Cokes is het product van thermolyse (ook wel pyrolyse of droge destillatie genoemd) van steenkolen bij temperaturen tussen 900 en 1100 °C. De steenkool wordt plastisch bij een temperatuur van ongeveer 300 tot 600 °C, en stolt weer wanneer de vluchtige componenten zijn ontweken.
Rookbare basecoke maak je door snuifcoke te koken met ammonia of maagzout. Hierdoor verandert de cocaïne-hydrochloride in een basische stof (ph >7) die rookbaar is. De werkzame stoffen verdampen onder de honderd graden. Rookbare coke is bekend onder de namen: gekookte coke, basecoke, bori en crack.
Steenkool is een fossiele brandstof en bestaat uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden zijn gevormd. Cokes, ook wel kooks gebruikt, is steenkool die met een speciale warmtebehandeling van verontreinigingen is ontdaan om het een meer zuivere brandstof te maken.
Steenkool waar door verhitting het gas uit is verwijderd. De cokes wordt gebruikt in hoogovens om in ovens verbrand te worden. Daar komt een grote hitte bij vrij waarmee ijzererts gesmolten kan worden.
cokes [kooks] minerale kool waaraan het kolengas onttrokken is. Gebruikt als brandstof in o.a. hoogovens.
Vermalen steenkool wordt in een zuurstofvrije omgeving indirect verwarmd tot ongeveer 1000 graden Celsius waardoor na kraken van de koolwaterstofverbindingen vluchtige stoffen als waterstofgas, methaan, benzeen en teer ontstaan. Veelal wordt cokes ingezet om ijzererts in een hoogoven te reduceren tot ruw ijzer.
Cokes (fon. ko:ks) of kooks is steenkool die met een speciale warmtebehandeling van verontreinigingen is ontdaan om er een zuiverdere brandstof van te maken. Cokes ontstaat door de thermolyse van vermalen steenkool.
Onderaan de hoogoven wordt hete lucht ingeblazen die een temperatuur heeft van 1.000 °C tot 1.200 °C. De hete lucht reageert met de cokes en poederkool en vormt een reductiegas, dat de zuurstof uit de ijzerertsen gaat onttrekken. Tegelijk ontstaat de warmte die nodig is om de gereduceerde ijzerertsen te smelten.
Petroleumcokes hebben een donker grijs sponsachtig uiterlijk, het is een petroleumderivaat met een hoge verbrandingssnelheid, een hoge warmte afgifte en met een zeer laag asgehalte. Deze cokes zijn bijzonder geschikt voor gebruik in combinatie met hout in de allesbrander en voor het stoken van een kolenketel.
In een gasfabriek wordt door middel van droge destillatie van steenkool (verhitting zonder toetreden van zuurstof) lichtgas of cokesovengas en cokes verkregen. Lichtgasfabrieken hebben gasbereiding als hoofddoel en cokes zijn een bijproduct.
Op dit moment is de steenkool prijs ongeveer 60 euro per ton.
Prijs in de winkel: € 12,70/zak
Is één van de belangrijkste antracieten op de markt. Deze iets hardere kool geeft weinig assen en zeer veel warmte. Het is een mooi blinkende kool die praktisch geen stof geeft.
deKolenboer.nl levert de beste kolen die er te krijgen zijn; Antraciet kolen en eierkolen, maar ook vetkolen en bruinkoolbriketten.
Kanna als Alternatief voor Cocaïne
Coke snuiven heeft een euforisch en stimulerend effect. Het kan je ook onrustig en agressief maken. Vooral bij hoge doseringen of in combinatie met andere drugs. Hoewel de werking in het lichaam anders is, lijkt kanna in een bepaalde zin op cocaïne.
Cocaïne heeft wel degelijk een geur. Het ruikt naar de manier waarop het gemaakt wordt. Aan de cocabladeren wordt namelijk, tijdens het proces, kerosine en, in een later stadium, zoutzuur toegevoegd. Door de toevoeging van het zoutzuur blijft er een poeder over (cocaïne) dat ruikt naar zijn eigen ingrediënten.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Bruinkoolbriket 25 kg kopen bij HORNBACH.
De rook die bij de verbranding ontstaat, welke koolstofdioxide en koolstofmonoxide bevat, wordt via de kachelpijp naar een schoorsteen of rookgasafvoer afgevoerd. De overblijvende as viel na opschudden met een pook in de asla en werd daarna verzameld in de asemmer. De meeste kolenkachels geven stralingswarmte af.
Je kiest voor puur antraciet of de ietwat zachtere. De meeste kachels zijn voorzien om de maten 8/15, 12/22 en 20/30 te verwerken. Des te groter ze zijn, des te meer zuurstof er tussen deze kan en des te makkelijker je de kachel kan aanhouden. Grotere kolen geven ook wat meer warmte maar zijn duurder.
Vorming van ertsen
Dit zijn voornamelijk felsische gesteenten als pegmatieten of granieten, hoewel ook de basalt in de oceaankorst wellicht winbare hoeveelheden koper of zink bevat. Sedimentair gesteente kan winbare hoeveelheden erts bevatten als het achterland van deze gesteenten erts bevatte.
IJzererts is de grondstof voor ijzer en het harde staal, ijzererts is over de hele wereld te vinden in de ondergrond. Het duurste ijzererts komt uit Noorwegen en Zweden en de goedkopere versie komt uit Brazilië. Als alle ijzererts is gewonnen, is er dus een hele berg afgegraven.
Het wordt gemaakt van kleine brokjes ijzererts, vermengd met kooks en kalksteen. Door dit mengsel te bakken 'koekt' het aan elkaar. Nadien wordt het sinter gebroken in kleine bruikbare stukken. Door het ijzererts te verwerken tot pellets en sinter wordt het hoogovenproces versneld en de capaciteit van de oven vergroot.
IJzererts is een erts waaruit het metaal ijzer gewonnen kan worden. Dit gebeurt door verhitting tot een zeer hoge temperatuur, tot boven het smeltpunt van ijzer, in een gesloten oven, na toevoeging van een reductor om het metaal uit zijn oxide te winnen. Meestal wordt koolstof als reductor gebruikt.
Magnetiet behoort, naast Hematiet tot de meest gesmolten ijzerertsen en heeft in natuurlijke staat al magnetische eigenschappen. Met de term "magnetisch" wordt eigenlijk "ferromagnetisch" bedoel. Er zijn slechts een beperkt aantal elementen die ferromagnetische eigenschappen bezitten.
IJzererts is een grondstof voor ijzer en het hardere staal. IJzererts is over de hele wereld te vinden in de ondergrond. Het ijzererts wordt samen met koolstof omgesmolten voor ijzer- en staalproducten.