Niet alleen groentes geven een zoete smaak maar je kan ook fruit kan toevoegen. Bijvoorbeeld appels, peren, mango's of ananas kunnen natuurlijke zoetheid toevoegen aan soep. Voeg kleine stukjes fruit toe tijdens het kookproces of pureer ze voor een gladdere textuur.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Appelmoes in tomatensoep
Maak tomatensoep eens met een klein potje appelmoes erdoor. Wel goed blijven roeren omdat appelmoes naar de bodem zakt en het dan gauw aanbakt. De soep wordt er minder zuur door en de kinderen zijn er dol op!!
Te zoet. Een sterke zoete smaak kun je in balans brengen door pit, zout of zuur toe te voegen. Afhankelijk van je gerecht, kun je kiezen voor witte wijn, azijn of citrussap. Chilivlokken, chilisaus of cayennepeper werken ook, net als sojasaus en zout.
Raar maar waar: voor een extra gladde soep kun je wat wit brood toevoegen voor je de soep mixt. Snij de korst weg, scheur het brood in een paar stukken en blend je soep. Je zult zien dat ze niet enkel lekker glad, maar ook nog eens smeuïg wordt. Vaak hoef je dan zelfs geen room meer te gebruiken!
Goed blenden: Investeer in een krachtige blender of staafmixer voor optimale resultaten. Blend de soep in porties tot het glad is, en zorg ervoor dat er geen klontjes of stukjes meer in zitten .
Voeg smaakmakers toe
Voeg na het aanfruiten van de groenten kruiden en/of specerijen toe. Deze geven tijdens het koken hun smaak af aan de soep, dus voeg ze niet pas aan het einde toe. Soep is de perfecte bestemming voor hele takjes kruiden zoals salie, tijm, oregano of rozemarijn.
Breng de smaken in evenwicht
Zuur: De algemene go-to hier zou citroensap zijn, hoewel limoen ook kan werken. Sinaasappelsap zal alleen maar meer zoetheid toevoegen, net als sommige soorten azijn. Witte wijnazijn, rode wijnazijn of appelciderazijn zijn goede keuzes, maar vermijd balsamico vanwege de inherente zoetheid.
Je kan bijvoorbeeld zoete groenten toevoegen. Hierbij kan je denken aan aardappelen zoals we in dit recept voor tomatensoep met zoete aardappel doen. Maar ook wortelen, uien, paprika's of pompoen geven een zoetere smaak. Deze groenten bevatten van nature suikers die de soep zoeter maken.
Als tomaten uit blik te zoet zijn, kun je het beste kleine hoeveelheden azijn/citroenzuur en zout toevoegen om het in balans te brengen. Meer van die witte ui toevoegen kan ook helpen. Citroenzuurpoeder is meestal mijn oplossing.
Zorg voor een zoete toets
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of vervang die door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Door de tomatenpuree krijgt de soep niet alleen een diepere tomaten smaak maar wordt de soep ook lekker gebonden.
Tomaten kunnen soms zuur smaken . Fabrikanten voegen daarom suiker toe aan hun product.
Zuurheid komt van zure ingrediënten (waaronder tomaten, wijn en azijn). Als je gerecht te zuur smaakt, probeer dan zoetigheid toe te voegen - denk aan suiker, honing (gezond!), room of zelfs gekarameliseerde uien . Je kunt het gerecht ook verdunnen (net zoals je zou doen met een gerecht met te veel zout).
"Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis. Dan kan de soep een zure smaak krijgen."
Voeg een extra 1 tl (4,8 g) baking soda toe aan je soep als deze nog steeds zuur is . Roer de baking soda door je soep en wacht nogmaals tot het poeder gaat bubbelen en bezinken. Proef de soep opnieuw om te zien of de smaak beter is. Als dat niet zo is, blijf dan baking soda toevoegen in 1 tl (4,8 g) aan je soep.
Gebruik kruiden en specerijen
Voeg aan het einde van het koken gehakte verse basilicum of peterselie toe om die rijke tomatensmaak naar voren te brengen. Ga naar je voorraadkast voor kruiden zoals versgemalen zwarte peper, Italiaanse kruiden of oregano en roer ze erdoor terwijl de soep nog kookt.
Jazeker: kaneel! De Grieken weten het al langer en gebruiken deze specerij in tal van gerechten met tomaat, moussaka bijvoorbeeld. Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt.
Neutraliseer de smaak met zetmeel
Je kunt zetmeel gebruiken om de smaak van je gerecht te neutraliseren. Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs.
Suiker maakt je kippensoep zoeter , niet lekkerder. Als je kippensoep niet lekker genoeg is, voeg dan zout of MSG toe. Het zijn smaakversterkers.
Hoe je eten minder zoet maakt. Voeg een zuur of kruiden toe zoals azijn of citroensap; gehakte verse kruiden; een snufje cayennepeper; of, voor zoete gerechten, een beetje likeur of espressopoeder .
Net als zout wordt er suiker aan tomatensoep toegevoegd om de zuurgraad van tomaten te compenseren en de smaak te verbeteren. Naast zout en suiker wordt er aan veel soepen slagroom toegevoegd voor de consistentie en om body toe te voegen. Soepen op basis van room, zoals chowders en bisques, bevatten veel calorieën en verzadigd vet.
Suiker: Een snufje suiker verzacht de scherpe kantjes van alles wat te zuur of te scherp smaakt (ik kijk naar jou, soepen op basis van tomaten).
verse kruiden, laurierblad, een enkel kruidnageltje voegt veel smaak toe . Ik doe kruiden graag in twee fasen, verse kruiden om smaak in de soep te koken en meer aan het einde voor een lekkere aromatische pop. Doe er een beetje balsamicoazijn op als het klaar is met koken. Een beetje boter aan het einde geeft het het vet dat het mist.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.