Stop de avocado met een (rijpe) banaan in een plastic zak. Dichtknopen en binnen no-time is je avo eetklaar. Ben je echt desperate, prik dan met een mes wat gaatjes in de schil van de avocado en doe hem 30 seconden op medium hitte in de magnetron.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius, wikkel je avocado in aluminiumfolie en plaats hem vervolgens op een vel bakpapier in de oven. Terwijl de avocado opwarmt in de oven, zorgt de aluminiumfolie ervoor dat het ethyleengas dat vrijkomt dicht bij de avocado blijft, waardoor het rijpingsproces in overdrive gaat.
Dan is het misschien handig om weten dat een overrijpe avocado een perfecte voedingsstof voor planten is. Verwijder de steen, schep het vlees eruit en voeg het toe aan je composthoop.
Magnetron of oven
Wikkel je avocado in aluminiumfolie en 'bak' hem circa 10 minuten op 200 graden in de oven. Je kunt de avocado ook in huishoudfolie wikkelen en telkens 30 seconden in de magnetron doen tot hij zacht is. Houd wel in je achterhoofd dat deze twee methodes de smaak enigszins aantasten.
Stop de avocado met een (rijpe) banaan in een plastic zak. Dichtknopen en binnen no-time is je avo eetklaar. Ben je echt desperate, prik dan met een mes wat gaatjes in de schil van de avocado en doe hem 30 seconden op medium hitte in de magnetron.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Zonder extra fruit of groente duurt het proces 2 tot 5 dagen. Check geregeld. Als je je fruit/tomaat hebt toegevoegd duurt het rijpingsproces aanzienlijk korter, namelijk 1 tot 3 dagen. Je avocado is rijp als deze makkelijk te pellen is.
Gewoon uit het vuistje. En dan kun je avocado's natuurlijk ook prima gewoon zo eten! Een snufje zout en peper erover, en je bent klaar. Of rol plakjes avocado bijvoorbeeld in rolletjes ham of rosbief voor wat extra eiwitten.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Avocado's verliezen hun smaak en worden bitter als ze verhit worden. Daarom is het het beste om het rauw te eten. Je kunt het ook lichtjes verwarmen met een hete schaal of grillen. In totaal mag het niet langer dan 5 minuten verwarmd worden.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Avocado's zijn enorm vezelrijk. Een avocado bevat ruim 10 gram aan vezels. Voedingsvezels dragen bij aan een goede darmwerking en een bevordering van de stoelgang.
Je kunt dan ook allerlei gerechten met avocado bedenken: avocado in een avocadosalade, op een brood, in combinatie met een lekker visje en natuurlijk als hoofdingrediënt van de populaire dipsaus guacamole. Avocado's bevatten enorm veel eiwitten en ze zijn rijk aan gezonde vetten, vezels en mineralen.
,,Een avocado heeft altijd te maken met een zogeheten on ofoff year op het gebied van productie. Dat is een gegeven, zegt Könst. Vorig jaar hadden de meeste productiegebieden een on year, vandaar dat we in 2019 dus weer te maken hebben met een off year, legt Könst uit.
Voedingsmiddelen die je lever ontgiften terwijl je eet
Avocado herstelt een beschadigde lever en bevat veel antioxidanten. Noten hebben een ontgiftende werking, omdat ze de lever helpen bij het elimineren van ammoniak (een stof die je lichaam aanmaakt als sommige organen slecht functioneren).
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Avocado bevat sorbitol, dit valt onder de groep polyolen. In de praktijk geven kleine hoeveelheden FODMAPs geen klachten, maar als je hier gevoelig voor bent kan dit dus darmproblemen opleveren! Het kan dan leiden tot diarree en een verstoorde stoelgang.
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (180 gram) avocado. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'avocado'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.