker.
Hooi en stro zijn allebei niet goed als ondergrond voor kippen. Ze absorberen te weinig vocht. Stro kan bovendien een a-specifiek type salmonellabacterie bevatten. Als deze muteert, je weet het nooit, is er kans dat je de beruchte salmonellabesmetting krijgt.
Voor de kippen is het belangrijk dat het water elke dag ververst wordt. Dit is namelijk een bron voor ziektes en zo beperkt je een uitbraak. Er zijn drinkbakken met nippels, hier hebben de kippen alleen contact met het water wat ze direct drinken, dit komt de hygiëne van het kippenhok ten goede.
Om te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig. Dus een kip die in augustus is geboren zal waarschijnlijk pas na februari beginnen met eieren leggen.
De natuurkalk van Klaxo onttrekt vocht uit het kippenhok.Bloedluizen en ander ongedierte hebben een hekel aan droge ruimtes, waardoor het kippenverblijf onaantrekkelijk voor hen is.
Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Cochin kriel, chabo, sabelpootkrielen en zijdehoenders zijn rassen die je perfect kunt houden in een kleinere tuin.
Kippen kunnen strenge vorst verdragen. Vooral als ze de periode van rui goed zijn doorgekomen. Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken.
Kippen eten wanneer ze het nodig hebben en moeten met een volle maag op stok gaan omdat ze veel energie nodig hebben om eieren te kunnen leggen. Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels. U dient elke dag de voerbak te controleren en aan te vullen (haal het 'oude' voer naar boven).