Naast dat ik het altijd weer leuk vind om iets lekker samen te stellen is het ook ideaal omdat je er naar ieders smaak wat op kunt leggen. Ook kun je het makkelijk van tevoren voorbereiden hoef je die dag of avond zelf niet lang in de keuken te staan.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Zorg voor afwisseling
,,Borrelen kan heel goed een maaltijd vervangen. Eten erna is niet nodig. En het is ook fijn als je erna niet nog de keuken in hoeft. Daarom zorg ik voor afwisseling : iets hartigs, iets zoets, iet met groente, iets voor de kinderen, vlees, vis.”
Tapas zijn Spaanse voorgerechtjes die je zowel warm al koud kan opdienen. In Spanje kan je ze in de meeste bars krijgen. Bij ons komen ze meer en meer voor... ook als hapje om thuis te eten.
Een tapasplank van Inlands Iepen
De Inlandse iep is een hele fraaie houtsoort met levendige stevige tekeningen. Soms zit er een plank bij met een mooie lichtere kleur. De afwisseling met dit spinthout maakt de plank nog krachtiger in uitstraling.
Duyvis Borrelplankje kaas & mosterd smaak bestellen | ah.nl.
Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas. Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.
De meest populaire tapas hapjes zijn denk ik patatas bravas, pinchos, calamaris, aioli, gamba's en albondigas. Deze worden vaak aangevuld met wat olijven, kaas zoals manchego en worstjes of serranoham. Zo heb je meteen een gezellige tapasplank of tafeltje vol.
Hoeveel tapas per persoon? Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Borreltijd begint om 17:00 uur. Een paar dingen nog over het woord borrel. Afgeleid van het Middelnederlandse borre / borne (bron, bronwater) betekent dit woord tegenwoordig een glaasje jenever. Maar het is tevens synoniem voor een drankje.
Denk aan: plakjes Hollandse kaas, Franse zachte kaas, bacon, salami, ham, gehaktballetjes, rosbief, zalm, eiersalade, rucola, ijsbergsla, stukjes paprika, olijven.. eigenlijk is alles lekker.
De kosten per persoon kunnen flink uiteenlopen. Je hebt goedkope hapjes voor €10 per persoon, een uitgebreid assortiment voor €15 p.p en luxe variatie hapjesschalen voor €20 per gast. Een cateraar kan vaak alles maken wat je wilt, maar let op dat maatwerk catering vaak extra duur is.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.