Een steak 'bleu chaud' of 'saignant' serveren veronderstelt een korte en krachtige baktijd. Daarom is het essentieel dat je het vlees vooraf tot in de kern op kamertemperatuur laat komen, of -beter- verwarmt tot 40°C.Bak het vlees kort en krachtig. De precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van het rundvlees.
Bleu froid: de buitenkant van het vlees is gebakken en de binnenkant van het vlees is nog koud. Bleu chaud: de buitenkant van het vlees is gebakken en de binnenkant van het vlees is warm.
Bleu (bloederig rood): 1 minuut aan elke kant. Saignant (rood): 1,5 tot 2 minuten aan elke kant. A point (medium): 3 tot 4 minuten aan elke kant. Bien cuit (doorbakken): 5 minuten aan elke kant.
Bleu: het vlees is aan de binnenzijde nog volledig rauw. Het is noodzakelijk dat het aan de binnenzijde warm is. Saignant: het vlees is meer gebakken, zodanig dat het aan de binnenzijde nog bloederig is. A Point: dit vlees is helemaal niet meer rauw aan de binnenzijde, maar toch nog vrij sappig.
bleu. Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur. Draai hem om en bak hem ook aan de andere kant 1,5 minuut.
Een steak 'bleu chaud' of 'saignant' serveren veronderstelt een korte en krachtige baktijd. Daarom is het essentieel dat je het vlees vooraf tot in de kern op kamertemperatuur laat komen, of -beter- verwarmt tot 40°C. Bak het vlees kort en krachtig. De precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van het rundvlees.
Azijn, citroensap en andere natuurlijke zuren hebben het fijne effect dat ze vlees zacht en mals maken. Harde weefsels breken ze af, met een mooi mals resultaat. Ga nu niet je mooie stuk vleesch in een bak met azijn laten trekken. Maak bijvoorbeeld een lekkere marinade met een zuurtje erin.
Bleu: ongeveer een minuut aan elke zijde. Saignant: ongeveer anderhalve minuut aan elke zijde. A point: ongeveer 2,5 minuten aan elke zijde. Bien cuit: ongeveer 4 minuten aan elke zijde.
Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (50-55°C) Medium: enkel de kern rood (60-65°C) Well done: doorbakken (70-75°C)
Het lekkerst is om een ossenhaas in zijn geheel te bereiden, waardoor de malsheid nog beter bewaard blijft. Ook kan je het stuk prima marineren en daarna bereiden. In Nederland is de ossenhaas het meest favoriete stuk vlees, vanwege zijn malsheid en omdat het vlees mager is.
De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje.
bakken → frire. bakken → cuire, faire frire, boulanger. gebak → pâtisserie. gebak → pâtisserie, gâteau.
Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur vóór je hem omdraait. Alleen zo krijg je een mooi korstje en de lekkere smaak van goed gebakken vlees. Doe hetzelfde op de andere kant voor een ideale bleu gebakken steak. Wil je de steak meer gegaard, draai dan na die eerste 3 minuten het vuur lager.
De buitenkant is bruin gekorst. De binnen kant is half rauw, dwz rauw maar toch al licht roze (minder bloederig): 2 minuten per kant bakken. Oppervlak rood vocht, kerntemperatuur 50°C en vlees voelt veerkrachtig aan.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) raadt af om rauw gehakt te eten. Die raad geef het FAVV sowieso, maar het risico op een infectie is met de zaak rond het vlees van slachterij Veviba nog wat groter geworden.
Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Resultaten voor kerntemperaturen van rund
Het vlees is dan lauwwarm van binnen. Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done. Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund.
Dit is de laatste keuze van vlees bakken, tenzij je het vlees zwart wilt. De buitenkant is bruin gekorst. De binnenkant is helemaal doorbakken of niets roze te zien en nog minder bloed.
Bestrooi het met zout – zeker als het om biefstuk gaat – of marineer. Een marinade geeft je vlees niet alleen een uitgesproken smaak, maar verzacht ook de textuur. Gebruik een badje van citroensap, azijn of yoghurt of kies voor een marinade die rijk is aan tannines (rode wijn of thee).
Het marineren met maïzena is de basis van deze kooktechniek. Velveting doet meer dan enkel het mals maken van kip en vlees: het creëert een beschermende laag die het vlees gelijkmatiger kleurt, zorgt dat de sappen in het vlees blijven zitten en verbetert de algehele aanhechting van de saus.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!