Kook ze ongeschild in ruim water met zout en schil ze nog warm. Met een mesje gaat de schil er heel gemakkelijk vanaf. Gebruik rubberen handschoenen tijdens het aardappelen schillen als je geen vuurvaste vingers hebt. Snijd als het nodig is de ogen eruit.Je kunt aardappelen ook eerst koken en dan schillen.
Krieltjes moet je niet schillen: ze zijn zowel met als zonder schil overheerlijk. Staan er gekookte krieltjes op het menu, zet dan een kookpot met gezouten water op het vuur.
Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Je snijdt de rauwe aardappels rondom in. Hierna kook je ze zoals je gewend bent. Na het koken laat je de aardappels 'schrikken' onder de koele kraan. Vervolgens schuif je de schil van de aardappel met je handen in een handomdraai van de aardappel.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Kook ze eerder mee en bewaar je restje nadien in de koelkast.
In de schil van de pieper zitten namelijk veel vezels. Als u de aardappel met schil eet, vergroot dit uw inname van voedingsvezels. De schil zorgt ervoor dat oplosbare vitamines niet in water oplossen tijdens het koken. Deze blijven in de knol.
“Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
Bij de aardappel vindt de bescherming onder andere plaats dankzij het gif solanine in de schil. In de schil zitten geen overdaad aan stoffen die in de rest van de aardappel ontbreken. Je kunt ze dus gerust schillen. Wel zitten er vezels in de schil, maar voor de vitamines hoef je dus geen aardappelschil te eten.
Krijg je visite? Mik dan op 250 gram ongekookte aardappelen per persoon. Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen.
De beste pan
Nog een belangrijk element voor perfect gebakken aardappels: een goede koekenpan. Gebruik er een met een antiaanbaklaag. U hoeft dan minder boter of olie te gebruiken en neem een grote pan. De aardappels bakken het mooist knapperig en goudbruin als ze in een enkele laag in de pan liggen.
Schil je zoete aardappels met een dunschiller of aardappelschilmesje; bruine plekjes kun je er sowieso met een mesje uit halen. Spoel de aardappels daarna even af onder de kraan en snijd ze in stukken van gelijke grootte, zodat die even snel gaar worden.
Welke soort aardappel gebruik je best? Je gaat best voor een vastkokende aardappel zoals de Charlotte, Franceline of Nicola. Deze soorten houden mooi hun vorm. De Franceline heeft een dunne schil en hoef je dus niet te schillen.
Aardappels stampen en schrappen
Bij nieuwe aardappelen kunt u de schil eraf halen door er enkel overheen te wrijven. Dit kunt u doen met een aardappelschilmesje of met een schoon sponsje. Dit wordt ook wel schrappen genoemd. Om de schil alvast wat losser te maken worden de nieuwe aardappelen eerst gestampt.
Nee dus! Want of je nou kruimige, vastkokende of zoete aardappels wilt bakken, pureren of koken - schillen is volstrekt overbodig. Misschien vind je ze lekkerder zonder schil, maar aardappels hoef je helemaal niet te schillen.
Afhankelijk van de grootte van je aardappelen, zijn deze aardappelen in ongeveer 20 minuten zachtjes koken gaar. Om er zeker van te zijn dat je aardappelen gaar zijn, prik je erin met een vork. Voel je geen weerstand, dan zijn de aardappelen gaar en perfect gekookt.
1/2 a 2/4 afgestreken eetlepel zout. Hoe kook je de aardappelen? Schil de aardappelen zo dun mogelijk, verwijder eventueel de slechte stukken, was ze enige keren in ruim water breng intussen 1/2 tot 1 cm water, naar gelang van de hoeveelheid aardappelen, die gebruikt wordt, met wat zout aan de kook.
Als ze gaar zijn kun je ze afgieten, dit kun je met het deksel erop doen of met een vergiet. Net wat je makkelijker vindt. Na het afgieten zet je ze nog even op het fornuis en laat je ze droogstomen met het deksel eraf zodat het overtollige vocht kan verdampen.
Breng het water aan de kook zonder het vuur op het absolute maximum te zetten. Kies eerder voor een middelmatig vuur. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar, test dit af en toe door er eens in te prikken met een vleesvorkje of een aardappelmesje.
Je hebt fervente aanhangers van 'koud opzetten', maar eigenlijk moet je het water eerst aan de kook laten komen voor je de aardappelen toevoegt. Op deze manier blijven alle vitamines en mineralen het beste bewaard.
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.
Eet aardappelen alleen in de schil als ze vers en onbeschadigd zijn. Gebruik eventueel een schubhandschoen om de schil van de aardappelen schoon te maken. Of kook de aardappelen in de schil, laat ze dan even 'schrikken' in ijskoud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker af.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
Koken in de schil
Aardappels in de schil koken is het beste: het zorgt ervoor dat er minder vitamines verloren gaan. In aardappelen zit vooral veel vitamine C. Daarvan gaat ongeveer eenderde deel verloren tijdens het koken. Door koken in de schil zal het vitamineverlies iets minder zijn.