De bekendste en makkelijkste manier om eten minder pittig te maken, is door suiker toe te voegen. Suiker (of een andere zoetstof, zoals honing of stevia) neutraliseert de pittige smaken en maakt je gerecht weer mooi in balans. Voeg eerst een klein lepeltje toe en proef daarna of je meer wil toevoegen.
Meng limoensap of balsamicoazijn door je gerecht
En door iets zoets én zuurs toe te voegen verdubbel je zelfs het effect! Meng wat limoensap of balsamicoazijn door je gerecht en je zult merken dat de pittige smaak afneemt.
De makkelijkste en snelste manier om eten minder pittig te maken is het toevoegen van een beetje suiker, honing of zoetstof. Zoet is het omgekeerde van pittig, dus als je een schepje suiker toevoegt aan een pittige saus of curry wordt deze vanzelf minder pikant.
Met azijn, limoensap of citroensap
Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is. Tip: kijk wat goed past bij het gerecht en voeg niet te veel in één keer toe om te voorkomen dat je gerecht te zuur wordt.
Een eetlepel suiker of honing kan namelijk ook helpen. Suiker neemt namelijk de pittige olie op en verlicht het brandende gevoel in enkele seconden. Tenslotte zijn rijst en brood ook middelen die pittigheid tegengaan. Dit komt door het zetmeel.
Door water te drinken zal de capsaïcine zich juist meer verspreiden door de mond en keel, waardoor je het zelfs alleen maar erger maakt.
De zuurgraad van de augurken reinigt uw gehemelte tussen de happen door, waardoor ze de perfecte aanvulling zijn op Indiase gerechten die vaak een pittige smaak hebben.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Verdun de chili: Een van de eenvoudigste manieren om de pittigheid te verminderen is door meer van de andere, niet-pittige ingrediënten aan de chili toe te voegen, zoals bonen, vlees, groenten of granen, om de intensiteit te helpen verdunnen. Voeg zuivel toe: Vet en eiwitten kunnen zich binden aan capsaïcine, waardoor de impact ervan wordt verminderd.
Als het iets te pittig is, kan een beetje suiker, citrus of zuivel het wat verzachten . Anders is verdunning de oplossing. Voeg meer van de basis toe, minus de hitte (bonus, extra birria).
Yoghurt of zure room kan de curry afkoelen.Een snufje suiker of ketchup toevoegen kan de pittigheid tegengaan . Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen of rijst kunnen hitte absorberen. Zure ingrediënten zoals citroensap, limoensap of azijn kunnen de pittigheid doorbreken.
Je laat het vlees te heet worden
Voor het perfecte stoofvlees zorg je dat het vlees van binnen niet te warm wordt, anders wordt het taai. Gebruik dus vooral een vleesthermometer om er zeker van de zijn dat je rendang zacht en mals wordt.
De smaak van rendang is complex. Het is een combinatie van hartig, pittig en licht zoet. Door het gerecht lang te sudderen met kruiden zoals gember, geelwortel, knoflook, salamblaadjes, limoenblaadjes krijgt het gerecht een intense umami smaak en een zachte textuur.
De bekendste en makkelijkste manier om eten minder pittig te maken, is door suiker toe te voegen. Suiker (of een andere zoetstof, zoals honing of stevia) neutraliseert de pittige smaken en maakt je gerecht weer mooi in balans. Voeg eerst een klein lepeltje toe en proef daarna of je meer wil toevoegen.
Er is aangetoond dat pittig eten helpt bij gewichtsverlies . "Capsaïcine helpt je kerntemperatuur te verhogen, je metabolisme te verhogen en calorieën sneller te verbranden", zegt Robinson. "Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme met wel 5 procent kan verhogen."
India: Phaalcurry
Phaal Curry staat bekend als het pittigste gerecht ter wereld. Wie de pittige Phaal Curry wil eten, moet vaak een formulier ondertekenen voordat hij of zij kan eten (dit is vooral belangrijk om te voorkomen dat het restaurant wordt aangeklaagd als er iets vreselijk misgaat).
Heb je een hartig gerecht zoals stoofvlees iets te zoet gemaakt? Dan kun je dit effect tenietdoen door een hartige umami smaak eronder te mengen, zoals die in worcestershiresaus of sojasaus. Voor Aziatische gerechten is vissaus dan weer de beste optie.
Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst. Deze producten zullen de olie in zich opnemen waardoor het hete gevoel in je mond verdwijnt. Ook een hapje knoflooksaus of suiker wil nog wel eens helpen.
Je kunt iets zoets (honing, suiker, etc.) toevoegen om de zure smaak te corrigeren of de soep te verdunnen met meer vloeistof. Een extra 1/2 theelepel baking soda kan ook helpen, zolang je maar niet te veel toevoegt.
Bijvoorbeeld, koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank of bier zullen de hitte in je mond alleen maar versterken . Sommigen zullen beweren dat die kunnen helpen, maar daar zit geen wetenschap achter. Bovendien, zoals we al zeiden, zal water ook niet veel helpen, aangezien capsaïcine een op olie gebaseerd molecuul is.
Als je mond in brand staat na je volgende hap van een gerecht vol chili, sla dan het koude water over. Om de pijn van een te heet ingrediënt echt te stoppen, raden we aan om olie te gebruiken . Het overgrote deel van het pittige eten wordt pittig gemaakt door de aanwezigheid van één belangrijke stof: capsaïcine.
Of ze nu op een broodje worden gedaan of er apart bij worden geserveerd, deze pittige, dille-achtige toevoeging kan de perfecte smaakbalans bieden, de pittigheid neutraliseren en de juiste smaaksensatie op de tong raken. Zo wordt zelfs een fastfood-kipbroodje meer een belevenis dan een simpele maaltijd.