Doe de gewenste hoeveelheid losse Chinese thee in het glas. Kook ondertussen het water, en schenk dit hete water, eventueel via de zijkant, in het theeglas. Laat de thee trekken voor 30 tot 40 seconden. En uw eerste thee is klaar!
Deze thee wordt van de bladeren van de gewone theeplant (Camellia sinensis) gemaakt. De bladeren ondergaan een minimale fermentatie tijdens het productieproces. Deze Chinese theesoort is pas sinds enkele jaren populair geworden in de westerse wereld.
Jasmijnthee is over het algemeen het meest geliefd. Maar er wordt ook veel groene thee (Loeng tsjin-drakenbron-) geschonken en de zwarte thee (zwarte draak ) uit Kwantoeng geschonken en gedronken. De groene thee wordt gedroogd in de zon en de zwarte wordt eerst in de zon gedroogd en dan gebrand boven houtskool.
Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Vervolgens laat je de thee 3 tot 5 minuten trekken. Wanneer je het langer dan 5 minuten laat trekken kan de thee bitter worden, omdat er dan looistoffen (ook wel tannines genoemd) vrijkomen.
Laat de thee trekken voor 30 tot 40 seconden. En uw eerste thee is klaar! Uiteindelijk zullen de theebladeren zinken en uitzetten tot ongeveer eenderde volume van het glas. Er kan naar smaak heet water bijgevuld worden.
Losse thee is duurzamer, omdat het niet verpakt is in een theezakje. De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen.
Pu Erh Thee komt oorspronkelijk uit China, uit de provincie Yunnan. De Chinese bevolking drinkt deze thee al meer dan zeventienhonderd jaar en ze staat dan ook in hetzelfde rijtje als gezonde kruiden en dranken met een voedende en zeer gezonde werking.
Volgens de 5.000 jaar oude Chinese voedingsleer heeft het drinken van thee bij de maaltijd een positief effect op je lichaam. Afhankelijk van kruidenmengsels die aan de thee worden toegevoegd, neutraliseert het 'warme' of 'koude' ingrediënten.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Pu erh bevat cafeïne dat je vetverbranding wat verhoogd gedurende dag en de spijsvertering ondersteund. Het bevat ook zeer weinig calorieën. Een gezonde drank dus voor de lange termijn! Verwacht echter niet dat een vetkiller dat zorgt voor resultaat in enkele dagen.
Is oolong thee gezond? Oolong thee is van nature rijk aan antioxidanten. Het bevat aardig wat vitaminen en mineralen, waaronder calcium, mangaan, selenium, kalium en magnesium. Oolong thee is rijk aan nicotinamide, een van de twee vormen van vitamine B3.
De smaak van oolong thee
Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken. Lichte oolong thee kenmerkt zich door frisse tonen citrus. De volle smaak van abrikozen of perziken is terug te vinden in de vollere oolong thee. Deze smaak neigt meer naar zwarte thee.
Bewaar je thee op kamertemperatuur en droog. Stop het in een theeblik of een glazen potje en bewaar het in een kast of op een andere donkere plek. Op deze manier zorg je ervoor dat er een lange tijd niks gebeurt met de geur, kleur of smaak van je losse thee.
Je hebt theezeven die helemaal afgesloten kunnen worden en theezeven die open zijn aan de bovenkant. In het eerste geval hang je de theezeef, ook wel theefilter genoemd, in de thee als een theezakje. In het geval van een zeef met open bovenkant schenk je het water door de theezeef waar de thee in zit.
Voor thee kan je het beste zacht en mineraal arm water gebruiken met een PH (zuurgraad) van zeven.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
– Wanneer je het water kookt is het 95-100 graden. – Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. – Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel daarnaast thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.