De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
Vul de ijsballenvorm met water, plaats het deksel erop en laat het overtollige water weg vloeien. Stop de ijsballenvorm een nachtje in de vriezer. Tip: voor heldere ijsballen kan je de vormen vullen met warm water.
Hoe je dat bereikt? Wij hebben een simpel trucje: kook het water eerst en giet het kokende water (eventueel een paar minuutjes laten afkoelen) in je ijsblokjesvorm. Het resultaat: geen ijsblokjes met een wirwar van wit en doorzichtig, maar perfecte clear cubes. Mooi als je een speciale cocktail wil serveren.
Er zijn op het internet meerdere vormen voor grotere ijsblokken te vinden. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier. Ook kun je een boterhamzakje voor de helft vullen met water, goed dichtknopen en laten bevriezen in de vriezer. Zo simpel kan het zijn!
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Hoe maak je crushed ice? Doe een aantal ijsblokjes in een afsluitbaar zakje en sluit af. Wikkel de zak ijs in een handdoek om lawaai tegen te gaan (en je aanrecht te beschermen). Sla met een deegrol of hamer op de zak ijs tot het ijs voldoende fijn gecrusht is.
Om ijsblokjes te maken, gebruikt u het best zacht water. De magnesium- en calciumverbindingen in hard water zorgen er namelijk voor dat de ijsblokjes al bij een lagere temperatuur (ongeveer bij -0,5 °C, afhankelijk van de precieze hardheid) beginnen te ontdooien. Met zacht water hebt u daar minder snel last van.
Een instrument om ijs mee te breken. Gebroken ijs wordt gebruikt in cocktails. Ook in de keuken wordt het gebruikt, om gerechten snel te koelen en bepaalde gelatinehoudende stoffen snel stroperig te laten worden.
Laat ijs een klein beetje ontdooien
Je leest het goed: om de beste bolletjes te maken, is het het beste om het ijs eerst een paar minuten buiten de vriezer te laten staan. Hoelang precies verschilt per type ijs, dus hou het goed in de gaten! Voor Hertog ijs is 3 minuten voldoende!
pak het zakje bij de 2 bovenste punten vast en houd de opening onder de kraan. Vul de zak met water en draai de zak direct 180 graden (op de kop houden). Uit de opening komen dan nog 1 à 2 druppeltjes water, waarna het zakje automatisch sluit.
Blokjes die men in de horeca gebruikt, worden namelijk gemaakt met een ijsblokjesmachine. Bij industriële machines groeien ijsblokjes meestal laagje voor laagje rond een ijskoud staafje waar water op wordt gesproeid. Die langzame opbouw zorgt dat onzuiverheden uit het water verdwijnen en het ijs helder blijft.
Bepaal hoeveel ijs je ongeveer nodig hebt en doe de ijsblokjes in de MultiQuick hakmolen/blender. 2. Druk de knop van je MultiQuick staafmixer voorzichtig in en binnen enkele seconden zijn je ijsblokjes omgetoverd tot crushed ijs.
IJsblokjes en bevroren producten
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien. En ijs crushen, dat kan ook op deze manier.
Hoeveel ijs heb je nodig voor een ijsbad? Voor een ijsbad van +- 200 liter heb je ongeveer 40 tot 60 kg ijsblokjes nodig. Het water zal ongeveer terug koelen naar 3 a 4 graden. Wilt u echt badwater van rond het vriespunt ( 1 a 2 graden ) dan adviseren wij 60 tot 80 kg ijsblokjes te gebruiken.
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten.
Als je ijsblokjes van hetzelfde (bron- of mineraal) water gebruikt, wordt de smaak van het water niet beïnvloed. Nadeel is dat ijsblokjes water al snel te koud maken. Op een warme zomerdag kan een glas water met ijsblokjes en een schijfje citroen of wat munt heerlijk verfrissend zijn.
Het frozen crushed ice wordt verpakt in zakken van 5 kg en geleverd in dozen van 10 kg. Per 10 kg kunt u ongeveer 65 glazen met crushed ijs vullen voor cocktails zoals Mojito en Caiphirina.
Schilferijs. Kenmerken: Schilferijs is zacht en sneeuwachtig, met een ijs-tot-water verhouding van 73%. Het koelt snel af en kan gemakkelijk worden gevormd. Toepassing: Dit ijs is voornamelijk bedoeld voor displaytoepassingen om zeevruchten, vlees en producten te presenteren in vitrines of buffetlijnen.
123ijsblokjes.nl staat graag voor u klaar. U kunt eenvoudig online crushed ijs kopen via de website. U geeft hier aan hoeveel ijs u wilt bestellen, waar u het bezorgt wilt hebben en wanneer. Wij zorgen dat het geleverd wordt!
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Heb je ijsklontjes gemaakt in een open bakje? Die kun je tot 2 weken bewaren in je vriezer. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n 3 maanden bewaren. Water uit de kraan heeft namelijk ook een houdbaarheidsdatum.
Om het koelvermogen van uw koelbox of koeltas te verlengen is het aan te raden om gebruik te maken van ijs of koelelementen. Zorg ook dat de ijsblokken of koelelementen boven op de producten worden geplaatst, dit omdat koude lucht daalt en dus het koelvermogen verbeterd als het bovenin wordt geplaatst.