Hoe te gebruiken? In de soep: ongeweekt.Anders eerst 5-15 minuten weken in heet of kokend water, uit laten lekken en de glasnoedels zijn klaar voor verder gebruik. Koud in salades, warm in roerbakgerechten, Chinese fondue, gestoomde coquilles of scheermessen.
Go-Tan soe-oen, ook wel vermicelli genoemd, is gemaakt van mungbonen (basis van taugé). Soe-oen wordt in gerechten (soto) gebruikt en in snacks zoals pasteitjes.
Zet de glasnoedels 5-15 minuten weg in warm of heet water. Check (halverwege) of ze al goed (=zacht) zijn, dan afgieten en afspoelen onder de koude kraan. Nu kun je ze koud verwerken in koude salades, in de vulling van loempia's en dumplings, in de soep of roerbakken met garnalen, kip of wat je wilt.
Glasmie is een halfdoorzichtige, (vaak zeer) dunne noedel gemaakt van zetmeel van bijvoorbeeld de mungboon, zoete aardappel, aardappel, cassave of canna plant. Glasmie wordt vaak verward met de uit rijstbloem gemaakte mihoen (ook wel bihoen of rijstvermicelli genoemd).
Wat de traditionele noedels betreft (ramen, soba, glass en udon) kan je zeggen dat ze onderdeel kunnen zijn van een gezond voedingspatroon. Aangezien de basis meestal tarwe is of zetmeel uit bijvoorbeeld aardappel, kan je noedels tot dezelfde categorie rekenen als brood, pasta en aardappelen.
Mie is een Chinese noedel. Het zijn tarwenoedels die hun brede, dikke vorm danken aan het trekken en vouwen van het deeg. Hoe vaker het deeg wordt gerekt en gevouwen, hoe dikker de noedels zijn.
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
Sommige mensen houden ervan om de noedels nat op te eten in plaats van het water af te gieten. In dat geval kun je meer water gebruiken. Giet de hoeveelheid water van je voorkeur in de pan. Als je twijfelt, gebruik dan 500 ml water.
En deeg heeft de neiging om water op te zuigen. Hoe langer de noedels in de pan met water blijven tijdens en na het koken, hoe meer vocht ze zullen opnemen. Op een bepaald moment wordt dat vocht te veel. Als je pasta langer kookt dan de tijd die op de verpakking staat, zijn de noedels meestal te gaar.
Doe de noedels in het kokende water.
Hoe lang je de noedels moet koken hangt af van de soort rijstnoedels waarom het gaat. Rijstnoedels zijn erg snel gaar en ze zijn klaar wanneer ze net zacht zijn. Platte, brede rijstnoedels moet je ongeveer 5 minuten koken. Mihoen of rijstvermicelli moet je ongeveer 2 minuten koken.
Als je zelf noodle soep zou maken, zou het al iets gezonder zijn, maar ik raad je toch aan om het niet te vaak te eten. Beperk het tot 1-2 keer in de week, maak het dan het liefste zelf, met losse noodles, bouillonblokje en stukjes verse groente en eventueel vlees of vis er in.
Het Voedingscentrum schrijft een maximale dagelijkse hoeveelheid voor van 6 gram. In één portie van Unox Good Noodles zit 1,33 gram, bij YumYum is dit maar liefst 3 gram. Door producten als instant-noedels zit je dus snel over je dagelijkse zoutlimiet. Zulke hoge zoutgehaltes zijn wel degelijk ongezond.
Noedels: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Wokgerechten: opwarmen op hoog vuur onder voortdurend roeren.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Pasta afspoelen met koud water
Het laten schrikken of het wegspoelen van het zetmeel helpt niet tegen plakkende pasta. Het helpt alleen maar tegen het afkoelen van je pasta en dat is iets wat je niet wilt. Ons advies is dus om pasta nooit met koud water af te spoelen.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Tot de beste instant noodlesoep verkozen de experts onder andere de instant ramen noodles met black garlic oil en tonkotsu pork van Nissin (met dat blonde poppetje erop).
Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Omdat een portie konjac noodles vrijwel geen calorieën bevat, kunnen ze uitstekend worden gebruikt om je calorie inname te verlagen en buikvet te verbranden. Rijstnoedels bevatten bijvoorbeeld 360 calorieën per 100 gram, terwijl een portie konjac noodles van 100 gram slechts 15 calorieën bevat.
Instant-noedels zijn absoluut niet het ergste wat je in je mond kunt stoppen. Maar als je het iedere dag eet, is de kans groot dat je aankomt, je de volgende ochtend uitgedroogd en lethargisch voelt, en misschien zelfs problemen krijgt met je humeur of concentratievermogen.
Het beste antwoord. Het kan, maar is ongezond. In Azië worden ongekookte instant noedels wel eens als snack gegeten. (Ook nadat ze in kokend water geweld zijn behoren ze trouwens bepaald niet tot de aanbevolen voedingsmiddelen, gezien alle chemische stoffen en de hoeveelheid zout die eraan toegevoegd zijn....).