Ijsblokjes maken is simpel: je vult je ijsblokjesvorm met water, zet het in de vriezer voor een paar uur en voilà, je hebt ijsblokjes!
Er zijn op het internet meerdere vormen voor grotere ijsblokken te vinden. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier. Ook kun je een boterhamzakje voor de helft vullen met water, goed dichtknopen en laten bevriezen in de vriezer. Zo simpel kan het zijn!
Om ijsblokjes te maken, gebruikt u het best zacht water. De magnesium- en calciumverbindingen in hard water zorgen er namelijk voor dat de ijsblokjes al bij een lagere temperatuur (ongeveer bij -0,5 °C, afhankelijk van de precieze hardheid) beginnen te ontdooien. Met zacht water hebt u daar minder snel last van.
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Lichte kleuren absorberen minder warmte en dat helpt om te voorkomen dat het ijs smelt. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Als je ijsblokjes van hetzelfde (bron- of mineraal) water gebruikt, wordt de smaak van het water niet beïnvloed. Nadeel is dat ijsblokjes water al snel te koud maken. Op een warme zomerdag kan een glas water met ijsblokjes en een schijfje citroen of wat munt heerlijk verfrissend zijn.
Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten.
Laat ijs een klein beetje ontdooien
Je leest het goed: om de beste bolletjes te maken, is het het beste om het ijs eerst een paar minuten buiten de vriezer te laten staan. Hoelang precies verschilt per type ijs, dus hou het goed in de gaten! Voor Hertog ijs is 3 minuten voldoende!
Hoeveel bollen ijs krijg ik uit een doos? Uit 1L hoeve-ijs kan je ongeveer met 4 personen eten. Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.
Of verwarm een kommetje met water in de microgolf, als je het mes meerdere keren moet opwarmen. Zodra het mes gloeit, snij je de oppervlakte van het ijs in rechthoekjes van ongeveer 2,5 centimer diep. Dit patroon weekt het bovenste oppervlak van het ijs los, waardoor het in stap 3 makkelijker te scheppen is.
In de ijsklontjes zit een vloeistof die bevriest wanneer ze enkele uren in de vriezer liggen. Door de plastic buitenkant kan de vloeistof er niet uitlopen, waardoor er geen smeltwater in je drinken komt. Deze plastic ijsblokjes zijn dus perfect als je niet houdt van ijsklontjes die je drinken waterig maken.
Zelfgemaakte ijsklontjes in een open bakje kun je een tot twee weken bewaren. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n drie maanden bewaren.
pak het zakje bij de 2 bovenste punten vast en houd de opening onder de kraan. Vul de zak met water en draai de zak direct 180 graden (op de kop houden). Uit de opening komen dan nog 1 à 2 druppeltjes water, waarna het zakje automatisch sluit.
Allebei zijn het geen gezonde keuzes. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker dan gewone frisdrank, en dus minder calorieën. Als je op je gewicht wil letten, kun je light-frisdrank drinken. Maar het beste kun je water drinken, dat is ook beter voor je tanden, die door het zuur in (light-)frisdrank worden aangetast.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Er bestaat een fabeltje dat ijskoud water zou helpen om af te vallen omdat het je lichaam dwingt om harder te werken en je daardoor meer calorieën zou verbranden. 'Helaas' is dit niet waar. De koude temperaturen zorgen er namelijk voor dat de vetten in je maag stollen.
De koelkast moet de lucht binnen in de vriezer op een bepaalde temperatuur houden om de juiste hoeveelheid ijsblokjes te kunnen produceren. Als de deur van de vriezer te vaak wordt geopend of gedurende lange tijd open wordt gehouden, zorgt de warme lucht van buiten ervoor dat de luchttemperatuur in het apparaat stijgt.
Drinken invriezen: drinken in PET-fles
Zo ja, dan kun je het drinken in de PET-fles laten zitten en deze fles in zijn geheel invriezen. Zit de PET-fles voor je gevoel net te vol? Haal er dan een beetje drinken uit, schroef de dop er weer stevig op en vries de PET-fles dan in.
Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is.
Hoelang blijven ijsjes goed in een koeltas? Gebruik een bak of een emmer in een lichte kleur. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Om het koelvermogen van uw koelbox of koeltas te verlengen is het aan te raden om gebruik te maken van ijs of koelelementen. Zorg ook dat de ijsblokken of koelelementen boven op de producten worden geplaatst, dit omdat koude lucht daalt en dus het koelvermogen verbeterd als het bovenin wordt geplaatst.
Wat is de beste manier om ijsblokjes te bewaren? De beste manier om je zelfgemaakte ijsklontjes te bewaren, is in een luchtdichte verpakking. Dan kun je ze ongeveer drie maanden bewaren. Een open bakje ijsklontjes kun je maximaal twee weken bewaren.